FOTO ⟩ Valmieras teātris atklāj jauno skatuvi mākslas telpā “Kurtuve”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Matīss Markovskis

Piektdien, 20. janvārī, Valmieras teātra pagaidu mājvietā - topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve", aizvadīta pirmizrāde pirmajai lugai, kas iestudēta uz jaunās skatuves – Juna Foses drāmai "Vārds".

Juns Fose tiek dēvēts par norvēģu mūsdienu drāmas "jauno Ibsenu" un ir viens no iestudētākajiem dramaturgiem pasaulē. Luga stāsta par jaunu sievieti, kura gaida bērnu un kopā ar savu draugu atgriežas viņas vecāku mājā. Tajā sarunāšanās vienam ar otru gandrīz vairs nenotiek, bet savstarpējās attiecības kļuvušas par rituāliskiem un paredzamiem žestiem. Šajā ģimenē būt vienam ir nepanesami, bet būt kopā – neizturami.

Izrādes režisors Reinis Suhanovs atzīst: "Šī ir luga ar sāpīgu saturu. Par nespēju nosaukt lietas vārdos, jo vārdā nosaukta lieta sāk eksistēt un ietekmēt mūsu dzīvi. Vārdā nenosaukta, skaļi nepateikta problēma nav problēma – tā ir degoša tēma mūsu ikdienā. Pāri visam - bezgalīgas alkas pēc tuvības, bet ko darīt, ja vide un audzināšana ir tevi novedusi līdz pieskārienu analfabētismam? Gribētos, ka pēc šīs izrādes mēs tiektos apskaut viens otru un sarunāties, sarunāties, sarunāties."

Luga "Vārds" ar savu smago klusumu un aprautajiem, dzejai līdzīgajiem dialogiem atgādina pasaulslaveno dramaturgu Semjuela Beketa un Harolda Pintera darbus. Pats Juns Fose atzīst, ka dažas līdzības izmantotajā radošajā izteiksmē patiešām ir atrodamas: "Pinters sacīja, ka viņa lugas nav par komunikācijas trūkumu un nesarunāšanos, bet gan par pārāk intensīvu komunikāciju. Es varētu teikt to pašu – mani cilvēki sarunājas bez vārdiem. Jo viņi jau iepriekš zina, kas tiks sacīts."

Izrādes ansambli veido režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Līga Zepa un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Lomās: Ieva Estere Barkāne, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Salmiņš, Krišjānis Strods, Elīna Vāne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu