Romāns kā dziesma un uguns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Grāmatas 1. vāks.

Tikko iznākušais amerikāņu rakstnieces Medlinas Milleres romāns “Kirke” ir īpaša grāmata. Izcili uzrakstīta, smalka un skaista, tā stāsta par senajiem dieviem un pusdieviem, tik cilvēciskiem savās kaislībās – un vienlaikus neizprotamiem un neizdibināmiem.

Kaislības, kādās grimt un plosīties spēj vien dievi, jūtas, kurām mūsu pasaulē trūkst vietas, bet kādu alkstam, ilgojamies un bīstamies, tik ārdošas un vienlaikus piepildošas tās var būt. Notikumi, kas izniruši no sensenās mītu un varoņteiku dzelmes un ļāvušies pārsteigto mirstīgo ziņkārajām acīm tādi, kādi risinājušies pa īstam. Tā, it kā mēs būtu nokļuvuši laikmetā, kad dievi staigāja pa zemes virsu…

Kirke ir Hēlija – saules dieva un varenākā titāna – un brīnumdaiļas, bet nešpetnas un mantkārīgas nimfas necilā un neievērojamā meita. Viņa nav nedz varena un baisa kā tēvs, nedz satriecoši skaista un kārību plosīta kā māte.

Vecāku namā Kirke dzīvo, izvairoties no lieliem satricinājumiem, līdz nejauši atklāj, ka arī viņai piemīt sava vara, maģija, īpašā spēja. Taču, kad Kirkes talants sāk apdraudēt citus dievus, viņa tiek izraidīta uz Aiajas salu, kur vientulībā slīpē savas īpašās prasmes, veikdama burvestības, lasīdama neparastus augus un pieradinādama mežonīgus zvērus. Tomēr sievietei, kura ir viena, nav lemts dzīvot mierā ilgi. Starp tiem, kas apmeklē viņas salu, ir kāds negaidīts viesis – mirstīgais Odisejs. Viņa dēļ Kirke riskēs ar visu…

Medlina Millere (dz. 1978) ir amerikāņu rakstniece, kuras grāmatas ir tulkotas vairāk nekā divdesmit valodās. Viņa ieguvusi grādu latīņu un sengrieķu valodā un deviņus gadus mācījusi tās arī studentiem. Par savu pirmo romānu “Ahilleja dziesma” autore 2012. gadā ieguvusi godalgu “Orange Prize”, kas tiek piešķirta rakstniecēm par gada labāko literāro darbu. Pēc romāna “Kirke” motīviem tiek uzņemts HBO seriāls.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Anete Kona.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu