Latvijas Nacionālo bibliotēku ieņem deviņdesmitgadnieki

Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša radošais mantojums divās izstādēs
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Godinot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90 gadu jubileju, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados".
Godinot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90 gadu jubileju, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados". Foto: Evija Trifanova/LETA

No šodienas līdz 16. maijam Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmā stāva ātrijā būs skatāma Imanta Ziedoņa muzeja veidotā izstāde "Es atkal neatvados". Tā veidota divās daļās – pirmā daļa apskatāma "Sporta 2" kvartālā, Rīgā, bet otrā daļa, kas apceļos visu Latviju, būs aplūkojama LNB.

Izstāžu sērija "Es atkal neatvados" veltīta dzejnieka un rakstnieka Imanta Ziedoņa (1933–2013) spēcīgajai un daudzšķautņainajai personībai, kura atstājusi nospiedumu uz autora līdzgaitniekiem un sabiedrību kopumā līdz pat mūsdienām.

Godinot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90 gadu jubileju, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados".
Godinot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90 gadu jubileju, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados". Foto: Evija Trifanova/LETA

Ziedoņa muzeja komanda izstādē akcentējusi tieši dzejnieka personību, atklājot  viņa dažādās izdarības, rakstura šķautnes un izpausmes, par kurām liecinājuši viņa laikabiedri un paziņas. Izstādēs varēs gūt ieskatu Ziedoņa idejās un pasaules skatījumā, kas izpaudies ne tikai dzejnieka darbos, bet arī bezbēdīgos, smieklīgos, traģikomiskos, amizantos, pat neticamos atgadījumos.

Rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs piedalās ceļojošās izstādes "Es atkal neatvados" un grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis" atklāšanas pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs piedalās ceļojošās izstādes "Es atkal neatvados" un grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis" atklāšanas pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Izstādē iekļauti materiāli no rakstnieka un publicista Ērika Hānberga un Ziedoņa muzeja kopīgi atlasītajiem laika biedru stāstiem no grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis", kas savu dienasgaismu plašākā lasītāju lokā ierauga tieši šodien. Jāpiebilst, ka Ēriks Hānbergs savu 90 gadu jubileju svinēs 29. maijā. Izstāde papildināta ar līdz šim neredzēti Ziedoņa muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli, kā arī materiāli no privātpersonu arhīviem.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Tikām Nacionālās bibliotēkas Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā apmeklētājiem no šodienas atvērta tematiskā krājumu izlase "Laikabiedriem 90. Imants Ziedonis un Ojārs Vācietis". Audioierakstā būs iespēja noklausīties LNB darbinieku izvēlētos un ierunātos Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša dzejas un īsprozas tekstus, kurus varēs dzirdēt ne tikai krājumu izlases apmeklētāji, bet arī LNB Spotify konta "Klausītava"un "SoundCloud" konta klausītāji. 

Foto: Publicitātes foto

Lasītavā būs iespējams aplūkot Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša (1933–1983) grāmatas, pirmizdevumus un tulkotos darbus, ex-librus, fotogrāfijas, vēsturiskus rokrakstus, tai skaitā dzeju, ko viens otram sirsnīgās draudzības laikā ir veltījuši abi dzejnieki. Aplūkot un paņemt rokās būs iespējams abu sarakstīto grāmatu pirmizdevumus, bibliogrāfijas, atdzejotās un dažādās valodās tulkotās grāmatas. Vitrīnās varēs aplūkot materiālus no LNB Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas un Reto grāmatu un rokrakstu lasītavas. Krājumu izlase būs aplūkojama arī 13. novembrī, kad atzīmēsim Ojāra Vācieša deviņdesmitgadi.

Rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs (no kreisās) un dzejnieka Imanta Ziedoņa dēls, arīdzan rakstnieks un publicists Rimants Ziedonis.
Rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs (no kreisās) un dzejnieka Imanta Ziedoņa dēls, arīdzan rakstnieks un publicists Rimants Ziedonis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Krājuma izlase sniedz kopskatu par dzejnieku dzīvi un daiļradi, parādot viņus kā vienaudžus un draugus. Abi ne vien apmainījušies vēstulēm, bet rakstījuši viens otram arī veltījuma dzejoļus. "Viņi ir vienā gadā dzimuši, vienā laikā auguši, nobrieduši un palikuši vienoti dzejā," komentē izstādes veidotāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu