Iegrimt izmeklēšanas un iluzionisma aizkulisēs? Romāns "Kaste"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Romāns “Kaste”, kurš šobrīd gozējas grāmatnīcu plauktos ar atzīmi “jaunums” jau kļuvis pasaulslavens – kā aizraujošs, neparasts un biedējoši melns kriminālromāns, izcils scandinavian noir pārstāvis. To sarakstījis neparasts rakstnieku pāris: pasaulslavenā zviedru detektīvromānu karaliene Kamilla Lekberga un (gan citās aprindās!) tāpat pasaulslavenais mentālists Henriks Fekseuss, šobrīd spožākā zviedru zvaigzne komunikāciju un mentālās tehnikas jomā – sensacionāls lektors, psiholoģisks iluzionists un domu lasītājs, populāru TV šovu vadītājs un daudzu pasaules bestselleru autors. Romāns “Kaste” ir abu autoru pirmais kopdarbs, kas aizsāk sēriju, kurā noziegumus izmeklē Mina Dabiri un Vincents Valders.

Kastē, kas caurdurta ar zobeniem, atrod mirušu jaunu sievieti, un policija ir neizpratnē – vai tas ir neveiksmīga burvju trika rezultāts vai īpaši nežēlīga slepkavība?

Lietu izmeklē Mina Dabiri, Stokholmas policijas izmeklētāja, kopā ar Vincentu Valderu, mentālistu un psihologu. Tiek atrasta kopsakarība ar kādu citu noziegumu, un izmeklētājiem kļūst skaidrs, ka viņiem ir darīšana ar cietsirdīgu sērijveida slepkavu, kurš jāatrod, pirms tiek nogalināts nākamais. Temps aizvien paātrinās, un Minai un Vincentam jāapsteidz slepkava – viņiem jāizprot tā domu gājiens –, lai spētu viņu apturēt.

Interesants ir ne vien sižets un tā veiklie pagriezieni, romāna varoņi ir apburoši savādnieki, īpatņi. Mentālists Vincents katrā uzstāšanās reizē riskē sevi smagi savainot, toties pamana sīkākās ķermeņa valodas nianses un, ja ļoti pacenšas, spēj iespaidot cilvēku lēmumus sev par labu, bet izmeklētāja Mina, lai gan arī lieliska psiholoģe, ir kārtības un tīrības rituālu apsēsta būtne. Kas ir slepkava un kāds ir viņš, pamazām noskaidrojas romāna gaitā – izbaudiet rakstnieku fantāzijas lidojumu, kurš, kā viņi paši apgalvo, ir stingri balstīts realitātē.

Henriks Fekseuss: “Viss, par ko varat lasīt romānā – gan iluzionisma vēsture, gan fakti, kā ilūzijas un prāta ietekmēšana ir izmantotas vēstures gaitā (īpaši noziedzīgā veidā!) vai cilvēki, kurus pieminam, – tie visi ir reāli fakti, balta patiesība.”

Kamilla Lekberga: “Arī izmeklēšanas metodes, veidi un visi citi pieminētie fakti ir patiesi. Mēs aicinājām talkā ekspertus un ļoti piestrādājām pie tā, lai fakti atbilstu dzīvei. Tādējādi šis romāns ir arī izglītojošs!”

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu