"Brīnumu izstāde", Cēsu rallijs un muzikāli priekšnesumi. Pasākumu ceļvedis nedēļai

Foto: URAIWONS/Shutterstock
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

No 1. augusta līdz 7. augustam Latvijā norisināsies dažādi pasākumi visām gaumēm. Ir iespēja apmeklēt gan Cēsu ralliju, gan muzikālus priekšnesumus, gan arī dārza svētkus. Izbaudi augusta sākumu, tāpēc ieskaties pasākumu ceļvedī nākamajai nedēļai!

1.augusts

Vasara pirmdienās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Ir iespēja apskatīt ēku, iepazīt izstādes, aplūkot vareno Tautas grāmatu plauktu, uzzināt interesantus faktus par bibliotēku un tās vēsturi izmantojot digitālo gidu gids.lnb.lv, kā arī izbaudīt visskaistāko skatu uz Rīgu no 11. stāva.

Vērienīgākās izstādes:

  • Pastāvīgā ekspozīcija "Grāmata Latvijā" (1. stāvā) – tas ir stāsts par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā. Ekspozīcijas centrā ir grāmata – gan kā materiāls objekts, gan kā sociāla un garīga parādība, kas mainījusi un maina sabiedrību, cilvēku dzīves un prātus.
  • Izstāde "B kā baroks" (1. stāvā) – izstāde pēta baroku kā globālu 17.–18. gadsimta kultūras fenomenu.
  • Izstāde "Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem" (5. stāvā) – izstādē eksponēts unikāls 18.–19. gadsimta materiāls – hernhūtiešu jeb Brāļu draudzes rokraksti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma. Šie materiāli glabā liecības ne tikai par hernhūtiešu kustību, bet arī par tā laika latviešu garīgumu un sadzīvi.
  • Ekspozīcija "Gaismas pils un stikla kalns – stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu un tās arhitektu" (1. un 12. stāvā) – divdaļīgā ekspozīcija iepazīstina apmeklētājus ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas projekta vēsturi, tapšanas gaitu un autoru – pasaulē atzīto arhitektu G. Birkertu, akcentējot viņa radošās virsotnes pasaules arhitektūras kontekstā.

2. augustā

2. augustā fon Stricka villas dārzā plkst. 19.30 norisinās "Laika suns" un "Kautkaili" koncerts.

Grupa "Laika Suns" no Rīgas spēlē popdziesmas ar skaļa roka enerģiju, smeļoties iedvesmu gan šodienas lielpilsētu ritmos, gan ģitārmūzikas zelta laikmetos.

"Laika Suns" koncertā izpildīs gan jau labi zināmās dziesmas "Pavasari", "Atceries Rīgu vasaras naktīs", gan arī skaņdarbus no grupas pirmajiem diviem albumiem "Gaismas Lādiņš" un "Nakts Karalis".

Foto: Grupa "Laika suns" prezentē vinila plati "Viktors + Nora"

Grupa šobrīd strādā pie jauna albuma ieraksta, tādēļ nav izslēgts, ka izskanēs arī kāds pirmatskaņojums. Jebkurā gadījumā ir sagaidāma "Laika Suns" koncertiem raksturīgā enerģija un lādiņš, kas neatstāj vienaldzīgu. Ansambļa dalībnieki zināmi arī kā "Mofo", "The Sound Poets", "Tesa" un citu indie grupu dalībnieki.

"Kautkaili" pamatā ir eksperimenti ar nostalģiju mūzikā, sakausējot latviešu 90. gadu alternatīvo popmūziku ar pasaulīgu soulmūziku, izmantojot mūsdienīgus skaņu slāņus. Grupas dimants ir dziedātāja – dziesmu autore Kristīne Pāže, kuras samtainā balss un inteliģentās melodijas ieved vēl neiepazītā jūtu pasaulē.

Foto: Grupas "Kautkaili" videoklipa aizkulises

Grupas izdotās dziesmas ir iekarojušas Latvijas radiostaciju viļņus un dziesmas "Kautkaili" video saņēmis "Zelta mikrofonu" kā labākais savā kategorijā. Šopavasar "Kautkaili" klausītāju vērtējumam nodevuši dziesmu "Kurš pirmais?".

Trio veido dziedātāja Kristīne Pāže, multiinstrumentālists Didzis Bardoviskis un ģitārists Kaspars Vizulis.

Koncerts norisināsies villas dārzā uz brīvdabas skatuves.

  • Ieeja pasākumā no 18.
  • "Kautkaili" uzstāsies 19.30.
  • "Laika suns" - 21.

3. augusts

3. augustā plkst. 18 Branku Brančotavā norisināsies dārza svētki ar grupu "The Sound Poets". Pasākums paredzēts ikvienam dzīves mīlētājam, jo īpaši ģimenēm ar bērniem un jauniešiem, kuriem parkā būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs.

  • 18.00 Dārza svētki ver durvis.
  • 20.30 Uz skatuves kāpj "The Sound Poets".
  • 22.55 Izskan pēdējā dziesma no DJ Rise.

* Ieejas maksa no 18 gadu vecuma 15 eiro, bērniem un jauniešiem bez maksas.

* Biļešu skaits ierobežots.

3. augustā plkst. 20. - 23.45 Viesturdārzā norisināsies Artura Skuteļa un kora "Aura" koncerts.

Vairāku Vispārējo latviešu un Latvijas Skolu jaunatnes Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenta Edgara Vītola vadībā uzstāsies LU koris "Aura" un Arturs Skutelis - viens no populārākajiem šī brīža latviešu hiphopa māksliniekiem. Koncerta pirmajā daļā koris izpildīs akadēmiskās mūzikas programmu, otrajā daļā uzstāsies Arturs Skutelis, bet noslēdzošajā daļā mūziķa Goran Gora vadībā notiks mākslinieku un publikas sadziedāšanās.

Foto: Reps villas dārzā - Arturs Skutelis

Pasākuma programma:

  • 20.00 – 20.45 Koncerta sākums un iesildīšanās. Koris "Aura".
  • 20.45 – 21.30 Repera Artura Skuteļa uzstāšanās.
  • 21.30 – 00.00 Sadziedāšanās.
  • Pasākums pieejams bez maksas.

Plkst. 19 Pļavnieku "Bērzu Birzs" viesosies dziesminieks Kārlis Kazāks.

Kārlis Kazāks uz Stropu Pļavniekos vedīs dziesmas, kuras nenospēlēja pagājušajā vasarā, kad muzicēšanu pie Pļavnieku Stropa iztraucēja nupat nolūzušais koks.

Koncerts ir bez maksas.

4. augusts

4. augustā plkst. 20. - 21.30 Vērmanes dārzā norisināsies grupas "Menuets" koncerts. Grupa "Menuets" ir viena no slavenākajām Latvijas rokgrupām, kas kļuva populāra kā komponista Imanta Kalniņa mūzikas izpildītāja.

Grupas pirmā uzstāšanās notika 1968. gadā, kopā sanākot sešiem Jūrmalas skolēniem, kad brāļi Sējāni un Bartaševiči kopā ar domubiedriem sāka kopīgus mēģinājumus rokmūzikā. Grupā "Menuets" muzicē Inese Pabērza, Adrians Kukuvass, Baiba Jagere, Normunds Puriņš, Juris Sējāns, Leons Sējāns, Raimonds Bartaševics un Ikars Ruņģis.

4. augustā plkst. 20 mākslas centrā NOASS uzstāsies pašmāju etnominimālistiskās mūzikas duets Staņislavs Judins un Asnate Rancāne.

Staņislavs Judins un Asnate Rancāne ir pašmāju etnominimālistiskās mūzikas duets. Staņislavs Judins smēlies iedvesmu etniskajā, tautas mūzikā, Asnate Rancāne - improvizācijā, mācījusies no tautas teicējām un sadarbojoties ar vienaudžiem no eksperimentālās un džeza mūzikas vides.

Duets radies no idejas apvienot atšķirīgās muzikālās pieredzes. Asnate dzied, spēlē stabules, kokli, vijoli. Tradicionālajā mūzikā ieskatījusies jau kopš bērnības un meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar folk­loras materiālu.

5. augusts

5. augustā plkst. 19 norisināsies Cēsu rallijs. Pēc četrpadsmit gadu pārtraukuma, 5. un 6. augustā, Cēsu novada ceļus pieskandinās motoru rūkoņa, lai atgrieztos viens no leģendārākajiem sporta pasākumiem - rallijs "Cēsis". Šis posms priecēs gan cēsiniekus, gan pilsētas viesus, kā arī atmodinās nostaļģijas pilnas izjūtas rallija entuziastos.

"14 gadi - tieši tik liela pauze bija nepieciešama, lai Latvijas rallija čempionāts atgrieztos Cēsīs. Ātrumposmu programmā paredzēti gan labākie klasikas gabali, kā "Kārļi", gan interesanti jaunumi skatītājiem un sportistiem," stāsta pasākuma organizators Māris Millers.

Biļeti pret derīgu aproci būs iespējams apmainīt organizatora noteiktajos punktos. 

  • Bērniem un jauniešiem līdz 12 gadu vecumam ieeja bez maksas.
  • Pensionāriem, invalīdiem un jauniešiem no 12-18 gadu vecumam, uzrādot personu apliecinošus dokumentus vai apliecību, ieeja ar 50% atlaidi.
  • Iepriekšpārdošanas cena - 15 eiro.
  • Biļetes cena pasākumā norises vietā - 20 eiro. 
  • Biļete derīga visiem ātrumposmiem.

6. augusts

6. augustā plkst. 10 norisināsies Kalnciema kvartāla tirgus. Kalnciema kvartāla tirdziņos ik sestdienu Latvijas zemnieki un mājražotāji ir sarūpējuši vietējos labumus, bet amatnieki - unikālus darinājumus. Bērni aicināti piedalīties bezmaksas radošajās darbnīcās un griezties krāsainā karuselī.

Tirdziņi ir tematiski pielāgoti sezonālajiem svētkiem, to laikā noris arī koncerti, izstādes, brīvdabas uzvedumi un citas aktivitātes.

"Šāds pasākums tieši pie vienas no galvenajām maģistrālēm uz Rīgas sirdi nes pozitīvu signālu arī visiem Rīgas viesiem",

saka Kalnciema kvartāla īpašnieki, koka ēku restaurēšanas un autentiskā dzīves stila piekritēji brāļi Kārlis un Mārtiņš Dambergi.

Foto: Atjaunotais Āgenskalna tirgus paviljons

"Kalnciema kvartāls ir kā krāsaina broša pie Rīgas kleitas, un mēs esam priecīgi, ka varam šo brošu paši spodrināt." Un šī broša viskrāsaināk iemirdzas tieši svētkos.

Kalnciema kvartāla tirdziņos bērni var piedalīties dažādās radošajās darbnīcās – griezt, līmēt, zīmēt un veidot interesantas lietas, griezties krāsainā karuselī, siltākā laikā panašķoties ar mājas saldējumu un diendusu pārlaist ābeļdārza šūpuļtīklos.

Savukārt pieaugušajiem Latvijas zemnieki un mājražotāji katru reizi ir sarūpējuši dažādas gardas lietas acīm, nāsīm un galvenais garšas kārpiņām. Šeit var iepirkt veselībai tējas, klepum ievārījumus, darba stresam piparmētras, ledusskapim gaļas, zivis.

Turklāt kārtīgs Kalnciema kvartāla viesis uz tirdziņ-viesībām nāk ar tukšu vēderu, jo izēšanās šeit ir garantēta. Tirdziņā var iegādāties arī dažādas interesantas lietas, ko gatavojuši vietēji amatnieki un rotkaļi - stikla darinājumus, dizaina priekšmetus, rotas un citas lietas sadzīves rotāšanai.

6. augustā plkst. 12. - 20. Miera dārzā norisināsies Maskavas forštates apkaimju svētki.

Maskavas forštates apkaimes svētki būs gada priecīgākais, drosmīgākais un daudzveidīgākais kultūras notikums Miera dārzā. Muzikāli priekšnesumi, radošās darbnīcas profesionālu mākslinieku vadībā, vērtīgas sarunas, apkaimes izziņu veicinošas aktivitātes, ielu sporta un cirka meistarklases un vēl daudz kas cits. Pasākumu programma visas dienas garumā veidota gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem. Nāc satikties, piedalīties un justies kā brīvais.

Svētku dienas programma:

  • Sarunu un performanču skatuve "Runā kā brīvais".
  • 14.00 Drosmes saruna un performance ar ukraiņu māksliniekiem. Bandūristes Darjas Leleko un draugu koncerts.
  • 15.30 Diskusija "Kāda ir Maskavas forštate un kādai tai būt?". Piedalās apkaimes biedrības un Rīgas domes pārstāvji.
  • 16.30 Dzejas lasījumi un saruna ar apkaimes dzejniekiem Kārli Vērdiņu, Raimondu Ķirķi un Arvi Viguli.
  • 17.30 Drosmes treniņš. Vēsturē nozīmīgu runu lasījumi. Izpilda dažādu paaudžu un profesiju rīdzinieki.
  • 18.30 Performance "Sieviešu stendaps".

Muzikālā programma uz galvenās skatuves "Dziedi kā brīvais":

  • 15.00 Raidījuma "Ukulele" koncerts "UKU un LELES dziesmas".
  • 16.00 Repa frīstaila apvienība "Brīvrunu projekts" ar performanci "Apkaimes leģendas".
  • 17.00 Hip-hopa mākslinieks Fiņķis.
  • 18.00 Humorroka grupa "Pirmais kurss"
  • 19.00 Dziedātāja Būū

10.00 - 12.00 Rīta rosme ar Latvijas Kultūras akadēmijas studiju programmas "Laikmetīgās dejas māksla" studentiem.

12.00 - 20.00 Masku un plakātu gatavošanas radošās darbnīcas "Radi kā brīvais".

13.45, 15.45, 17.45 Drosmes gājieni "Esi kā brīvais!". Aicināts piedalīties ikviens ar savu vai radošajās darbnīcās tapušu masku vai plakātu! Pulcēšanās pie radošo darbnīcu telts

12.00 - 20.00 Rīgas cirka skolas paraugdemonstrējumi un radošās darbnīcas.

13.00 - 14.00 Ielu sporta paraugdemonstrējumi "Sporto kā brīvais".

14.00 - 15.30 Ielu sporta treniņš profesionāļu vadībā

15.00 un 18.00 Ekskursija "Maskavas forštate: vēsture, cilvēki, ēkas un baznīcas" gida Sergeja Ivančenko vadībā. Pulcēšanās pie sarunu un performanču skatuves "Runā kā brīvais". Pastaigas ilgums 1,5 stunda.

Dalība svētkos bez maksas.

7. augusts

7. un 8. augustā no 12:00 līdz 19:00 Iluzionisma teātra, muzeja "Mystero" āra pagalmā (Rīgā, Vienības gatvē 30) ir paredzēta "Brīnumu izstāde", kuras apmeklējuma laikā (līdz 30 minūtēm) būs vērojamas interesantas ekspozīcijas - vēsturiskas rekonstrukcijas par brīnumu tēmu.

No 7. augusta līdz 12. septembrim izstādes apmeklētāji "Mystero" muzeja pagalmā un ēkas fasādes logos varēs aplūkot pasaules iluzionisma vēsturisko plakātu reprodukcijas. Noskenējot QR kodu savā viedierīcē būs iespēja uzzināt atraktīvu informāciju par vēsturiskajiem Latvijas un pasaules iluzionistiem.

Pasākums "Mystero" pagalmā ir bez maksas, taču nepieciešams iepriekšējs pieraksts.

Raksts tapis sadarbībā ar "Coca-Cola".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu