Tapusi grāmata bērniem par Lūznavas muižas kultūrvēsturisko mantojumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Inga Žirgule

Sestdien, 18.februārī, plkst. 15 Lūznavas muižā tiks atklāta izglītojošu īsstāstu un uzdevumu grāmata bērniem "Es dzīvoju muižā! Mūzis". Grāmata viegli uztveramā īsstāstu formātā iepazīstina ar Lūznavas muižas apbūvē vēl saglabāto, kā arī jau zaudēto kultūrvēsturisko mantojumu.

Lasot Lūznavas muižā dzīvojošā sikspārņa Mūža nakts piedzīvojumu īsstāstus, izkrāsojot ēku melnbaltās fasādes un atdzīvinot krāsas muižas parka dabas ainavās, kā arī risinot krustvārdu mīklas, bērniem būs iespēja iepazīt Lūznavas muižas kompleksa un citas Rāznas nacionālā parka vēsturiskās ēkas un to kādreizējo svarīgumu. Starp tām: jaunā un vecā muižas ēka, stallis, smēde, Zosnas baznīca, klēts, Vecā skola un Mākslinieku nams. Tāpat uz grāmatas pēdējā vāka izvietota karte, kurā no objektiem var izveidot savu maršrutu un doties reālā kultūrvēstures mantojuma izpētes pastaigā. Grāmatas mērķauditorija ir pirmsskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērni.

Foto: Inga Žirgule

Izdevums paredzēts kopīgai laika pavadīšanai visai ģimenei, izvēloties orientēšanos dabā un kartes treniņus, atrodot objektu atrašanās vietas. Izdevums sagatavots četrās valodās: latviski, latgaliski, angliski un ukrainiski, kas noderēs vietējās identitātes stiprināšanai un ģeopolitiskajai aktualitātei, kā arī būs izmantojama latviešu un latgaliešu valodas apguves procesā šobrīd Latvijā dzīvojošajiem ukraiņu bērniem.

Foto: Inga Žirgule

Jaunās grāmatas idejas autore un projekta vadītāja ir Inga Žirgule, tekstu autore - Līga Čevere, redaktore - Anna Rancāne, angliski tekstu tulkoja Iveta Graudiņa, ukrainiski - Daiga un Valērijs Stavski, bet latgaliešu rakstu valodā pārlika Ilga Šuplinska. Grāmatas zīmējumu un vāka dizaine autore ir Līga Romančuka, bet maketētājs - Māris Justs. Izdevējs: biedrība “Esto”.

Lūznavas muiža, saukta arī par Dlužņevas muižu, atrodas Lūznavas ciemā, apmēram 22 km attālumā no Rēzeknes. Muižas kungu māja ir romantizēta jūgendstilā celta ēka, ko mēdz dēvēt arī par Jauno pili, tai piešķirts Valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statuss. Ēka būvēta no ķieģeļiem un šķeltiem laukakmeņiem, muižas ēkā pēc renovācijas atjaunota lūgšanu telpa jeb kapela.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu