Ieskandinām patriotu nedēļu! Kādus pasākumus vērts apmeklēt?

Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Novembris ir Latvijas svētku mēnesis. Šonedēļ paredzēti virkne pasākumu par godu Lāčplēša dienai. Gaidāmi arī vairāki koncerti - pasākumu klāsts nudien iepriecina!

7. novembris

Atzīmējot Latvijas valsts konstitūcijas simtgadi, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklāj izstādi "Satversme 100+". 

Savukārt uz Latvijas Nacionālās operas skatuves pirmo reizi skatītājiem iespēja piedzīvot latviešu folkbaleta viencēliena izrādi "Cik saules mūsos".

8. novembris

8. novembrī Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā risināsies vienas no šā brīža aktuālākajām multimāksliniecēm - Emmas Rūtas Randlas koncerts. 

Randla viesosies Rīgā sava albuma “Engine of Hell” tūres ietvaros, sniedzot ekskluzīvu un emocionāli piesātinātu koncertu intīmā gaisotnē.

Emma Rūta Randla ir plaši pazīstama visā pasaulē, sākotnēji kā atmosfēriskās psihedēliskā folka un slowcore grupas "Nocturnes" dalībniece, vēlāk gūstot plašāku atzinību ar savu pienesumu kulta postroka projektā "Red Sparrows", un dibinājusi arī postroka un psihodēliskā metāla apvienību "Marriages". Mūziķe karjeras laikā ir izdevusi astoņus solo albumus un uzrunājusi milzīgu klausītāju pulku visā pasaulē. Emma vienmēr savā mākslā ir bijusi ļoti atvērta un daudzpusīga - viņas mākslinieciskais diapazons stiepjas no sapņainām abstrakcijām, minimālistiskām tekstūrām līdz pat solo oriģinālkompozīcijām ar klasisko ģitāru un klavierēm.

9. novembris

9. decembrī plkst. 18.30 "Aleponijā" ikviens tiek aicināts uz Jāņa Joņeva dokumentālā detektīvromāna "Decembris" atvēršanas svētkiem.

Pasākuma programmā: autora lasījums no jaunā romāna, Jāņa Joņeva saruna ar bijušo izmeklētāju un grāmatas varoni V. Pumpuru (vada "Satori" galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners), dziesmas Jura Simanoviča izpildījumā.

Jāņa Joņeva dokumentālā detektīvromāna "Decembris" pamatā ir slepkavību sērija, kas 1997. gadā notika Rīgā. Grāmatas galvenais varonis ir pats autors Jānis Joņevs, bet sižets seko viņa mēģinājumiem noskaidrot, kas īsti stāv aiz baisajām deviņdesmito slepkavībām, kuras daudziem aizvien palikušas spilgtā atmiņā. Joņevs sarunājas ar izmeklētājiem, notikumos iesaistītajiem un meklē atbildes asinskārajā deviņdesmito presē.

Kā uz grāmatas ceturtā vāka raksta autors: “Neticamu sižetu virkne, ko es centos apkopot un saprast. [..] Kas bija slepkava? Kas notika un kā tas bija iespējams? Mana iztēle šeit itin neko nav pievienojusi, notikumi tāpat bija pārāk briesmīgi un patiesība pārāk nenotverama.”

10. novembris

Ventspilnieki! 10. novembrī teātra namā "Jūras vārti" uzstāsies muzikālā apvienība "Raxtu Raxti", kas šogad svin desmit gadu jubileju.

Muzikālo darbību "Raxtu Raxti" aizsāka ar Imanta Kalniņa mūziku, ko izspēlēja tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, bet darbību turpināja, radot aranžējumus latviešu tautas mūzikai, kā arī radot jaunas oriģinālkompozīcijas, saglabājot latvisko kodu un mūzikas interpretāciju.

Apvienībā "Raxtu Raxti" muzicē un koncertos piedalīsies: Kristīne Kārkle-Kalniņa – balss, vijole, kokle, Marts Kristiāns Kalniņš – balss, harmonium, klavieres, stabules, oboja, Edgars Kārklis – balss, akordeons, dūdas, stabules, Armands Treilihs – basģitāra, Artis Orubs – sitaminstrumenti, Ilze Grunte – ģitāras, arfa, mandolīna.

Foto: Grupa "Raxtu raxti" un Tautas mūzikas orķestris 18. novembra svētku koncertā

11. novembris

11. novembris - Lāčplēša diena!

11. un 12. novembrī Vērmanes dārzā, atbalstot latviešu ražotājus, māksliniekus, amatniekus un dizainerus, notiks Pastaigu tirgus. "Baudīsim latviešu labumus patriotiskā noskaņā, sagaidot ziemas sezonas drīzo ierašanos. Kopā ar draugiem un ģimeni dalīsimies rudens siltumā pie tasītes karstas kafijas, latviešu ražota garduma vai silta, rokām darināta apģērba," aicina organizatori.

Plkst. 18.00 ikviens tiek aicināts uz Strēlnieku laukumu, kur notiks koncerts “Spēka dziesmas”. Tajā godināsim Latvijas brīvības cīnītāju piemiņu un, kopīgi svinot Lāčplēša dienu ar Rīgas folkloras kopām, izdziedāsim latviešu strēlnieku un spēka dziesmas.

Koncerta programma:

  • 18.00 Folkloras kopas “Kokle”, “Budēļi”, “Teikas muzikanti”,“Lāns”, “Savieši”
  • 19.00 Folkloras kopas “Laiva”, “Garataka”, “Grodi”
  • 20.00 Folkloras kopas “Skandinieki”, “Banga”, “Trejasmens”, Rīgas vīru dziedkopa
  • 20.30 Folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”
  • 20.45 Folkloras kopa “Vilki”
  • 21.00 Grupa “Līvi”

Savukārt kino cienītāji aicināti apmeklēt Viestura Kairiša spēlfilmas "Janvāris" pirmizrādi, kas notiks 11. novembrī, plkst. 19.00 "Splendid Palace".

1991. gada janvāris. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj laikmeta notikumu krustpunktā. Jazis kopā ar draugiem cenšas nokļūt tuvāk notikumiem, ar tēva dāvāto kinokameru meklējot savu vizuālo valodu.

"Janvāris" ir vēsturiska un autobiogrāfiska spēlfilma par 1991. gada barikāžu laiku, kas vēsta par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos politiskajos notikumos.

12. novembris

12. novembrī, sagaidot mūzikas nama "Daile" devīto dzimšanas dienu, notiks koncerts “Dziesmas par mīlestību” - dzied un spēlē Jēkabs Nīmanis un Andris Keišs.

"Kāds dzimšanas dienu zinātājs reiz teica, ka labais tonis esot jubilāru sveikt dienu pirms, ja vien sumināmais nav devis citas norādes. Tā nu šajā gadā Dailes nama dzimšanas dienas viesus, jūs, mūsu lieliskā publika, gaidīsim 12. novembra pēcpusdienā. Dailes nams un pieredzējumi tajā vienmēr bijuši par mīlestību. Par latviešu publikas, latviešu mūzikas, latviešu aktieru un dziedātāju, par bārmeņu, viesmīļu, apkopēju, garderobistu, īsāk sakot- par latviešu mīlestību. Uz tās esam turējušies visus šos gadus un, ļoti cerot un vēloties tā arī turpināt, aicinām uz programmu “Dziesmas par mīlestību”. JRT populārā izrāde “Latviešu mīlestība” vēl labā atmiņā, dziesmas no tās sen jau dzīvo savu neatkarīgu dzīvi, bet šajā reizē programmā arī izrādē neiekļautās. Par dziesmu muzikālo un kompozicionālo pusi galvenais atbildīgais ir Jēkabs Nīmanis, koncertam sapulcējies grupas sastāvs: Jēkabs Nīmanis – dzied un spēlē ģitāru, Andris Keišs – dzied un spēlē basģitāru, Varis Piņķis – bungas, Artūrs Bērziņš – bastrombons, Viļa Daudziņa dzeja dziesmu tekstos, divas dzejas, ko Jēkabs Ņīmanis ietērpis nošu rakstā, arī no Gunas Zariņas un Kaspara Znotiņa," teikts pasākuma aprakstā.

12. novembrī Vagonu zālē notiks labi zināmās ukraiņu stoner grupas "Stoned Jesus" koncerts. Ukraiņu trio spēlēs ne tikai nu jau leģendāro albumu “Seven Thunders Roar” (2012), bet arī prezentēs svaigu materiālu no drīzumā iznākošā LP (tajā būs arī nesen izdotie “Porcelain” un “CON”). Kopā ar "Stoned Jesus" koncertos uzstāsies arī biedri no Ukrainas VOVK (post-metal/progstoner). VOVK šobrīd strādā pie jauna materiāla, kas sekos debijai “Lair” (2019).

13. novembris

13. novembrī "Palladium Riga" notiks leģendāro zviedru metālistu "In Flames" ilgi gaidītais koncerts. Līdz ar jauno un arī labi zināmo "In Flames" muzikālo materiālu koncertā metāla žanra mūzikas piekritējus izklaidēs arī tādas smagā metāla grupas kā "At The Gates", "Imminence" un "Orbit Culture", veidojot piepildītu un neaizmirstamu vakara programmu saviem faniem.

Raksts tapis sadarbībā ar "Bosch".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu