Šogad "Riga Pride" būs līdz šim krāšņākā mākslas un izklaides programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Serhiy Bondar/Shutterstock

No 13. līdz 19. jūnijam norisināsies lielākais un redzamākais cilvēktiesību notikums Latvijā "Riga Pride", kā ietvaros notiks dažādi izglītojoši un Latvijas LGBTQ kopienai nozīmīgi pasākumi, tostarp izstādes, filmas, darbnīcas, izrādes un koncerti.

"Riga Pride" ietvaros kultūrvietā Totaldobže no līdz 30. jūnijam norisināsies izstāde "Queer as German Folk", ko Latvijā īsteno Gētes institūts Rīgā sadarbībā ar "Riga Pride" un "LGBT un viņu draugu apvienību Mozaīka" un "SexyStyle" finansiālo atbalstu.

Plašā "Queer as German Folk" ekspozīcija dokumentē un izglīto par Vācijas LGBTQ kultūras un tiesību attīstību 50 gadu garumā, veidojot saiknes ar pārējās Rietumeiropas līdzībām un problēmām, kas būs saistošas un izzinošas arī Latvijas un Baltijas skatītājiem.

Kultūras programmā no 10. jūnija līdz 9. jūlijam galerijā "LOW" būs apskatāma arī izstāde "Balsis". Izstādes kuratore Mētra Saberova izvirza priekšplānā jaunākās paaudzes Baltijas māksliniekus, kuri savos darbos vēsta par LGBTQ kopienu un tās lesbiešu, trans un nebinārajām balsīm.

Izstādes mākslinieku vidū ir Ksenija Tarasova un Dorian Rosenthal no Latvijas, Aleks Kohans un Janina Sabaliauskaite no Lietuvas, kā arī Līna Lelova un Valdeks Laurs no Igaunijas. Apmeklētāji tiek arī aicināti uz diskusiju 14. jūnijā par kvīro telpu attīstību Baltijas reģionā. Izstādi finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma.

"Riga Pride" nedēļas laikā no 13. līdz 18. jūnijam norisināsies dažādi izklaides pasākumi ar LGBTQ kopienas un to atbalstītāju dalību. Atklāšanas vakars atzīmēts ar jau par tradīciju kļuvušā improvizācijas teātra "DIVAS" uzstāšanās Praida dārzā. Humora pavediens Praida nedēļā turpināsies ar Sieviešu stendapa un Pride "Razborku" priekšnesumiem, savukārt ar drag performancēm žilbinās "Baltijas Drag King" kolektīva dalībnieki kopā ar Latvijas un Igaunijas dragkvīnām.

Kopienas dalībnieki un atbalstītāji varēs izpausties iecienītajā Active Rainbow brīvā mikrofona vakarā, kā arī piedalīties īpašā Pride "Chancers" mūzikas trivia. Gaidot vakara pasākumus, dienas laikā Praida namā Diagonāles telpās iespēja skatīties filmas ar LGBTQ tematiku, tostarp tādas kā "Topp 3", "Mežonīgie rietumi" un "Vasara". Šogad sagatavots arī īpašs īsfilmu programmas seanss, pirms kura ievadvārdus kvīro filmu programmu attīstību Baltijas reģionā teiks kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali.

Lai sagatavotos nedēļas kulminācijai "Riga Pride" gājienam par Brīvību kopā ar Kijivas Praidu, norisināsies plakātu darbnīca sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Pēc darbnīcas būs iespēja apmeklēt pasākumu "Dzimte un vara: "Strāvas" lasījumi" kultūrvietā Aleponija, kur tās redakcija un autori uzstāsies ar lasījumiem par tematiem, kas saistās ar vienlīdzību un brīvību.

Reaģējot uz Krievijas sākto noziedzīgo karu Ukrainā, numurā atvēlēta īpaša vieta arī ukraiņu dzejai un refleksijai par radoša un atbildīga cilvēka pārdzīvojumiem šausmu kontekstā.

Savukārt 18. jūnijā pēc "Riga Pride" gājiena, kas pulcēs tūkstošiem cilvēku Rīgas ielās, solidarizējoties ar cilvēkiem Ukrainā, Praida parka jeb Vērmanes dārzā norisināsies krāšņs noslēguma koncerts "Kopā par brīvību!", kurā atnākušos priecēs daudzi Latvijā zināmi un ļoti iemīļoti mākslinieki un mūziķi - ansis, MARTA, rolands če, Singapūras Satīns "MJM EXPERIENCE", Rojs Rodžers, Katō, BDM, KNTY, Baltic Drag King Collective un citi.

Pēc gājiena un koncerta Totaldobžē "Riga Pride" noslēgs oficiālā ballīte, kurā uz vienas skatuves īstu zaļumballi ar labākajiem Eirovīzijas un latviešu mūzikas hitiem radīs Rojs Rodžers, kā arī disko un elektronisko mūziku spēlēs Esoniq, Lévi un Milena. Savukārt tehno skatuvē par patiesu Berlīnes atmosfēru parūpēsies Ksenija Kamikaza, Glazova, LE/RA un Illegance (Henri Lakis dj + Leo Novus live). 

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu