Lietuva zaudē Eiropas Cilvēktiesību tiesā lietā par viendzimuma pāru attiecībām veltītu bērnu grāmatu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: 15min.lt

Lietuva zaudējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesā lietā par publicēšanas ierobežojumiem bērnu pasaku grāmatai, kurā attēlotas viendzimuma pāru attiecības un citas mūsdienu sabiedrības realitātes.

Lieta saistīta ar Neringas Dangvīdes grāmatu "Dzintara sirds" ("Gintarinė širdis"), ko Lietuvas Izglītības zinātņu universitāte 2013.gadā izdeva ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu. Grāmata paredzēta bērniem vecumā no deviņiem līdz desmit gadiem.

Pasakas veidotas pēc tradicionālā parauga, tajās figurē maģiski tēli, apzināti izmantoti motīvi, kurus lasītājam vajadzētu atpazīt no tautas pasaku materiāla vai šī literatūras žanra klasikas piemēriem - Brāļu Grimmu, Šarla Pero vai Hansa Kristiana Andersena tekstiem, apdzīvojot tos ar mūsdienu sociālajām realitātēm. Grāmata stāsta par viendzimuma pāru attiecībām, ādas krāsu dažādību, ar invaliditāti saistītajiem izaicinājumiem, par vecāku šķiršanos un migrācijas aspektiem.

Stāstu krājums tika izdots 2013.gada nogalē, bet drīz pēc tam universitāte grāmatas izplatīšanu apturēja, norādot, ka tā satur homoseksuālisma propagandu. Universitāte savu lēmumu pamatoja ar Žurnālistu ētikas inspektora biroja vēstuli, kurā teikts, ka "Dzintara sirds" saturs ir kaitīgs bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem. Taču pati vēstule tika parakstīta jau pēc grāmatas izplatīšanas apturēšanas.

Pēc tiesvedības uzsākšanas universitāte piekrita izplatīt grāmatu ar atzīmi, ka tā nav piemērota bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem.

Grāmatas autore vispirms vērsās tiesās Lietuvā, bet pēc tam Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas pieņēma lēmumu viņai par labu. Diemžēl Dangvīde spriedumu nesagaidīja, jo aizgāja mūžībā 2020. gadā 45 gadu vecumā.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka autores sarakstītās pasakas nenostāda homoseksuālus pārus augstāk par hetroseksuāliem pāriem, kā tiesā apgalvoja apsūdzības puse, bet mudina cienīt un novērtēt visus sabiedrības locekļus.

Tiesa norādīja, ka bērniem nevajadzētu liegt piekļuvi informācijai gan par viendzimuma pāru attiecībām, gan citām tēmām šādā veidā.

Tiesa lēma, ka Lietuvas valstij jāsamaksā 12 000 eiro par autorei nodarīto kaitējumu un 5000 par tiesas izdevumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu