Ivars Ijabs grāmatā pēta Latvijas politikas sākotni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" valdes loceklis, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs.
Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" valdes loceklis, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Kafejnīcā "Osiris" rīt, 30. janvārī, plkst. 16 tiks atvērta apgādā "Jumava" izdotā politikas zinātnieka un Eiropas Parlamenta deputāta Ivara Ijaba (AP) grāmata "Nepateicīgie" par latviešu politikas pirmsākumiem, kas veidojusies gan koloniālo faktoru, gan arī Eiropas strāvojumu ietekmē.

Kā to paskaidro grāmatas autors, "Šī ir grāmata par latviešu politikas pirmsākumiem. Par to, ko domāja un rakstīja mūsu pirmie politiķi. Latvieši savu vietu modernajā politikā vispirms atrada iepretim vācbaltiešu virsslānim un Krievijas impērijai, kuri abi pretendēja uz kundzību Baltijā. Starp abiem koloniālajiem faktoriem latviešu pirmie domātāji for­mulēja idejas, kā tautai vislabāk iekļau­ties moder­nās Eiropas politikā."

Foto: Publicitātes foto

Ijabs uzsver, ka domātāju formulētās idejas bija dažādas — kon­ser­vatīvas, liberālas un sociālistiskas. Dažādi bija arī to aizstāvji — no monarhista Frīdriha Veinberga līdz revolucionāram Fricim Roziņam. "Taču visas šīs idejas vienoja mudinājums latviešiem nostāties pašiem uz savām kājām Eiropas politikā — par spīti visām kolo­niālajām varām, kuras tos arvienu vainoja nepateicībā," stāsta autors.

Ivars Ijabs ir Eiropas Parlamenta deputāts, ievēlēts no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta 2019. gadā. Līdz ienākšanai politikā, bijis latviešu sabiedrībā plaši pazīstams politologs, publicists, asociētais profesors Latvijas Universitātē un pētnieks LU Sociālo un politisko pētījumu institūtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu