Kas bija noziedzīgais grupējums "Džeinas" un kāpēc viņas atkal ir aktuālas?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Pagājis gandrīz pusgadsimts, kad ASV Augstākā tiesa abortus padarīja par legāliem federālā līmenī, nosakot, ka ASV konstitūcija paredz tiesības uz abortu, jo pamatlikumā noteiktas tiesības uz privātumu attiecībā uz savu ķermeni. Nu leģendārais likums atkal ticis atcelts un Amerika atgriežas vēsturē. Par laiku pirms Augstākās tiesas lēmuma LMT Viedtelevīzijā skatāma HBO dokumentālā filma “Džeina” (The Janes).

1972. gada pavasarī Čikāgas policija arestēja septiņas sievietes, kas bija daļa no noslēpumaina pagrīdes tīkla. Izmantojot kodētus nosaukumus, izdomātas identitātes un slepenus dzīvokļus, viņas bija izveidojušas plašu palīdzības dienestu sievietēm, kuras meklē iespēju veikt drošu abortu. Viņas sevi dēvēja par “Džeinām”.

Foto: publicitātes.

Gadu vēlāk, jau 1973. gada janvārī, ASV Augstākā tiesa abortus padarīja par legāliem federālā līmenī.

Kad atzītās režisores Tia Lesina (Tia Lessin) un Emma Pildesa (Emma Pildes) pieskārās šai tēmai, uzņemot dokumentālo filmu “Džeina” (The Janes), kas 2022. gada Sandensas festivālā tika nominēta festivāla labākās filmas balvai, plašāka sabiedrība vēl nenojauta, ka šī gada jūnijā vēsturiskais lēmums tiks atcelts.

Dokumentālā filma “Džeina” vēsta par neparastu likumpārkāpēju grupu. Neraugoties uz štata likumdošanu, kas abortus aizliedza, ietekmīgo katoļu baznīcu, kas abortus nosodīja, un Čikāgas mafiju, kas iedzīvojās no nelegālu abortu organizēšanas, “Džeinas” riskēja ar personīgo un profesionālo reputāciju un dzīvi, lai palīdzētu sievietēm, kurām tas nepieciešams.

Laikā, kad aborts skaitījās noziegums lielākajā daļā ASV štatu un Ilinoisā pat tika kriminalizēta informācijas par abortiem sniegšana, “Džeinas” palīdzēja veikt drošus abortus vairāk nekā 11 000 sievietēm, vairākos gadījumos pat nodrošinot bezmaksas medicīniskās manipulācijas.

Foto: publicitātes

Dokumentālo filmu augstu novērtējuši kritiķi, īpaši uzsverot spraigās un dzīvās intervijas, kas brīžiem atgādina spiegu filmu sižetu. “Sievietes ar tik parastiem vārdiem kā Eleonora vai Džūdita atsauc atmiņā neparastas detaļas, ko nācies piedzīvot, lai sazinātos ar sievietēm: slepenas tikšanās, koda vārdi, transportlīdzekļu un atrašanās vietu maiņa,” uzsver prestižā kino portāla RogerEbert.com veidotāji.

Režisore Tia Lesina ir bijusi nominēta Oskaram par dokumentālo filmu "Trouble the Water", kas vēstīja par postošo viesuļvētru Katrīna piedzīvojušo likteni, šī filma arī saņēma Sandensas un Gotemas neatkarīgo festivālu Grand Prix. Lesina vairākkārt sadarbojusies ar režisoru Maiklu Mūru (Michael Moore).

Emma Pildesa ir producējusi vairākas dokumentālās filmas, ieskaitot sadarbībā ar HBO tapušo "Jane Fonda in Five Acts" par slaveno aktrisi Džeinu Fondu, šī filma bijusi nominēta Emmy balvai kā labākais dokumentālais kino. Kā intervijās atklājusi pati Pildesa, viņas ģimene bijusi cieši saistīta ar “Džeinu” kustību, tāpēc viņa jutusi pienākumu izstāstīt šo stāstu.

Jau ziņojām, ka ASV Augstākā tiesa piektdien, 24. jūnijā, atcēla gandrīz pirms pusgadsimta pasludinātu spriedumu, līdz ar to atļaujot štatiem aizliegt vai būtiski ierobežot abortus.

Atceltais 1973.gada spriedums lietā "Rou pret Veidu" noteica, ka konstitūcija paredz sievietēm tiesības uz abortu, jo pamatlikumā noteiktas tiesības uz privātumu attiecībā uz savu ķermeni.

Tomēr tagad tiesa pasludinājusi, ka "konstitūcija neparedz tiesības uz abortu".

"Pilnvaras regulēt abortus tiek atdotas tautai un tās ievēlētajiem pārstāvjiem," paziņojusi Augstākā tiesa.

Gaidāms, ka apmēram pusē no 50 ASV štatiem tiks aizliegti vai būtiski ierobežoti aborti, bet sievietēm, lai veiktu abortu, būs jādodas uz citu štatu.

Šāds Augstākās tiesas spriedums kļuva iespējams, jo Augstākās tiesas sastāvu papildinājuši trīs konservatīvi tiesneši, kurus nominēja iepriekšējais prezidents Donalds Tramps. Līdz ar to konservatīvajiem Augstākajā tiesā ir vairākums.

ASV prezidents Džo Baidens nodēvēja Augstākās tiesas lēmumu abortu jautājumā par traģisku kļūdu, kas radusies no "ekstrēmas ideoloģijas".

"Es zinu, cik sāpīgs un postošs šis lēmums ir daudziem amerikāņiem," Baltajā namā sestdienas rītā sacīja Baidens.

Piektdienas, 24. jūnija, vakarā simtiem cilvēku protestēja pie Augstākās tiesas nama, kur protesti turpinājās arī sestdien.

Misūri štatā, kas nekavējoties aizliedza abortus, neparedzot izņēmumus pat izvarošanas un incesta gadījumos, protesti notika Sentluisā pie štata pēdējās aborta klīnikas.

Sestdienas rītā jau vismaz astoņi štati bija pasteigušies aizliegt abortus - Alabama, Ārkanzasa, Kentuki, Luiziāna, Misūri, Oklahoma, Dienviddakota un Jūta.

Tikmēr vairāki štati, kuros pie varas ir demokrāti, jau gatavojas pacientu pieplūdumam klīnikās uz abortu veikšanu, un trīs štati - Kalifornija, Oregona un Vašingtona - nākuši klajā ar kopīgu solījumu aizstāvēt piekļuvi abortam.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu