FOTO "Skaistas lietas un citi nesmukumi". Ielūkojies Egona Peršēvica lielformāta darbu personālizstādē!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Dainis Ozols

Nupat Jūrmalas muzejā tika atklāta tēlnieka Egona Peršēvica sen gaidītā lielformāta darbu personālizstāde, kur mākslinieks prezentēja gan savas tautā jau iemīļotas skulptūras, gan arī jaundarbu. Izstādē "Skaistas lietas un citi nesmukumi" eksponētajos darbos viņš konceptuāli risina sabiedrībai neērtās tēmas – kā ekoloģija, vardarbība, brīvība.

Izstāde ir tēlnieka Egona Peršēvica doktora studiju kulminējošais pasākums, kur lielākā daļa darbu tapuši praktiskās doktorantūras kontekstā. Mākslu viņš uztver kā zinātnes jomu, kas nodarbojas ar kultūras vērtību pārvērtēšanu, un paša radītās skulptūras ir viņa eksperimenti un zinātniskie traktāti.

Izstādē skatāmie darbi lielākoties ir veidoti kā publiskās telpas objekti, kas ar vieglu ironiju aktualizē tādus politiski dziļi lādētus jautājumus kā ekoloģiju, dzimumu vienlīdzību, dažādas formas diskrimināciju un brīvības ideju.

“Šīs skulptūras ir redzētas daudzviet Latvijas publiskajā telpā – te pie Māras dīķa Rīgā, te pie Ventas rumbas Kuldīgā, Baltijas jūrā pie Liepājas krastiem vai Brīvības alejā Rīgas centrā, kaut kur medijos šie darbi ir redzēti.

Un tad tie pēkšņi no vides, kurā tie ir plānoti atrasties ārtelpā, gandrīz visi sanāk šeit muzejā, sāk runāties savā starpā, sāk runāties ar mums, un veidojas atkal pilnīgi cits stāsts. Vienīgi lielais spoku zirgs no Rotko mākslas centra pagalma nav atbraucis pie mums – ceļš par tālu un varbūt arī griesti par zemu. Bet nu šis ir kaut kas īpašs. Es ārkārtīgi lepojos ar šo izstādi, es lepojos ar Egonu un viņa ļoti intensīvo ceļu mākslā,” atklājot izstādi, priekā dalījās Jūrmalas muzeja izstāžu kuratore Guna Kalnača.

Atzinīgi Egona Peršēvica mākslu vērtē tēlnieks Aigars Bikše, kurš arī viņa doktora darba vadītājs: “Politiski nozīmīgas tēmas savos darbos Egons risina, veiksmīgi izmantojot sadursmi starp arhetipiskiem, rietumu kultūras uztverē bāzētiem tēliem un mūsdienīgu mākslinieka izaicinājumu sabiedrības priekšstatiem un kultūras normām. Viņš padziļināti pēta figurālās tēlniecības iespēju lauku gan kultūrvēsturiskā kontekstā, gan mūsdienu cilvēka piedzīvojumu, pārdzīvojumu un pieredžu kontekstā. Un nozīmīga loma vienmēr tiek piešķirta skulptūras tēla un rakstura semantiskajai nozīmei, skulptūras plastiskajai formai, tās materialitātei un krāsai.”

Vēl šogad tēlnieks un topošais mākslas doktors Egons Peršēvics saņēma Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu kultūrā “Kilograms kultūras” par savu Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences projektu. Viņš ir pedagogs ar vairāk nekā 10 gadu stāžu, kas šobrīd pasniedz gan Latvijas Mākslas akadēmijā, gan Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. Populārākie mākslinieka darbi ir „Spoku zirgs” pie Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, lotosa pozā sēdošā Milda, savulaik jūrā pie Liepājas Ziemeļu mola skatāmā Karostas nāra, kā arī skulptūra ar nosaukumu ”Jūras mātes nolaupīšana” un vēl vairāki citi.

Tēlnieka Egona Peršēvica personālizstāde “Skaistas lietas un citi nesmukumi” Jūrmalas muzejā bez maksas ir skatāma līdz 28. maijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu