Dzejniece Amanda Aizpuriete saņēmusi prestiža dzejas festivāla galveno balvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto / Latvijas Rakstnieku savienība

Pērnā gada nogalē Latvijas Rakstnieku savienībā pienāca oficiāls un smags sūtījums no Starptautiskā Vilenicas literatūras festivāla ("Vilenica International Literary Festival") Slovēnijā. Tajā uz Latviju atceļoja iespaidīga izmēra Vilenicas karsta alas kristāls un diploms,  apstiprinot to, ka latviešu dzejniece Amanda Aizpuriete ir ieguvusi šī prestižā festivāla galveno balvu. 

Vilenicas festivālā notiek daudzi literatūras un kultūras pasākumi – apaļā galda diskusijas, literārie lasījumi, mūsdienu literatūras un literāro izdevumu prezentācijas, lielu vērību pievēršot vārda brīvības un demokrātijas jautājumiem. Kopš pirmā starptautiskā festivāla, kas norisinājās 1986. gadā, tā ikgadējā kulminācija ir Vilenicas Starptautiskās literārās balvas pasniegšana, ko Slovēnijas Rakstnieku asociācija piešķir par izciliem sasniegumiem literatūras vai eseju jomā. Balvas ieguvēju izvēlas Vilenicas žūrija, savukārt oficiālā prezentācija notiek iespaidīgā karsta alā, kas devusi nosaukumu gan balvai, gan festivālam. 

Karsts ir ģeoloģisks process, cēlies no apvidus nosaukuma (Kras) Slovēnijā. Tur šī procesa izpausmes savas intensitātes dēļ kļuvušas par klasisku piemēru. Par karstu ģeologi sauc iežu šķīdināšanos un tukšumu veidošanos iežos, kad pazemes vai virszemes ūdeņi aiznes izšķīdušo materiālu prom no tā veidošanās vietas.

Foto: Publicitātes foto / Latvijas Rakstnieku savienība

Festivālā tiek pasniegtas vēl vairākas balvas jauniem talantiem, tomēr Amanda Aizpuriete pievienojusies elitāram 36 autoru klubam, kam tagad pieder Vilenicas galvenā godalga.

Pirms Amandas Aizpurietes šo balvu saņēmuši izcili autori: Toms Venclova, Pēters Esterhazi, Milans Kundera, Jāns Kaplinskis, Olga Tokarčuka, Pēters Handke, Zbigņevs Herberts, Ādolfs Mušgs, Ana Blandiana un Dubravka Ugrešiča.

Amanda Aizpuriete atzinusi, ka jutusies bezgala pārsteigta un izbrīnīta par balvas piešķiršanu, jo nonākt vienā kompānijā ar Nobela, Bukera un citu prestižāko Eiropas prēmiju laureātiem bijis mulsinoši, bet ļoti pagodinoši.

Festivāls norisinājās pērn septembrī un Amanda Aizpuriete bija tā goda viesis. Balva tika atsūtīta uz Latvijas Rakstnieku savienību ar kurjeru, lai dzejniecei neradītu problēmas ar tās transportēšanu. Nu tā ir nodota īpašniecei.

Par savu vienpadsmito dzejas krājumu "Pirms izvākšanās" autore saņēmusi 2021. gada Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā "Dzeja". 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu