LNB atklās apjomīgu izstādi par Rīgas dārziem un parkiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
IX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku atklāšanas pasākums Uzvaras laukuma svētku estrādē. Latvijas Valsts un Ministru prezidents Kārlis Ulmanis svētku dalībnieku vidū. 1939. Fotogrāfijas autors nav zināms.
IX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku atklāšanas pasākums Uzvaras laukuma svētku estrādē. Latvijas Valsts un Ministru prezidents Kārlis Ulmanis svētku dalībnieku vidū. 1939. Fotogrāfijas autors nav zināms. Foto: Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

13. maijā plkst. 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva izstāžu zālē tiks atklāta izstāde “No Arkādijas līdz Marsam” par Rīgas parkiem un protestiem. Izstādes centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija, kas ietver Georga Kūfalta (1853-1938), Andreja Zeidaka (1874-1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Rādot parku vēsturi, izstāde vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izstādi var aplūkot bez maksas līdz 2023. gada 17. novembrim.

Izstādē eksponētā Rīgas parku plānu kolekcija aptver laikposmu no 1880. līdz 1967. gadam un iezīmē dažādu pieeju realizēšanu – izcilais dārznieks un pilsētplānotājs Georgs Kūfalts (1853-1938) mīlēja ainavu parka skatu perspektīvas un lirisko atmosfēru, bet daiļdārznieks Andrejs Zeidaks (1874-1964) parkos projektēja taisnus celiņus steidzīgajiem pilsētniekiem un ieviesa bērnu laukumus. Padomju periodā tika cildināti vienkārši skvēri un tipveida dzīvojamo rajonu apzaļumošana.

Torņakalna parka (tagad Arkādijas parks) plāns. 1902. Autors: Georgs Kūfalts.
Torņakalna parka (tagad Arkādijas parks) plāns. 1902. Autors: Georgs Kūfalts. Foto: LNB krājums

Izstāde “No Arkādijas līdz Marsam” interpretē pilsētas parkus un zaļo zonu kā kultūras sastāvdaļu, kas prasa rūpes un vienlaicīgi pauž katras paaudzes pasaules redzējumu. Izstādes ieceri raksturo kuratore Anda Boluža: 

“Parks nav tikai nenozīmīgs laika kavēklis, tas tiek uzturēts un pierāda sabiedrības vērtības. Vēl vairāk – parki un dārzi ir politisks, ideoloģijā balstīts lēmums. Turklāt tie tiek uztverti kā vietas nesteidzīgai atpūtai, taču patiesībā ir cieši saistīti ar protestu un cīņām.” 

Vienības laukuma (tagad Esplanāde) plāni. 20. gadsimta 30. gadi. Autors: Andrejs Zeidaks.
Vienības laukuma (tagad Esplanāde) plāni. 20. gadsimta 30. gadi. Autors: Andrejs Zeidaks. Foto: LNB krājums

Izstādē ietverti materiāli, kas akcentē protestu klātbūtni parkos – 1905. gada dārznieku streika vēstule no Valsts Vēstures arhīva, fotogrāfa Ulda Brieža fotogrāfijas no protesta mītiņa Arkādijas parkā pret metro būvniecību, Vērmanes parka soliņš, kas nesankcionēti ticis pārkrāsots gan praida, gan Latvijas karoga krāsās. Cauri laikiem parādīts arī Uzvaras parks, sākot ar Georga Kūfalta zīmēto parka plānojumu 1908. gadā līdz pat Uzvaras pieminekļa jeb okupeļa demontāžas brīdim, ko video darbā fiksējis fotogrāfs Andrejs Strokins.

Pilsētas siena pļavas tagadējā Uzvaras parka teritorijā. 1920–1929. Foto: Voldemārs Šmidbergs.
Pilsētas siena pļavas tagadējā Uzvaras parka teritorijā. 1920–1929. Foto: Voldemārs Šmidbergs. Foto: Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

Izstādi “No Arkādijas līdz Marsam” rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka. Tās komandu veido koncepcijas autore Anda Boluža, dizainere Rūta Jumīte un vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs. Vēsturisko plānu atlasē piedalījusies muižu parku speciāliste Ilze Māra Janelis, mūsdienu procesu apskatu sagatavojusi arhitekte Ieva Zībārte. Izstādē apskatāms arī mākslinieces Lotes Vilmas Vītiņas lielformāta gleznojums, kas veidots kā Rīgas parku ilustrācija.

Foto: Kristīne Madjare

Izstādes atklāšana notiks Muzeju nakts ietvaros. Pēc atklāšanas (plkst. 19.00) apmeklētājiem būs iespējams piedalīties radošajās darbnīcās, skatīties dokumentālās filmas un apmeklēt citas izstādes, kas būs atvērtas līdz pat plkst. 1.00 naktī. LNB Muzeju nakts programmu skatīt šeit.

Fotogrāfija no sērijas “Dārzs uz salas”. 2020.
Fotogrāfija no sērijas “Dārzs uz salas”. 2020. Foto: Reinis Hofmanis

Izstāde veidota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, un tā sagatavota valsts pētījumu programmā “Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai 2020-2022”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu