Mērija Elizabete Kalniņa - jauns vārds autoru vidū, kas sola satricināt pašmāju erotisko literatūru

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

“Latvijā pirmais romantiski erotiskais spriedzes trilleris un gada kliedzoši atklātākais romāns” – tik drosmīgi savu otro daiļdarbu "Uguns un pulveris", kas grāmatnīcās nonāks novembra vidū, sociālajos medijos piesaka pašmāju jaunā erotikas rakstniece Mērija Elizabete Kalniņa. Liels būs sabiedrības pārsteigums, uzzinot, ka autorei ir vien divdesmit divi gadi.

Mērija Elizabete Kalniņa ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studente, kuras debijas romāns "Sapnis par viņu un mūziklu", kas tapis romantiskajā žanrā, kļuva par apgāda Zvaigzne ABC konkursa laureātu un vienu no 2021. gada visvairāk pārdotajiem latviešu daiļdarbiem. Autore savu debiju sāka rakstīt, tikko sasniegusi pilngadību, un vēl patīkamāku pārsteigumu radīja romāna iespaidīgie pārdošanas apjomi un jūsmīgās atsauksmes no neskaitāmiem lasītājiem: “Latvijas literatūrā ir dzimusi jauna zvaigzne.”

Foto: publicitātes

“Vai tev nav bail?” – šo jautājumu pēdējo pāris mēnešu laikā autorei Mērijai Elizabetei Kalniņai ir uzdevuši daudzi, un jāatzīst, ka pamatoti. Latvijā erotiskā literatūra aizvien tiek dēvēta par mājsaimnieču sēnalu literatūru, bet tie retie autori, kuri nebaidās atklāt savu vārdu un reklamēt savus darbus, tiek nozākāti par diletantiem, “naudas grābējiem” un zema intelekta indivīdiem. Pirms mēneša, sākot “Uguns un pulvera” reklāmas kampaņu sociālajos medijos, autores ieraksti sacēla viedokļu vētru ne vien potenciālo lasītāju, bet arī Latvijas rakstošās sabiedrības aprindās. Viņas labi pamanāmās reklāmas aktivitātes izvērtās par karstu diskusiju tematu grāmatmīļu grupās, ieraksti par jaunā romāna aktualitāti tika pārpublicēti "Twitter" un papildināti ar nievājošiem komentāriem, un komentētāju pamatdoma bija šāda: “Viņa vispār nesaprot, par ko runā.”

“Uguns un pulvera” vadmotīvs ir seksa verdzība un prostitūcija – problēmas, par kurām Latvijā netiek skaļi runāts, taču aktivitāte sabiedrībai pieejamajās iepazīšanās vietnēs liecina: mēs pat nenojaušam, cik liela daļa Latvijas iedzīvotāju ikdienā pērk un pārdod intīmpakalpojumus un kādēļ tas tiek darīts. M.E. Kalniņa negaida, ka visi viņu sapratīs.

Autores pārstāvētā žanra primārais mērķis ir lasītāju izklaidēt, un sabiedrības vispārējais uzskats ir – par šādām tēmām izklaides literatūrā nerunā, kur nu vēl divdesmit divu gadu vecumā, prezentējot romānu kā romantiski erotisku. Taču žanra lielā komerciālā potenciāla dēļ šis ir ārkārtīgi efektīvs veids, kā plašākai auditorijai darīt zināmu, ka prostitūcija ir Latvijas sabiedrības realitāte.

Atbildot uz jautājumu “Vai tev nav bail?”, M.E. Kalniņa ikreiz atbild: “Man ir nežēlīgi bail, bet es nekad sev nepiedotu, ja nebūtu saņēmusi drosmi šo romānu uzrakstīt.”

Foto: publicitātes

Autore atgriežas jaunā ampluā, solīdama sniegt ne vien seksuālas baudas piesātinātu izklaidi, bet arī provokatīvu stāstu, kas paver priekškaru uz dzīvnieciskāko miesaskārību aizkulisēm. Uguns un pulvera sižeta pamatlīnija ir saistīta ar seksa verdzības tēmu, ko līdz šim vēl neviens latviešu rakstnieks nav uzdrošinājies iztirzāt. “Pētot Latvijas krimināltiesu praksi, esmu atklājusi interneta vietnes, kuru dzīlēs tiek pirkts un pārdots sekss. Mēs reti aizdomājamies, kādēļ persona izliek savu ķermeni pārdošanā. Liela daļa nodarbināto tiek iesaistīti seksa darbā piespiedu kārtā, un šādus prostitūcijas gadījumus es apskatu Ugunī un pulverī,” sava otrā romāna aktualitāti iezīmē Mērija Elizabete Kalniņa.

Primāri Kalniņas romāns ir kaislīgs mīlas stāsts, kas pārstāv romantiski erotisko žanru, taču tēmas aktualitāte, papildu psiholoģiskā dimensija, prāta mežģis un spriedzes pilnie sižeta pavērsieni to padara par ko vēl nebijušu latviešu literatūrā. “Seksa verdzība – tā ir mūsu realitāte,” uzsver rakstniece, “un savā romānā es par to runāju skaļi un šokējoši tieši.” Autores mājaslapā www.merijaekalnina.lv ir tikusi sākta iepriekšpārdošana, un viņa atzīst – sociālajos medijos jau šobrīd sabiedrības interese par "Uguni un pulveri" ir negaidīti liela.

“Par viņu jūs vēl dzirdēsiet – tas nu ir pilnīgi skaidrs, iegrimstot Mērijas Elizabetes Kalniņas rakstītajā. Grūti noticēt, ka viņa tikko kā pārkāpusi divdesmit gadu slieksni.

Bagātīga valoda, ievelkošs sižets, kas atainots tik reāli, ka šķiet – autore pati ir tam izgājusi cauri. Ir uzplaucis jauns talants, tāpēc ar nepacietību gaidīšu, kā tas augs un attīstīsies,” tā par autores daiļradi saka dzīvesstila blogere un žurnāliste Una Ulme.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu