Dzīves kritiens pietuvinājumā: Dārtas Danevičas monoizrāde “Zēni nav meitenes”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Marko Rass

Dailes teātra Mazajā zālē režisore Diāna Kaijaka iestudējusi britu dramaturga un rakstnieka Denisa Kellija lugu, psiholoģisku drāmu “Zēni nav meitenes”. Jauniestudējums pirmizrādi piedzīvoja piektdien, 10. februārī.

Aktrises Dārtas Danevičas monoizrāde izved cauri kontrastējošiem galvenās varones dzīves notikumiem, tostarp piedzīvojot gan absolūtu laimes sajūtu, gan neaptveramu zaudējumu.

Lugas sākotnējais stāsts ir par mīlestību un romantiku. Par iemīlēšanos godīgā, gudrā un asprātīgā vīrietī, kurš sievietei dod iespēju uzplaukt — gan kā mātei, gan darbā. Viņa ilgi nevar atrast savu vietu, bet viņš nekur viņu nesteidzina. Un, kad viņa beidzot ir atradusi savu aicinājumu kino nozarē un bērniem ir atrasts dārziņš, idiliskā ģimenes dzīve izjūk brutāli, neiedomājami sāpīgi un traģiski.

Izrāde "Zēni nav meitenes" Dailes teātrī

Aktrise Dārta Daneviča stāsta: “Šis ir stāsts ir par izvēli, kas katru dienu jāizdara katram no mums — pašam būt cilvēkam un palikt par cilvēku, arī sastopoties ar sāpēm, naidu, ļaunumu un zvērīgām šausmām. Ne jau uzvaras un veiksmes mūs veido. To dara zaudējumi un kritieni. Kad esi ticis salauzts, bet tomēr piecēlies — tad atklājas katra patiesais spēks un dzīves mīlestība, kas patiesībā mīt ikvienā no mums.”

Diāna Kaijaka, iestudējuma režisore norāda: “Šī izrāde ir arī par cerību. Par iekšēju spēku, kas turpinās.”

Izrāde ir tapusi, satiekoties aktrisei Dārtai Danevičai, dramaturgam Matīsam Gricmanim, kas šo lugu arī iztulkojis, un režisorei Diānai Kaijakai. Visi iesaistītie neatkarīgi viens no otra bija iepazinušies ar šo Denisa Kellija darbu un katram bija radusies ideja to reiz iestudēt.

Lai izprastu lugas kodolu, radošā grupa rīkoja īpašas tikšanās ar speciālistiem. Piemēram, nedēļu pirms pirmizrādes aktrise Dārta Daneviča aicināja uz sarunu psihoterapeitu Juri Batņu un filozofi Janu Kukaini, lai nepiespiestā atmosfērā spriestu par lugu un pieredzēm reālajā dzīvē.

Aktrises Dārtas Danēvičas tikšanās ar filozofi Janu Kukaini un psihoterapeitu Juri Batņu

Tāpat noritējis kopdarbs ar psihoterapeitu Artūru Miksonu. Dārtas un speciālistu sarunu fragmenti par lugu un cilvēku dabu tiks iekļauti arī izrādes programmiņā un teātra mājaslapā.

Līdz ar Diānu Kaijaku, Dārtu Daneviču un Matīsu Gricmani pie izrādes tapšanas strādā scenogrāfe un kostīmu māksilniece Ieva Kauliņa, komponists Ernests Valts Circenis, gaismu mākslinieks Reinis Zalte, kustību konsultante Inga Krasovska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu