Skaties un dejo līdzi! Simtiem svešinieku vienojas kopīgā dejā - noslēgusies pirmā Vislatvijas akcija "Gaismas krasts"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Inese Lukaševska

Sestdien, 3. septembrī, pirmo reizi norisinājās lielakcija "Gaismas krasts", kurā visu paaudžu Latvijas iedzīvotāji bija aicināti izdejot jūras krastu septiņu kilometru garumā no Ragaciema pludmales dziļāk Kurzemē. Kā sanākušajiem gāja, skaties video!

Akcijas laikā dalībnieki kopīgi izdejoja vienu akcijai īpaši radītu deju. Tās mūzikas autors ir komponists Rihards Zaļupe, bet horeogrāfiju radījuši Liene Grava un Ģirts Bisenieks. Pasākums sākās ar kopmēģinājumu, bet pašā saulrietā visi dalībnieki tika izretināti gar jūras krastu, simboliski veidojot gaismas ceļu.

Akcijas idejas autore Inese Lukaševska pēc pasākuma stāsta, ka sajūta ir kā pēc noskrieta maratona, taču viņa ir gandarīta par paveikto: "Silda ārkārtīgi daudzās pateicības vēstules, kuras saņemam, kā arī tā kosmiskā enerģētika, kura bija pasākumā. Citēšu vienu dāmu: "Es nekad nebūtu domājusi, ka var just tādu kopības garu ar pilnīgi svešiem cilvēkiem."" Tāpat "Gaismas krasta" organizatori saņēmuši vēstuli, ka dalība projektā ir "glābusi pat kādu laulību".

"Tādu stāstu ir daudz, un man ir milzu gandarījums, ka varēju cilvēkiem sniegt tādas emocijas. Zinu, ka ir ielikts pamats arī kam patiesi ļoti lielam," tā Inese.

Diemžēl uz pasākumu neieradās visi cilvēki, kas bija pieteikušies, kas organizatoriem bija lielākā vilšanās. "Cilvēki uzskata, ja kaut kas ir bez maksas, tad var pret to vieglprātīgi attiekties, lai gan, ja pasākums ir bez maksas, tas nozīmē, ka atbildībai jābūt vismaz piecas reizes lielākai, jo kāds tavā vietā ir samaksājis, lai tev šī dalība būtu bez maksas."

Akcijas idejas autore iepriekš medijiem vēstīja, ka ideja par "Gaismas krastu" radās Covid-19 laikā, jūtot, cik sadrumstalota ir sabiedrība. Pēc viņas paustā, publiskajā telpā un sociālajos tīklos bija un joprojām ir jūtams negāciju vilnis, kas pēc kara sākšanās Ukrainā ir kļuvis tikai lielāks.

"Ir cilvēki, kas šīs negācijas transformē uz kaut ko pozitīvu, bet ir arī tie, kas izvēlas citu ceļu. Manuprāt, nekas nevieno tā, kā to dara māksla un kultūra.

Tāpēc radās ideja ar mākslas un kultūras palīdzību vienot iedzīvotājus un atmodināt dusošo kopības sajūtu," sacīja producente.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu