“Zlatas ceļš” – sirsnīgs un skaudrs Ukrainas kara stāsts ar labām beigām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Grāmatas 1. vāks

Pazīstamais radiožurnālists un rakstnieks Dzintars Tilaks ir uzrakstījis drosmīgu, skaistu un sāpīgu, skaudri reālistisku un vienlaikus dziļu ticību cilvēcībai apliecinošu darbu, veltījumu Ukrainas kara bērniem. “Zlatas ceļš” ir piedzīvojumu stāsts, kuru lasīs lieli un mazi, tas rosinās diskusijas un vienlaikus sniegs pavisam nopietni izmantojamus ieteikumus un padomus – kā rīkoties, kad nav pieejams mobilais tālrunis, elektrība un, iespējams, pat karte.

Grāmatas galvenā varone ir trīspadsmit gadus veca ukraiņu meitene, vārdā Zlata, kas mācās 7. klasē. Ir 2022. gada pavasaris, Ukrainā sākas karš. Skola un mācības paliek gluži vai citā dzīvē, nu jādomā par izdzīvošanu, par kaut ko tādu, kas liekas nereāls mūsdienās.

Tētim jāstrādā un jācīnās, Zlatai visdrošāk būtu pie vecmāmiņas un vectētiņa Latvijā, taču… kara dēļ padsmitniecei ceļš uz Latviju jāmēro vienai pašai!

Dodoties sarežģītajā un bīstamajā ceļojumā cauri karadarbības plosītajai Ukrainai, kopā ar Zlatu uzzināsim, ko šādā ceļā ņemt vērā un no kā izvairīties. Šīs zināšanas un arī daudzas citas grāmatā pieminētās detaļas ir pavisam reālas: grāmatas tapšanā piedalījusies ukraiņu ģimene, kas patvērumu atradusi Dzintara Tilaka mājās, kā arī izmantoti daudzi īsti stāsti par to, kas pēdējā gada laikā noticis ar Ukrainas cilvēkiem.

Vēl – un es tiešām nopietni to vēlos uzsvērt! – grāmatai ir kara apstākļiem brīnumaini laimīgas beigas. Tās nāk kā atlīdzība par piedalīšanos Zlatas varonīgajā gājienā – un reizē tās dāvā cerību, ka arī citiem ukraiņu bērniem laimīgas beigas ir iespējamas.

Ideja šīs grāmatas tapšanai vispirms radās rakstnieka viesiem – uzzinājuši, ka pajumti viņiem devis latviešu rakstnieks, ukraiņu bēgļi sacījuši: “Uzraksti grāmatu par to, kas pašlaik notiek Ukrainā!” Sākotnēji Dzintars Tilaks par šo domu tikai smaidījis, taču pamazām, klausoties ukraiņu stāstos, izkristalizējusies ideja par meitenīti… un nu tā kļuvusi par grāmatu!

“Sarunas, prieks un asaras, stāsti, atmiņas, detaļas – tas viss iegūla gluži vai manā zemapziņā, lai pamazām taptu stāsts par meiteni un viņas ceļu uz glābiņu no kara. Par meiteni, kura dodas uz tālo Latviju,” par savu devīto bērnu grāmatu saka Dzintars Tilaks.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu