Muzeju nakts notikumi Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Uz izveidoto Muzeju nakts programmu “250 kopš radīšanas” aicina Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs. Šajā naktī apskatei būs atvērtas ekspozīciju zāles un Rīgas Doma krusteja, notiks radošas un izglītojošas aktivitātes, Kolonnu zālē skanēs koncertprogramma, Rīgas Doma dārzā uz aktivitātēm aicinās vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs. Viss Muzeju nakts apmeklējums – bez ieejas maksas

Rīgas Doma krustejā un dārzā vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs “Rodenpoys” piedāvās daudzveidīgas, atraktīvas un izglītojošas aktivitātes. “Viduslaiku karavīra teltī” varēs aplūkot tās inventāru un iemācīties kādu no senajām galda spēlēm; “Bruņu un ieroču stendā” būs iespēja iepazīt seno kareivju atribūtiku; “Kaula un raga apstrādes darbnīcā” – ievingrināt roku amatniecības prasmēs; viduslaiku “Kaujas ierindā” – īpaši uzdevumi ar apmeklētāju iesaisti un savos posteņos patrulēs “Bruņinieku godasardzes” vīri.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zāle.
Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zāle. Foto: Publicitātes foto

Koncertprogramma Kolonnu zālē noritēs trīs daļās.

20.00 Rīgas vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa “Morgenrot” koncerts “Prieks būt un muzicēt”;

21.00 Daiņa Kalnača (tenors) solokoncerts “Vokālās mūzikas kruīzs”, koncertmeistare – Ingūna Puriņa;

22.00 Brigitas Čirkšes (soprāns) solokoncerts “Vokālās mūzikas kruīzs”, koncertmeistars – Edgars Tomševics.

No plkst. 23.00 Kolonnu zālē “Brīvais mikrofons radošām personībām” – muzejs piedāvā iespēju ikvienam prezentēt auditorijai savus talantus dziedot, deklamējot, stāstot.

Ar jūrniecības tēmu saistītajās radošajās nodarbēs “Un kuģis peld…” bērni un pieaugušie varēs apgūt praktiskas iemaņas. “Jūrnieku mezglu siešanas darbnīcā” kuģu kapteinis Rolands Millers un Latvijas Jūras akadēmijas students Toms Fišers Blumbergs demonstrēs un palīdzēs apgūt šīs īpašās prasmes “knifus”.

Grāmatu ilustratora, bijušā kuģu stūrmaņa Vladimira Novikova vadītajā radošajā darbnīcā “Uzzini un zīmē!”, kuras norisei atbalstu sniedz Latvijas Jūrniecības savienība, gan mazie, gan lielie uzzinās un izmēģinās īpašos paņēmienus, kā iespējams uzzīmēt burinieku, buras, kā arī citus interesantus objektus. Šajā darbnīcā, iespējams, skanēs arī jūrnieku stāsti un jūrai veltīta dzeja.

Dizaina studijas “Associates, Partners et Sons” un Midjourney Al “Muzeju naktij 2023” veltīts eksperiments ar Nikolausa fon Himzela portretu.
Dizaina studijas “Associates, Partners et Sons” un Midjourney Al “Muzeju naktij 2023” veltīts eksperiments ar Nikolausa fon Himzela portretu. Foto: Publicitātes foto

Muzeju nakts apmeklētāji četrpadsmit zālēs aicināti apskatīt gan pastāvīgo ekspozīciju, gan izstādes “Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.–18. gs.”, mēneša eksponātu “Nikolausa fon Himzela kolekcijas priekšmets – muzeja krājuma dārgums”, kā arī Muzeju nakts ekspresizstādi “Rīgas leģendas” un tālbraucēja kapteiņa, Valērija Jevzikova privātkolekcijas izstādi “Jūrnieku cepuru kokardes”, kas sastāv no vairākiem simtiem dažādu valstu un laiku jūras kara flotes un tirdzniecības flotes kokardēm.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs no Doma dārza puses.
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs no Doma dārza puses. Foto: Publicitātes foto

Muzeju nakts viesi tiks aicināti uzrakstīt apsveikumu, veltītu Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250 gadu jubilejai, kas tiek atzīmēta visa 2023. gada ritumā. Muzejs ir Baltijas valstīs senākais un arī viens no Eiropā vecākajiem publikas apskatei atvērtajiem muzejiem.

Notiks arī Muzeju nakts sociālo tīklu fotoakcija, izmantojot tēmturi #RVKM250, ar tai sekojošu muzeja pārsteiguma balvu izlozi. Plašāka informācija par akciju būs atrodama muzejā Muzeju nakts programmas laikā, kā arī muzeja Facebook lapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu