Tehnoloģiju eksperts Neils Kalniņš par lielo kompāniju dominēšanu pasaules tirgū

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Starptautiskā foruma “5G Techritory” programmas direktors, Rīgas Tehniskās universitātes padomes loceklis, tehnoloģiju un inovāciju vēstnesis Neils Kalniņš “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” stāsta par nākotnes perspektīvām un pašu neatkarību tehnoloģiju jomā, kas ir cieši saistītas. Viņš ieskicē ne tikai nākamos 30 gadus, kur tehnoloģijām būs liela loma, bet arī pašu veikumu, kas ļaus resursiem atgriezties tepat Latvijā.

Taujāts par to, kādu redz Latvijas nākotnes perspektīvu un potenciālu tehnoloģiju jomā, Kalniņš stāsta: “Jāsāk ar vārdu neatkarība un neatkarības izpratni – ko tas šajā laikmetā, šajās dienās nozīmē.

Tad, kad tu drusku parocies tai būtībā iekšā, tad jau saproti, kas to veido un kas veido atkarību.

Kad to apsver, tad droši vien saproti, ka tehnoloģijas un viss, kas ir saistīts ar tehnoloģijām, ir savā veidā nākotnes valūta.” Viņš skaidro, ka jau šodien lietojam, piemēram, “Google”, “Microsoft” un “Apple” produktus, taču šīm kompānijām tieša sakara ar Latviju nav nekāda.

“Tas nozīmē, ka visu naudiņu, ko mēs nopelnām, šeit strādājot, kaut ko darot, mēs to transferējam prom.

Tad, ja mēs paskatāmies ekonomiski, kas notiek globāli un ar lielajām kompānijām, mēs diezgan viegli varam savilkt projekciju pēc 30 gadiem, – ka ļoti, ļoti daudz no tā, kas būs mums apkārt, piederēs nevis Latvijas iedzīvotājiem, bet piederēs kādam kaut kur ļoti tālu projām,”

raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei saka Kalniņš.

No šīs atziņas viņam veidojas pārdomas – šajā dinamikā varam emocionāli dedzināt svecītes un domāt par neatkarību, kas dzimusi pirms 104 gadiem, bet reāli arī veidot valsti tā, lai tā būtu pašu.

Tāpat Kalniņš ieskicē vēl kādu aspektu: “Nevis esam nepārtrauktā atkarībā no tā, vai kādi cilvēki kaut kur tālu prom būs mums labvēlīgi – vai varbūt ne tik labvēlīgi, jo pēdējie gadi ļoti daudz ko parāda.”

Viņš kā piemēru min arī karu Ukrainā, kas daudziem latviešiem nav bijis pārsteigums. “Šis jau nav vienīgais potenciālais precedents, globāli skatoties uz pasaules attīstību pēc 30 gadiem. Domājam.

Radot tehnoloģijas šeit, mēs radām produktu, kuru eventuāli kāds cits kaut kur tālumā, tai skaitā tuvumā, gribēs pirkt un lietot, un tas nozīmē, ka, iespējams, kaut kāds resurss atgriezīsies atpakaļ Latvijā,” piebilst Kalniņš.

Pilno raidījuma ierakstu skaties šeit!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu