JVLMA 103. jubileju atzīmēs ar koncertu un Gada balvas laureātu sumināšanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Andris Vecumnieks.
Andris Vecumnieks. Foto: publicitātes

11. janvārī plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē notiks JVLMA un LMT Gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonija, kas vienlaikus būs JVLMA 103. dzimšanas dienas koncerts.

Šogad par izciliem sasniegumiem 2022. gadā tiks sumināts JVLMA profesors komponists, diriģents, muzikologs Andris Vecumnieks un JVLMA klavierspēles maģistrants Roberts Aleksandrs Flaics.

“JVLMA un LMT Gada balvas 2022 mācībspēkam” laureāts

Andris Vecumnieks ir JVLMA Kompozīcijas, Orķestra diriģēšanas un Muzikoloģijas katedras docētājs, regulāri pasniedz meistarklases un kā diriģents uzstājas Latvijā un ārvalstīs. Viņš ir lasījis zinātniskos referātus vairāk nekā 20 starptautiskās zinātniskajās konferencēs Latvijā, veicis vairāk nekā 10 publikācijas zinātniskajos krājumos un izdevumos. Vecumnieks ir Latvijas Komponistu savienības biedrs un padomes loceklis, Lielās Mūzikas balvas žūrijas priekšsēdētājs.

“JVLMA Gada balva – tas ir gods un atbildība,” par godalgu teic profesors.

“Gods – cerība, ka šis novērtējums ir ne tikai oficiālo lēmējinstitūciju kompetence, bet arī visu manu daudzo studējošo labprātīga un labjūtīga izvēle.

Atbildība – cerība, ka šo novērtējumu spēšu saglabāt un turpināt savā turpmākajā pedagoga darbā visur tur, kur esmu aicināts, gaidīts un vēlams. Šajā sakarā atminos kādu ekspozīcijas ierakstu Sanktpēterburgas konservatorijas jubilejas sakarā: “Jāzepa Vītols kalpoja (служил) par profesoru [šajā mācību iestādē]”. Gods – tā ir atbildība, atbildība – godprātīgs un profesionāls darbs.”

Andris Vecumnieks apbalvošanas ceremonijā uzstāsies arī pats. “Piedalīšos kopā ar saviem pedagogiem, audzēkņiem un kolēģiem – Pēteri Plakidi, Aināru Rubiķi, Arturu Oskaru Mitrēvicu un Selgu Menci – gan kā muzikologs, gan kā komponists, gan arī kā diriģents,” atklāj Vecumnieks. “Tāds nu ir mans raibais dzīvesgājums, ko nenožēloju un par ko esmu pateicīgs galvenokārt manai ģimenei un visiem tiem jauniešiem daudzajās Latvijas Republikas vidējās un augstākās izglītības institūcijās, kas manu “atpakaļgaitas skaitījumu” līdz pensionētas personas Goda statusam padara arvien ilglaicīgāku.”

“JVLMA un LMT Gada balvas 2022 jaunajam mūziķim” laureāts

Roberts Flaics.
Roberts Flaics. Foto: publicitātes

Amerikā dzimušais Roberts Flaics klavierspēli sācis apgūt jau četru gadu vecumā pie sava tēva. Vēlāk absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā pie pasniedzējiem Hankvana Čena (Hung-Kuan Chen) un Džuliana Mārtina (Julian Martin).

Roberts debitēja Karnegī zālē Ņujorkā 2021. gada oktobrī, viņš ir koncertējis 25 ASV pavalstīs uz 17 valstīs visā pasaulē, toskait koncertzālē “Latvija”, Metropolitēna mākslas muzejā, Īrijas valsts koncertzālē un citviet. Roberts saņēmis Džona Keidža balvu Halberštatē, Pro Musicis starptautisko apbalvojumu un citas starptautiska mēroga godalgas.

“Man ir liels gods saņemt šo balvu,” atzīst Roberts. “Pārcelties no ASV uz Latviju man bija nopietns lēmums, bet es tagad šeit jūtos kā mājās, pateicoties visiem, kuri ir man palīdzējuši šo divu gadu laikā. Īpaši gribētu teikt paldies manam pasniedzējam Jurim Žvikovam, kurš man ir īpaši liels atbalsts. Paldies arī prof. Maijai Sīpolai par viņas palīdzību, Diānai Zandbergai un Jānim Petraškevičam, no kuriem daudz esmu iemācījies.”

Par svētku koncertu

JVLMA un LMT Gada balvas pasniegšanas ceremonija vienlaikus būs arī JVLMA 103. dzimšanas dienas koncerts. Tajā uzstāsies gan abi Gada balvas laureāti, gan JVLMA Brass ansamblis, simfoniskais orķestris un jauktais koris, diriģēs Valdis Tomsons, Jānis Retenais, Arturs Oskars Mitrēvics un Ainārs Rubiķis. Programmā: J. S. Bahs, I. Čina, J. Vītols, P. Vasks, P. Plakidis, S. Mence, A. Vecumnieks, G. Šmite un K. Auznieks.

Biļetes uz koncertu – tikai iepriekšpārdošanā “Biļešu Paradīzē”.

Gada balva tika iedibināta 2004. gadā. Sākotnēji tā tika piešķirta Mūzikas akadēmijas studentiem par radošo aktivitāti un izciliem panākumiem mūzikā, bet kopš 2005. gadā – arī akadēmijas mācībspēkiem par izcilu pedagoģisko un radošo darbu. 2017. gadā šis apbalvojums ieguvis LMT vārdu un šodien godina visu Mūzikas akadēmijā pārstāvēto jomu sasniegumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu