Piešķirtas gadskārtējās ekrāna mākslas balvas "Zelta globuss"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
No kreisās: Džads Hiršs, Gabriels Labelle, Stīvens Spīlbergs, Mišella Vilijamsa un Pols Dano
No kreisās: Džads Hiršs, Gabriels Labelle, Stīvens Spīlbergs, Mišella Vilijamsa un Pols Dano Foto: AFP / Scanpix

Galvenās Holivudas Ārzemju preses asociācijas balvas "Zelta globuss" godalgas otrdien piešķirtas īru režisora Martina Makdonas komēdijai "Inišerinas banšijas" ("The Banshees of Inisherin") un Stīvena Spīlberga pusautogrāfiskajai drāmai "Fabelmani" ("The Fabelmans").

Abas minētās kinolentes pretendē arī uz galvenajiem "Oskariem" ASV Kinoakadēmijas balvu ceremonijā, kas paredzēta 12.martā.

"Fabelmani" saņēma labākās drāmas godalgu, un Spīlbergs ieguva labākā režisora "globusu". Saņemot apbalvojumu, režisors pateicās savai ģimenei, tai skaitā mūžībā aizgājušajai mātei.

Kategorijā "Labākā drāma" par labākās titulu cīnījās Džeimsa Kamerona "Avatars: Ūdensceļš", Baza Lurmena "Elviss", Toda Fīlda drāma par komponisti un diriģenti Lidiju Taru "Tara" un Džozefa Kosinska "Top Gun: Maveriks".

Drāma "Fabelmani" atspoguļo Spīlberga vecāku sarežģīto laulību, skar antisemītisma tēmu un vēsta par režisora pusaudža gadiem un pirmajiem centieniem filmu veidošanā. No februāra tā būs skatāma arī uz mūsu kinoekrāniem. 

"Visi uzskata mani par veiksmes stāstu, un visi redz mūs visus tā, kā mūs uztver, pamatojoties uz to, kā iegūst informāciju," sacīja 76 gadus vecais režisors.

"Bet neviens īsti nezina, kas mēs esam, kamēr mēs neesam pietiekami drosmīgi, lai pastāstītu visiem, kas mēs patiesībā esam," viņš piebilda.

Spīlbergs sacīja, ka viņš arī tādās filmas kā "Citplanētietis" ("E.T.")  un "Trešās pakāpes tuvie kontakti" ("Close Encounters of the Third Kind") ir izmantojis elementus no īstās dzīves, bet līdz šim viņam pietrūcis drosmes ķerties pie pilnībā autobiogrāfiska stāsta.

Dramaturga un režisora Martina Makdonas stāsts "Išerinas banšijas" saņēma balvu kā labākā filma kategorijā "Labākā komēdija vai mūzikls", un Kolins Ferels saņēma balvu kategorijā "Labākais aktieris komēdijā vai mūziklā". Pašam Makdonam balva par labāko scenāriju. Filma, kuras nosaukumā vārds "banšijas" nozīmē rēgainas sievietes no īru leģendām, kuras ir kā vēstneses konkrētā dzimtā aizgājušajām sievietēm, stāsta par diviem draugiem visa mūža garumā, kuri piepeši nonāk strupceļā, kad viens no viņiem pēkšņi pārrauj draudzības saites, radot dramatiskas sekas abiem.

No kreisās: Kolins Farels, Martins Makdona, Kerija Kondone un Brendans Glīsons
No kreisās: Kolins Farels, Martins Makdona, Kerija Kondone un Brendans Glīsons Foto: AFP / Scanpix

"Globusu" kategorijā "Labākā filma, kas nav angļu valodā" saņēma filma režisora Santjado Mitres perioda drāma "Argentīna, 1985".

Labākās aktrises balvu dāmu konkurencē saņēma Keita Blanšeta par lomu psiholoģiskajā drāmā "Tara"("Tár"), savukārt labākā aktiera titulu drāmas kategorijā saņēma Ostins Batlers par lomu filmā "Elviss".

Amerikāņu aktieris Ostins Batlers
Amerikāņu aktieris Ostins Batlers Foto: AFP / Scanpix

Labākās otrā plāna aktiera balvu saņēma Džonatans Ke Kvans par lomu filmā "Viss visur vienlaikus" ("Everything Everywhere All at Once"), bet balvu kategorijā "Labākā otrā plāna aktrise" saņēma Andžela Baseta par tēlojumu kārtējā "Marvel Cinematic Universe" stāstā "Melnā Pantera: Vakanda mūžam" ("Black Panther: Wakanda Forever")

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu