Foto ⟩ Iznākusi grāmata par aktieru bērniem, kas paši strādā teātrī, - "Ar teātri šūpulī"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Aigars Truhins

Klātesot daudziem grāmatas varoņiem, ar autogrāfu stundu savu jauno grāmatu "Ar teātri šūpulī" atvēra rakstniece un publiciste Inga Jēruma. Grāmata tematiski turpina 2019. izdoto darbu "Teātra bērni", taču "Ar teātri šūpulī" pievēršas tiem aktieru bērniem, kas paši nokļuvuši uz skatuves vai vismaz aizkulisēs. Aplūko foto no grāmatas atvēršanas pasākuma! 

Tie ir stāsti par to, ko nozīmē augt sabiedrībā pazīstamu cilvēku ģimenē, kas ir tas spēks, kurš jaunos cilvēkus pastumj mākslas virzienā, kurš audzina viņu intelektu un māksliniecisko izjūtu, kā arī rada vēlēšanos pašiem darboties šajā nozarē. Tās ir pārdomas par mākslas nozīmi cilvēku dzīvē un teātra izrāžu kvalitāti raksturojošām pazīmēm. Grāmatā apkopotie stāsti par dažādām pieredzēm un dzīves ceļu līkločiem ir sirsnīgi un atklāti – un kā nu ne, jo arī autore pati ir teātra bērns (I. Jērumas māte ir Dailes teātra aktrise Velta Krūze). Kā grāmatas atklāšanā atzina vairāki no aprakstītajiem personāžiem, teātra bērnu starpā valda tāda netverama, bet cieša savstarpējas sadraudzības un radniecības gaisotne, kas ikvienu sadarbību parada auglīgāku.

Grāmatā atradīsiet sarunas un aprakstus par tādiem zināmiem teātra un kultūras pasaules ļaudīm kā Marija Bērziņa un Jēkabs Jančevskis, Ieva Kepe, Aivars Leimanis un Elza Leimane, Māra Liniņa un Eduards Liniņš, Dita Lūriņa-Egliena, Katrīne Pasternaka, Ieva Puķe, Imants Strads, Gustavs Strenga un citiem – kopā pavisam par divdesmit trīs teātra bērniem.

Aplūko foto no grāmatas atvēršanas pasākuma:

Autore atzīst: "Nav svarīgi, vai šie teātra bērni izvēlējuši vecāku profesiju un vēl šobrīd ir uz skatuves, vai dara ko gluži citu, visu mūžu viņiem līdzi nāk šī paralēlā pasaule – teātris, ko viņi pazīst, mīl, saprot. Katram grāmatas varonim ir savs stāsts, savas atmiņas, savi vērojumi un savi secinājumi. Un varbūt kopīga ir tikai viena galvenā atziņa, kuru viņi arī savā dzīvē īsteno – jābūt radošiem un jāstrādā tāds darbs, kam vari atdot sirdi un dvēseli. Kādā jomā – tas nav svarīgi."

Grāmata vienlaikus apkopo būtisku autores veikto interviju materiālu un atklāj plašu skatījumu uz Latvijas teātra neseno pagātni un šodienu, paralēli uzlūkojot gan daiļrades procesus, gan aktieru psiholoģiju.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu