Fotogrāfs Georgs Avetisjans savā un kolēģa, režisora un operatora Kārļa Berga kūrētajā izdevniecībā “Milda books” strādā pie jaunas fotogrāmatas – “Motherland. Far Beyond the Polar Circle” (Māteszeme. Tālu prom aiz Polārā loka). Linaudumā iesieto grāmatu papildina personīgo un privāto arhīvu dokumentu pārlikumi faksimilā, kuri paskaidro vienu no pašiem tumšākajiem Latvijas vēstures posmiem – padomju varas organizētās iedzīvotāju deportācijas pagājušā gadsimta 40. gados.

Izdevums ilustrē Georga ceļu Transsibīrijas ekspresī uz Sibīriju, kur 15 gadus izsūtījumā pavadījusi viņa vecmamma Milda un piedzimusi mamma Inta. Izmantojot padomju laikā ražotu vidēja formāta kameru “Salut”, fotogrāfs iepazīstina lasītāju ar Igarku – pilsētu, kas uzbūvēta uz padomju ieslodzīto kauliem 163 kilometrus aiz Polārā loka, kur savulaik dzīvoja daudzi izsūtītie. Kā atklāsies mūsu sarunas laikā, īpaši daudz lietuviešu ģimeņu.

Grāmata ir tulkota trijās valodās – krievu, angļu un latviešu – un ir gandrīz gatava nodošanai iespiešanai. Lai segtu ražošanas izmaksas un nosūtīšanas izdevumus, vietnē Kickstarter ir sākta pūļa finansējuma kampaņa. Tajā šobrīd savākti 28 tūkstoši dolāru (vietnes darbības specifikas dēļ iespējamā lietojamā valūta ir vai nu sterliņu mārciņas, vai ASV dolāri), un pats Georgs vērtē, ka tas liecina par vēsturiskās atmiņas nozīmīgumu ne tikai deportāciju šausmu tieši ietekmēto cilvēku vidū, bet arī Eiropas, Lielbritānijas un ASV fotogrāfijas cienītāju un praktiķu lokā. Nav noliedzama arī Sibīrijas kā unikālas ekosistēmas veidotā eksotikas aura, bet tai ir divējāda daba – arī par šo aspektu plašāk mūsu sarunā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp