Talsu novads uzstāda ceļazīmi ar pirmo norādi lībiešu valodā (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook / LI Līvõd institūt / LU Lībiešu institūts

Talsu novada pašvaldība uzstādījusi Latvijas vēsturē pirmo oficiālo ceļazīmi, kurā līdzās latviešu valodai redzama arī lībiešu valoda.

Zīmes oficiālā atklāšana iecerēta februāra otrajā pusē, bet Latvijas Universitātes Lībiešu institūts jau paguvis apsveikt talsiniekus un visus lībiešu krasta iemītniekus ar šo notikumu: "Gaidāms, ka šogad lībiešu valoda parādīsies arī daudzās citās Lībiešu krasta ceļazīmēs, un tas padara šo pirmo, pašvaldības rosināto, soli vēl vērtīgāku!"

Saņemot valdības budžeta prioritāšu sarakstā paredzētos 100 000 eiro, šogad Latvijas autoceļu malās parādīsies vairāk nekā 200 ceļazīmju lībiešu un latgaliešu valodā. Tādējādi paredzēts sākt Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna īstenošanu, lai gan ar to saistīto kopumā 11,7 miljonu eiro vērto rēķinu valdība vēl nav apstiprinājusi.

Ar piešķirtajiem līdzekļiem plānots izvietot 16 norādes par latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu robežām pie galvenajām satiksmes maģistrālēm uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem, 171 ceļazīmi ar lībiešu valodas atainojumu oficiālajās norādēs un 80 ceļazīmes ar latgaliešu rakstu valodas atainojumu oficiālajās norādēs.

Turpmāko trīs gadu laikā plānots uzstādīt vēl vairākus desmitus norāžu latgaliešu rakstu valodā, informē Satiksmes ministrija, piebilstot, ka tas atkarīgs no finansējuma pieejamības. 2021. gadā pirmās šāda veida ceļazīmes uzstādītas uz Balvu novada robežas.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu