Sieviete, kura parādīja Francijas virtuvi amerikāņiem un izraisīja apvērsumu kulinārijas šovos (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Amerikāniete, kas iepazīstināja Ameriku ar franču virtuvi, šefpavāre Džūlija Čailda, savulaik iedvesmoja vairākas sieviešu paaudzes mājas apstākļos gatavot restorāna cienīgas maltītes, kā arī pacēla televīzijas kulinārijas šovus pavisam jaunā līmenī. HBO Max seriāls “Džūlija” (Julia) veltīts viņas spožajai personībai, neparastajam dzīvesstāstam un, protams, klasiskiem franču ēdieniem. Noskatoties šo seriālu, jūs noteikti gribēsiet kādu no tiem pagatavot arī pašu mājās! No 1. maija seriālu “Džūlija” demonstrēs LMT Viedtelevīzija.

Seriāls “Džūlija” vēsta par īpašu laiku Amerikas vēsturē. Sabiedriskā televīzija guva arvien lielāku lomu ikviena iedzīvotāja dzīvē, aktualizējās feminisms un dažādas sieviešu kustības, sāka parādīties pirmās slavenības un Amerikas kultūra piedzīvoja nebijušu evolūciju. Tieši šie visi it kā atsevišķie notikumi kalpoja par priekšnoteikumu, lai Čailda, pateicoties vīra mīlestībai pret franču kultūru, īpaši tās gastronomiskajiem aspektiem, nomainītu militāro karjeru pret ēst gatavošanu un kļūtu par pirmo plaši pazīstamo sievieti šefpavāri, kuras vadītie TV raidījumi izmainīja priekšstatu par kulinārijas šoviem, būtībā radīja tos tādus, kādus pazīstam mūsdienās.

Foto: publicitātes.

Pati Čailda ir uzrakstījusi vairāk nekā duci pavārgrāmatu un autobiogrāfiju par Francijā pavadīto laiku, kur cita starpā viņa arī absolvēja prestižo Cordon Bleu pavāru skolu. Ir pieejamas vairākas biogrāfijas, vēstuļu sējumi, simtiem interviju un pat personīgie dokumenti, kas saistīti ar viņas darbību aizsardzības sektorā. Un simtiem stundu televīziju arhīvos – galu galā Čailda vadīja savus pavāru šovus gandrīz četras desmitgades. Varētu šķist, ka par Džūliju ir zināms pilnīgi viss… tomēr savu privāto dzīvi viņa sargāja ļoti rūpīgi. Līdz ar to seriāla scenārija autoriem nācās pielikt pamatīgas pūles, lai maksimāli precīzi atspoguļotu Džūlijas Čaildas pavāres karjeras pirmsākumus.

Taču seriālu vērts skatīties arī tiem, kuri līdz šim par Džūliju Čaildu pat nav dzirdējuši, – tas ir smalks, ironisks, ar dzirkstījošu humoru apveltīts stāsts par pusmūža sievieti, kura vien četrdesmit gadu vecumā atklāj kaislību pret virtuvi un labām maltītēm un spēj to pārvērst miljonu biznesā.

Foto: publicitātes.

“Šarmējošs un silts, gluži kā īsts komforta ēdiens,” seriālu slavē britu izdevums The Guardian, īpaši izceļot galvenās lomas atveidotāju Sāru Lankašīru (Sarah Lancashire), kurai izdevies radīt Džūlijas Čaildas pavisam reālu versiju. Sāra Lankašīra ir saņēmusi vairākas britu televīzijas un kinematogrāfa balvas, tostarp viņu augstu novērtējusi arī Britu filmu un televīzijas mākslas akadēmija (BAFTA), piešķirot labākās otrā plāna lomas aktrises balvu par lomu seriālā “Pēdējais tango Halifaksā” (Last Tango in Halifax) un labākās aktrises godu par lomu seriālā “Laimīgā ieleja” (Happy Valley).

Foto: publicitātes.
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu