LNMM ar izglītošanos un jaunradi aicina atbalstīt Ukrainu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
LNMM sietspiedes apdrukas darbnīca. Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA, 2022.
Ilustrācija zibakcijai “Saulespuķes mieram” LNMM
LNMM sietspiedes apdrukas darbnīca. Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA, 2022. Ilustrācija zibakcijai “Saulespuķes mieram” LNMM Foto: Krišjānis Piliņš

Apritējis gads, kopš Krievijas agresori sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, bet ukraiņu tauta – varonīgo cīņu par savu un visas Eiropas brīvību. Paužot solidaritāti un aicinot sniegt palīdzību, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) piedāvā īpašu pasākumu un norišu programmu un atgādina par esošajām Ukrainas atbalsta iespējām.

Sietspiedes apdrukas zibakcija

24. februārī būs pagājis tieši gads, kopš Ukrainā sākta neizprovocēta plaša mēroga Krievijas militāra agresija. Šajā dienā vēlamies slavēt ukraiņu drosmi un spēku, kā arī pieminēt varoņus, tādēļ LNMM un Mākslas muzeju Jauniešu klubs rīko sietspiedes apdrukas zibakciju “Saulespuķes mieram”. Darbnīcā ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu “Слава Україні!” (“Slava Ukrainai!”).

Spēcīgo saukli, kas tiek izmantots kā ukraiņu tautas suverenitātes un pretestības apliecinājums, papildina grafisks saulespuķu zīmējums, simbolizējot mieru, jaunu sākumu un līdzpārdzīvojumu.

LNMM sietspiedes apdrukas darbnīca. Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA, 2022. Ilustrācija zibakcijai “Saulespuķes mieram” LNMM
LNMM sietspiedes apdrukas darbnīca. Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA, 2022. Ilustrācija zibakcijai “Saulespuķes mieram” LNMM Foto: Krišjānis Piliņš

Darbnīca norisināsies divos cēlienos: no plkst. 13.00 līdz 15.00 un no plkst. 17.00 līdz 19.00 LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē un Nodarbību telpā pirmajā stāvā. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi gludus dabīga materiāla tekstila izstrādājumus (T kreklus, auduma maisiņus, džemperus u.c.). Dalība darbnīcā ir bez maksas, bet organizatori rosina ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam portālā ziedot.lv.

Lekciju cikls

Krievijas armija aizvien mērķtiecīgi iznīcina arī kultūras mantojuma objektus visā Ukrainā. Atgādinot par apdraudētajām Ukrainas kultūras mantojuma vērtībām, marta piektdienās LNMM piedāvās mākslas zinātnieka Eduarda Dorofejeva četru lekciju ciklu “Ukrainas māksla no 19. gadsimta līdz mūsdienām”. Lasījumi iepazīstinās ar mākslas un arhitektūras attīstību Ukrainā un to, kā ukraiņu mākslinieki ietekmējuši mākslas procesus pasaulē. Dalībnieki varēs salīdzināt lekciju materiālus ar Latvijas piemēriem, tostarp darbiem no LNMM kolekcijas, atklājot mūsu tautu līdzību un vienotību gan kultūrvēsturiskā, gan sociālpolitiskā kontekstā. Katra lasījuma sākums ir plkst. 18.00.

Tēmas:

3. marts 19. gadsimta nacionālās mākslas tapšana

10. marts Ukrainas māksla 19.–20. gadsimta mijā

17. marts Ukrainas avangards un modernisms starpkaru laikā

24. marts Māksla no Ukrainas PSR līdz Ukrainas Republikas laikiem

Tikšanās norisināsies LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Lekcijas iespējams apmeklēt pa vienai, tomēr – jo dažādākus aspektus klausītāji iepazīs, jo pilnīgāku priekšstatu par Ukrainas mākslas evolūciju gūs. Dalība nodarbībās ir bez maksas, taču arī šoreiz interesenti aicināti ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam.

Ukraiņu mākslinieka Ivana Marčuka izstāde

Atbalstot Ukrainas mākslinieku un galeriju centienus saglabāt radošā procesa nepārtrauktību kara apstākļos, no 26. janvāra līdz 2. aprīlim Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6) sadarbībā ar Honkongas galeriju “Galerie Les Noms” piedāvā ukraiņu mākslinieka Ivana Marčuka (Іван Марчук) personālizstādi “Pārtrauktais dialogs”. Visi aplūkojamie darbi pieder galerijas dibinātāja Jurija Gucu (Юрій Гуцу) privātkolekcijai un Baltijas valstīs vēl nekad nav bijuši eksponēti. Projekta kuratore un galerijas pārstāve Latvijā ir jaunā ukraiņu māksliniece un sabiedriskā aktīviste Marija Volina (Марія Воліна).

Ivans Marčuks (Іван Марчук). Pārtrauktais dialogs. 1997. Audekls, akrils. Privātkolekcija. Ilustrācija Ivana Marčuka personālizstādei “Pārtrauktais dialogs” Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA.
Ivans Marčuks (Іван Марчук). Pārtrauktais dialogs. 1997. Audekls, akrils. Privātkolekcija. Ilustrācija Ivana Marčuka personālizstādei “Pārtrauktais dialogs” Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA. Foto: Publicitātes foto

Ivans Marčuks radījis individuālu glezniecisko stilu, ko pats dēvē par “pliontanismu” (no ukraiņu пльонтати – aust, pīt, savienot). Parasto otas triepienu vietā viņš it kā seko pavedienam un auž mežģīņu tīklu uz audekla vai kartona. Autors glezno fantastiskas figūras un florālus motīvus sirreālisma stilā, hiperreālistiskus portretus, enigmātiskas ainavas un abstraktas ekspresīvas kompozīcijas.

NFT mākslas darbi lielveikalos

Pērnā gada septembrī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Ukrainas Nacionālais mākslas muzejs bija pirmās mākslas institūcijas, kas saņēma dāvinājumu no Ukrainas labdarības projekta “META HISTORY” – NFT mākslas darbu Borodjankas gaiļa formā, kas simbolizē ukraiņu izturību, drosmi un atgādina, ka māksla vieno tautas visā pasaulē.

Neatvietojams marķieris (NFT) ir unikāls digitālais identifikators, ko nevar kopēt, aizstāt vai sadalīt sīkāk, kas tiek ierakstīts programmēšanas blokķēdē un tiek izmantots autentiskuma un īpašumtiesību apliecināšanai.

NFT mākslas darbs Borodjankas gaiļa formā no kolekcijas “The Incredible Rooster”. 2022.
NFT mākslas darbs Borodjankas gaiļa formā no kolekcijas “The Incredible Rooster”. 2022. Foto: Publicitātes foto

Šie 3D modeļi tapuši, iedvesmojoties no 14 pasaules ievērojamāko muzeju kolekciju meistardarbiem. Latvijas gaiļu pamatā ir pazīstamā latviešu mūsdienu mākslinieka Ginta Gabrāna darbi “Fotonu ainava #32” un “Fotonu ainava #4” (2010) no LNMM krājuma. Pateicoties sadarbībai ar vides reklāmas uzņēmumu “Clear Channel Latvia”, kolekcijas “The Incredible Rooster” digitālie mākslas darbi no 24. februāra būs skatāmi lielākajos tirdzniecības centros Rīgā (Rīga Plaza, Domina, Galerija Centrs, Spice, Spice Home).

Bezmaksas ieeja mākslas muzejos

Foto: Publicitātes foto

LNMM galvenās ēkas, Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja apmeklējums Ukrainas civiliedzīvotājiem, uzrādot pilsonību apliecinošu dokumentu, joprojām ir bez maksas. Tāpat brīva ir viņu dalība zīmēšanas nodarbībās bērniem un pieaugušajiem “Es un māksla”, kas katru ceturtdienu un sestdienu notiek LNMM galvenās ēkas Nodarbību telpā.

LNMM audiogids ukraiņu valodā

LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā. 2020.
LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā. 2020. Foto: Sindija Švāne

Kā īpašs papildinājums LNMM galvenās ēkas apmeklējumam visiem ukraiņu valodas pratējiem ir LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā, kas ļauj ne tikai iepazīt muzeja ēku, vēsturi un rekonstrukciju, bet arī 23 stāstos atklāt izcilu latviešu meistardarbu izlasi, kas aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mobilo lietotni iespējams bez maksas lejupielādēt vietnēs GooglePlay un AppStore.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu