Sestdien norisināsies jau 19. Muzeju nakts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Inga Baltā

Kā šīgada Muzeju nakts tēma Latvijā izvēlēta #radīšana, ietverot gan jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, gan dažādu prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Kamēr muzeji vēl veic pēdējos priekšdarbus apmeklētāju uzņemšanai "ārpuskārtas" apstākļos, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs jau paspējis sadalīt plānotās norises pa sevis pārvaldītajām mājvietām.

Muzeju naktī sestdien, 13. maijā mākslas muzeju durvis būs atvērtas ilgāk nekā ierasts, piedāvājot ikvienam rast iedvesmu un enerģiju sevis pilnveidošanai vai vienkārši laiku nesteidzīgai kopābūšanai.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā visa vakara garumā no plkst. 19.00 līdz 01.00 (ieeja līdz 00.00) apskatei būs atvērta pastāvīgā ekspozīcija “Latvijas māksla 19.–20. gadsimts”, ekspozīcija “12 fotogrāfi / 125 fotogrāfijas / 10 sērijas”, kā arī divas izstādes – “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991” un “Imants Vecozols. Gaismas laušana”.

Izstādes “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991” iekārtojums
Izstādes “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991” iekārtojums Foto: Kristīne Madjare

No plkst. 19.00 līdz 21.00 apmeklētāji varēs piedalīties kopīgas lielformāta gleznas radīšanā, iedvesmojoties no 90. gadu žurnāla “Avots” izdevumiem un daloties ar savām sajūtām par neatkarības laiku uz audekla. Sadarbībā ar “Skrīveru saldumiem” norisināsies ģimeņu aktivitāte “Saskati un ieraugi”, kurā dalībnieki meklēs gleznu fragmentus muzeja ekspozīcijā un atzīmēs tos īpašā kartē. Par ātri un pareizi izpildītu uzdevumu uzvarētāji dāvanā saņems garšīgu balvu.

Izstādes “Imants Vecozols. Gaismas laušana” iekārtojums
Izstādes “Imants Vecozols. Gaismas laušana” iekārtojums Foto: Inga Baltā

Plkst. 20.00–22.00 LNMM Otrā stāva vestibils pārtaps par deju grīdu, uz kuras katrs varēs atmodināt sevī kustību brīvību 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma mūzikas ritmos. Par skaņu "Atmodas diskotēkā" rūpēsies Latvijas Radio 6 – Latvijas Universitātes Radio NABA dīdžejs, raidījuma “Dabsolis” vadītājs un vinilomāns DJ SairaM.

Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA Muzeju nakts viesus gaidīs vispirms no plkst. 10.00 līdz 18.00, aicinot piedalīties tematiskā atmiņas spēlē “Memento”, ar kuras palīdzību iespējams labāk iepazīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un jauno izstādi.

Foto: Publicitātes foto

No plkst. 19.00 līdz 01.00 (ieeja līdz 00.00) būs aplūkojama izstāde “Laikmeta refleksijas”, kurā iepazīt Latvijas mākslinieku 20. gadsimta darbus no Rietumu Bankas glezniecības kolekcijas. Atsevišķi izvietotajā ekrānā tiks demonstrēta jauna foto galerija, kas stāsta par mākslas muzeja un Rietumu Bankas darbinieku, kā arī muzeja apmeklētāju pašu veidotajām privātkolekcijām.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Muzeju naktī no plkst. 19.00 līdz 00.00 (ieeja līdz 23.00) pārsteigs ar gaismas, krāsu un skaņas sinerģiju pasaules atzinību guvušā latviešu dizainera Germana Ermiča pirmajā personālizstādē Latvijā “Plūstoši”, kurā apkopoti autora nozīmīgākie darbi. 

Foto: Lauris Aizupietis

Vienlaicīgi izstādē norisināsies foto akcija “Plūstošie skatpunkti”. Caur foto rāmīti, kas būs paņemams muzeja vestibilā, jebkurš varēs meklēt un fotografēt interesantus mākslas darbu un ekspozīcijas rakursus. Izmantojot mirkļbirku #dmdm un #plūstoši, ar uzņemtajiem attēliem Muzeju nakts dalībnieki aicināti dalīties savu sociālo tīklu kontos. Visu vakaru ekspozīcijā darbosies interaktīvā balsošanas siena, uz kuras skatītāji aicināti atstāt atsauksmes un nobalsot par savu iemīļotāko izstādes darbu.

Germans Ermičs. Krēsls “Ombré” (2019)
Germans Ermičs. Krēsls “Ombré” (2019) Foto: Publicitātes foto

No plkst. 19.00 līdz 22.00 gan mazie, gan lielie muzeja apmeklētāji tiks rosināti radoši izpausties kartīšu krāsošanas darbnīcā, veidojot krāsu pārejas nu jau dizaina aprindās slavenajam Germana Ermiča veidotajam stikla krēslam “Ombré”.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi 13. maijā no plkst. 19.00 līdz 23.00 nokļūs 20. gadsimta 20.–30. gadu atmosfērā, aplūkojot kādreizējo mākslinieku dzīvokli – tā perioda mēbeles, interjera un sadzīves priekšmetus, kas papildina modernisma laikmeta ainu, ko atklāj ekspozīcijā esošās gleznas, grafikas un citi mākslas darbi. Izstāde “Iekšējie dialogi. Aleksandras Beļcovas dienasgrāmatas un vēstules” ļaus dziļāk iepazīt gleznotājas personību, izprast viņas dzīves notikumus, pārdomas un izjūtas par ikdienu un mākslu. Abu mākslinieku meitas, mākslas zinātnieces Tatjanas Sutas istabā būs apskatāma video hronika no Aleksandras Beļcovas 80. dzimšanas dienas svinībām, kurās piedalījās gleznotājas Maija Tabaka, Džemma Skulme, Lidija Auza un citas Latvijas mākslas pasaules personības.

Foto: Fotoaģentūra F64

Iedvesmojoties no mākslinieku sūtītām vēstulēm un pastkartēm, ikviens muzeja apmeklētājs, bet it sevišķi bērni, no plkst. 19.00 līdz 22.00 varēs pievienoties radošajai darbnīcai “Uzzīmē savu pastmarku!”, lai izveidotu skaistu pastkarti un neatkārtojamu marku draugiem, ģimenes locekļiem vai citiem tuviem cilvēkiem.

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē Pulka ielā 9, kas būs atvērta no plkst. 17.00 līdz 22.00 (ieeja līdz 21.30), piedāvājot iepazīties ar Senās Grieķijas, Senās Romas un renesanses tēlniecības meistardarbu ģipša kopijām mūsdienīgā formātā.

Foto izstāde krātuves foajē ļaus ieskatīties “Skulptūru meža” tapšanas aizkulisēs, uzzināt, kā notika Mikelandželo “Mozus” – ekspozīcijas lielākās skulptūras – ceļojums uz jaunajām mājām un sekot līdzi restauratoru darba procesam. Ģimenēm ar bērniem būs pieejama galda spēle un krāsojamās lapas, kas ciešā saistībā ar ekspozīciju padziļinās zināšanas par antīko un renesanses mākslu. Savukārt klases telpā Muzeju nakts mazākos apmeklētājus izklaidēs filmu studijas “Animācijas Brigāde” animācijas filmas, kas liks aizdomāties par rašanās, radīšanas un atrašanas tēmām.

Foto: Kristiāna Zelča

Plkst. 18.30 un 19.30 interesenti aicināti doties gida vadītā ekskursijā “Skulptūru mežā”, kurā tiks pastāstīts par ekspozīciju, tās izveidi un tik atbildēts arī uz apmeklētāju jautājumiem.

No plkst. 18.00 līdz 20.00 par prieka mirkļu radīšanu Muzeju krātuves pagalmā rūpēsies Rīgas Cirka skolas audzēkņi. Būs iespēja vērot un arī pašiem izmēģināt žonglēšanu, braukšanu uz vienriteņa un citas neparastas aktivitātes.

Foto: Publicitātes foto

Visi akcijas “Muzeju nakts” pasākumi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienībās ir bez maksas, tomēr, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, Muzeju nakts laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota.

Ar citām Muzeju nakts norises vietām iespējams iepazīties šajā kartē, papildus informācija arī pasākuma "Facebook" profilā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu