Dienasgaismu ieraudzījusi pazīstamās TV žurnālistes Maijas Miglas-Streičas jaunā grāmata

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Dita Deksne

Iznākusi pazīstamās TV žurnālistes Maijas Miglas-Streičas jaunā grāmata – stāstu krājums “Sapnis par sargeņģeli”. Tie ir sirsnīgi un patiesīgi stāsti par bērniem, kas dzimuši pagājušā gadsimta vidū, pēckara paaudze, kura augot izbaudīja gan vecāku aizņemtību un nevērību (mūsdienu ieskatā), gan pret ģimeni vērstas represijas, gan dažādas citas situācijas, kuras varētu beigties gaužām bēdīgi, ja vien… Līksmi stāsti mijas ar ne tik priecīgiem, un daži ir patiešām skumji, taču kopumā grāmata ir gaiša – šķiet, Maijas Miglas-Streičas optimisms uzlādē arī lasītāju, dāvājot ne vien autentisku ieskatu tā laika reālijās, bet arī cerību, ka glābiņš iespējams pat īpaši smagās situācijās.

Liepājnieki krājumā samanīs atblāzmas no autores pirmās grāmatas, lasītāju mīlētā un kritiķu ar Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis” apbalvotā romāna “Matildes gadsimts”. Jaunās grāmatas stāsti ir kā turpinājums, jo arī tie risinās Liepājas pusē. Drūmais laiks, kas kā pelēks mākonis nostājies tieši virs Latvijas un tās ļaudīm, ir mainījis ikdienu. Mājās tiek runāts un domāts viens, skolā un darbā apgalvots pavisam kas cits. Jau pieaugušajiem šī situācija ir samērā smags pārbaudījums, bet viņi, īpaši jau tie, kam ir mazi bērni, cenšas un ir gatavi uz bezgala daudziem kompromisiem. Savukārt bērni… bērnība taču ir pats jaukākais laiks, sacīsiet? Ne vienmēr. Grūtos laikos bērniem ir vajadzīgs sargeņģelis, kāds, kurš būtu nomodā par mazajiem ikvienā dzīves brīdī…

Grāmatas redaktore Zaiga Lasenberga: “Tie ir gadi pēc Otrā pasaules kara, un stāstu galvenie varoņi ir bērni. Taču tā nav bērnu literatūra, jo krājumā tēloti personāži ar ļoti smagu bērnību. Tam par iemeslu var būt laikmeta iespaids, bet var būt arī tuvākās apkārtnes cilvēku nemīlestība, kas mazajam cilvēkbērnam ir jāizdzīvo un jāprot tikt ar to galā. Autore ir pārliecināta, ka ir kāds augstāks spēks, kas stāv bērna dzīvības un veselības sardzē. Varam saukt to par sargeņģeli vai kā citādi – par likteni varbūt. Taču autore pauž ticību, ka tāds eksistē un izpleš savu mīksto, sargājošo spārnu pār mazo cilvēciņu. Kaut nu katram tāds būtu!”

Maija Migla-Streiča ir Latvijas TV žurnāliste, četrdesmit gadu garumā veidojusi sižetus par piekrastes zvejniekiem un lauku ļaudīm, barikāžu reportāžās intervējusi to aizstāvjus. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2020. gadā iznācis viņas pirmais romāns “Matildes gadsimts”, tam sekoja “Nenopietni nopietnie TV stāstiņi” (2021).

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu