Mūžībā devusies "lielo acu" māksliniece Margareta Kīna

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Svētdien, 26. jūnijā, 94 gadu vecumā mūžībā devās gleznotāja Mārgareta Kīna no ASV. Popularitāti visā plašajā pasaulē viņa ieguva ar saviem darbiem - bērnu portretiem ar nedabīgi lielām acīm, kas bija populāri 20. gadsimta 50. un 60. gados.

Mārgareta Kīna, īstajā vārdā Pegija Dorisa Hokinsa, piedzima 1927. gadā. Ņujorkā viņa studēja dizainu, kad piepelnoties tapa pirmās gleznas. 1955. gadā māksliniece sastapa savu nākamo vīru Valteru Kīnu, kurš nolēma sievas talantu pārvērst biznesā.

Viņam izdevās pārliecināt sievu, ka vīrietis gleznu autors publikai patiks labāk un tās būs vieglāk pārdot. 60. gados naivie darbi kļuva ārkārtīgi populāri. Mākslas kritiķi gan nebija stāvā sajūsmā un darbus sauca par bezgaumīgi sentimentāliem.

2018. gadā Losandželosā tika sarīkota mākslinieces darbu retrospektīva izstāde, ko pati Kīna novērtēja par "īstu svētību".

Par Kīnas ceļu uz slavu 2014. gadā tika uzņemta arī mākslas filma, atklājot vīra viltu un viņas cīņu par saviem darbiem, uzvarot savu vīru tiesas prāvā.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu