"Lielo Kristapu" atklās ar Kristīnes Briedes un Andreja Verhoustinska filmām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no Kristīnes Briedes filmas "Svārstības"

Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps", kas norisināsies no 23.februāra līdz 26.februārim, atklās ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm - Andreja Verhoustinska filmu "Nr.105555" un Kristīnes Briedes darbu "Svārstības". Atklāšanas seanss notiks kinoteātrī "Splendid Palace" 23. februārī plkst. 18.

Režisora, operatora un scenārija autora Andreja Verhoustinska filmu “Nr.105555” veido Salaspils koncentrācijas nometnes ieslodzītā stāsts dienasgrāmatas lasījumā, kuru veic aktieris Kaspars Znotiņš.

Foto: Bruno Aščuks

To ilustrē dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās: bērni un pieaugušie memoriālā ierodas pa vienam vai grupās, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas. "Lielajam Kristapam" "Nr. 105555" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma". Trīsdesmit minūtes garā filma tapusi studijā "Centrums", tās māksliniece ir Paula Zariņa-Zēmane, skaņu režisors - Pēteris Pāss.

Foto: Bruno Aščuks

Savukārt režisores un scenāristes Kristīnes Briedes filma "Svārstības" vēsta par Latviju kā teju vienīgo valsti pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam 20 gadu garumā sievietes kalpoja par mācītājām. Daļa garīdznieču nespēj ar to samierināties un emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, daļa ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā un strādā par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā, un filmas varones Rudīte, Dace un Agrita bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm. Nacionālajai kino balvai "Svārstības" nominētas četrās kategorijās: "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais dokumentālās filmas režisors", "Labākais dokumentālās filmas operators" un "Labākais komponists".

Foto: Kadrs no Kristīnes Briedes filmas "Svārstības"

Filmas operators ir Jānis Šēnbergs, komponisti - Sniedze Prauliņa un Rihards Zaļupe, filmas skaņu režisors ir Artis Lūsis, montāžas režisors - Andris Grants. Filmas producentes - Ieva Ūbele un Antra Gaile, filma tapusi, sadarbojoties studijām "Ruckas mākslas fonds" un "Baltic Balkan Productions".

Foto: Kadrs no Kristīnes Briedes filmas "Svārstības"

Šogad "Lielajam Kristapam" nominētās vērtēs: režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, režisors Edmunds Jansons, režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, kinokritiķe, Starptautiskās kinokritiķu asociācijas "FIPRESCI" biedre Kristīne Simsone un goda locekle, aktrise Laila Robiņa (Laila Robins).

No 21.februāra līdz 28.februārim "Lielajam Kristapam" veltīta programma visā pasaulē būs skatāma vietnē "filmas.lv". Tajā būs trīs programmas: 2021.gada laureātu filmas, Mūža balvas laureāta, kinodramaturga Alvja Lapiņa filmu retrospekcija un "In Memoriam" Rolanda Kalniņa filmu retrospekcija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu