Purvīša izstāde - visvairāk apmeklētā 30 gadu laikā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Izcilā latviešu ainavista Vilhelma Purvīša 150. jubilejai veltītā izstāde “Purvītis”, kura no 2022. gada 28. maija līdz 16. oktobrim norisinājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1), kļuvusi par otro apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 30 gadu vēsturē – projekts kopumā piesaistīja 75 972 skatītāju uzmanību.

“Vilhelma Purvīša 150 gadu jubilejas izstāde noslēgusies.

Tās apmeklējuma rādītāji ļāva mums noticēt, ka skatītājs atkal ir gatavs atgriezties muzejā. Tas patiesi priecē. Izstādes kuratores Aijas Brasliņas un ekspozīcijas mākslinieces Sandras Krastiņas veikums sniedza iespēju izzināt Purvīša devumu strukturēti un pārdomāti.

Foto: Publicitātes foto

Mākslinieka darbi kā pierādījums ideālās ainavas meklējumiem un liecībai par Latvijas identitāti pārliecinoši uzrunāja auditoriju.

Jāatzīst, ka Purvītis kā bijušais direktors ar laba saimnieka attieksmi arī šobrīd “strādāja” sava muzeja labā. Vēlos izteikt lielu paldies visiem projekta atbalstītājiem, sadarbības partneriem, mākslas darbu aizdevējiem un, protams, apmeklētājiem,” saka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Foto: Publicitātes foto

“Lielais apmeklētāju skaits liecina, ka izstāde “Purvītis” izvērtās par notikumu Latvijas mākslas dzīvē.

Retrospekcija ļāva atklāt un baudīt Vilhelma Purvīša glezniecību, paplašinot ierastos priekšstatus par viņa mākslinieciskajiem meklējumiem un aizdomājoties par mākslas radīšanas noslēpumu, vienlaikus dodot savu artavu Purvīša fenomena un radošā mantojuma izpētē,” secina projekta kuratore, LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja, glezniecības kolekcijas glabātāja (18. gs. – 20. gs. 1. puse) Dr. art. Aija Brasliņa.

Foto: Publicitātes foto

Sākotnēji izstādes pēdējā diena bija plānota 9. oktobrī, taču, atsaucoties lielajai apmeklētāju interesei, tika pieņemts lēmums par termiņa pagarinājumu par septiņām dienām.

Papildu nedēļa deva iespēju 13 600 skatītājiem jaunatklāt vecmeistara mākslas pasauli, no tiem 3487 bija atnākuši 15. oktobrī, bet 4251 – noslēguma dienā 16. oktobrī. Kopumā vērienīgā ekspozīcija bijusi pieejama 120 dienas, vidējais dienas apmeklējums ir 633.

Nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs un vērienīgākais modernizētājs Vilhelms Purvītis (1872–1945) ir atzīts par vienu no galvenajām personībām Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā.

Purvītis pelna īpašu ievērību kā augstākās mākslas izglītības idejas īstenotājs un kultūrpolitikas līdzveidotājs neatkarīgajā Latvijas valstī, kā pirmais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors un Dabasskatu meistardarbnīcas vadītājs un vienlaikus – prestižā Rīgas pilsētas mākslas muzeja (tag. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs) direktors, nacionālās mākslas kolekcijas veidotājs un reprezentatīvu starptautisko izstāžu rīkotājs.

Foto: Publicitātes foto

Vilhelma Purvīša 150. jubileja ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022. gadā.

Eiropeiskā latviešu klasiķa vārds Latvijas mākslas vēsturē un sabiedrības priekšstatos kļuvis par vienu no nacionālās identitātes simboliem.

Gleznotāja radīto dzimtās ziemeļnieciskās dabas koptēlu, tāpat kā klasiski komponēto Latvijas ideālo ainavu gadalaiku mijā, mēdz uztvert kā nacionālās ainavas kanonu.

Vecmeistaram veltītā jubilejas retrospekcija aptvēra dažādu daiļrades periodu 103 mākslas darbu izlasi no vairākām muzeju un privātkolekcijām (Belēviču ģimenes, Andra Kļaviņa, Zuzānu un citām), ko papildināja Jaņa Rozentāla gleznots Purvīša portrets un 21 faleristikas kolekcijas priekšmets – medaļas un citi apbalvojumi, kas bija piešķirti Vilhelmam Purvītim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu