Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Radoša Muzeju nakts programma arī Liepājā

Muzeju nakts Liepājā 2022. gadā
Muzeju nakts Liepājā 2022. gadā Foto: Kārlis Volkovskis

Sestdien, 13. maijā, no plkst. 19.00 līdz plkst. 01.00 starptautiskās akcijas Muzeju nakts laikā Liepājā apmeklētajiem durvis vērs un radošu programmu piedāvās Liepājas muzejs, Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” un 29 citas Liepājas izglītības, kultūras un tūrisma iestādes, liekot rosīties gan Liepājas sirdij, gan pilsētas daļai otrpus Tirdzniecības kanāla, gan arī citām vietām pilsētā.

Liepājas sirdī – Rožu laukumā – galerija “Romas dārzs” apmeklētājiem piedāvās apmeklēt Leļļu mākslas un dizaina muzeju, kā arī savas aktuālās izstādes, bet Latviešu biedrības namā būs skatāma koncertdārza “Pūt, vējiņi!” pirmās sezonas fotomirkļu izstāde “Tikai tā!”.

Turpretim Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs neierastā laikā aicinās apmeklētājus izzināt Liepāju, piedalīties viktorīnā par sienu gleznojumiem pilsētā, kā arī priecēs ar muzikālu priekšnesumu ģitāristes Daces Milzeres un čellistes Martas Rozentāles izpildījumā.

Savukārt Liepājas pilsētas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā varēs tikties ar blogeri un Barona ielas grāmatnīcas “Jānis Roze” veikala vadītāju Kristīni Pīkenenu, kura stāstīs par projektu “Piecas grāmatas piecās rokassomiņās”.

Turpat blakus, Liepājas Pētertirgū darbosies nakts tirgus, kurā varēs baudīt saldus un sāļus labumus, Latvijā darinātus vīnus, karstos ēdienus un dzērienus. Būs arī iespēja piedalīties loterijā, aplūkot senlietu ekspozīcijas, piedalīties sarunās un stāstos, aplūkot seno laiku fotogrāfiju video stāstu, klausīties vinila plašu mūzikas skaņās, kā arī tikties ar Zemessardzes 44. kājnieku bataljona zemessargiem, iepazīties ar ekipējumu un aplūkot militāro tehniku.

Šogad uz Muzeju nakts aktivitātēm pirmo reizi aicinās mūzikas telpa “Vinilkoks”, kuru telpās skanēs vēja skarto liepājnieku radītā un atskaņotā mūzika un, baudot gardu kafiju, varēs tikties ar interesantām personībām.

Foto: Facebook/Vinilkoks

Muzeju nakts programmas jaunums ir arī kultūras un atpūtas vieta “Pegaza pagalms”. Tur paredzēta satikšanās ar dažādiem gadsimtiem notikumā “Cauri gadu simtiem”, multimediāla ekspozīcija “Izdīgt kā zālei caur asfaltu”, kā arī būs baudāma liepājniekiem labi zināmā Kuršu laukuma noskaņa.

Īpašs Muzeju nakts walk-in tetovēšanas (līdz plaukstas lielumam) pakalpojums ir paredzēts salonā “Tinte & Kafija”. Turpat uz vietas varēs baudīt arī gardu kafiju un kokteiļus, kā arī iepazīt un iegādāties unikālus un rokām darinātus aksesuārus.

Savas durvis vērs arī ekspozīcija “Pie Miķeļa”, kur vakara gaita apskatei būs pieejama Miķeļim Goltam (1922–2007) veltītā ekspozīcija – gleznas un mākslinieka dzīves gājums, bet pa dienu – radošā darbnīca bērniem un radoša saruna par kreativitātes veicināšanu, ko vadīs pedagoģijas maģistre Linda Ozoliņa.

Turpat netālu radošā studija “Uzmanību, bērni!” aicinās uz radošām darbnīcām, aktivitātēm ar cirka tematiku, laimes ratu, izklaidēm un spēlēm ar animatoriem.

Muzeju nakts ietvaros Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” aicinās liepājniekus un pilsētas viesus atklāt šī gada moto “Dzīvo radoši!” caur skaņu mākslas pasauli. Pasākuma centrālais notikums būs iespēja pieredzēt Platona Buravicka imersīvās jeb telpiski iekļaujošās skaņas instalāciju “Sevis meklējumos”.

Muzeju nakts 2022. gadā, Hoijeres kundzes viesu nama pagalmā
Muzeju nakts 2022. gadā, Hoijeres kundzes viesu nama pagalmā Foto: Kārlis Volkovskis

Pirmo reizi durvis Muzeju naktī vērs arī restorāns “Parka Paviljons”, kurā nakts ietvaros gaidāmas radošas aktivitātes un terases skatuves sezonas atklāšana. Uz skatuves kāps Reinis Lapa (flauta) un Elizabeta Lāce (arfa), Karīna Tatarinova (balss) un Miks Akots (ģitāra), kā arī džeza trio – Beāte Zviedre (balss), Dāvis Bindemanis (piano) un Jānis Rubiks (kontrabass).

Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad Muzeju naktī aktīvi piedalās arī Liepājas izglītības iestādes – Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskola, Liepājas 7. vidusskola, Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, RTU Liepājas Jūrniecības koledža, Liepājas Valsts tehnikums un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija, piedāvājot aplūkot izstādes, piedalīties radošajās darbnīcās un citās aizraujošās aktivitātēs.

Muzeju nakts Liepājā 2022. gadā. Attēlā redzams vilcieniņš "Libau train"
Muzeju nakts Liepājā 2022. gadā. Attēlā redzams vilcieniņš "Libau train" Foto: Kārlis Volkovskis

Otrpus Tirdzniecības kanālam un Karostas pusē par naksnīgu rosību gādās Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC), Liepājas Valsts tehnikums, Liepājas SEZ pārvalde, kultūrvieta “Atmodas dārzs”, Karostas un Neatkarības kara muzejs Redanā (19. gadsimta beigās celtā Liepājas Jūras cietokšņa daļā), Karostas ūdenstornis un Karostas ģimeņu atbalsta centrs “Miera osta”.

Sestdien, 13. maijā plkst. 19 Liepājas muzeja dārzā uz “Muzeju nakts skatuves” atklās ne tikai Eiropas Muzeju nakti Liepājā “Dzīvo radoši!”, bet sezonu atklās arī “Libau Train” – vilcieniņš laikā no plkst. 19.00 līdz plkst. 01.00 kursēs pa noteiktu maršrutu, un pirmie pasažieri tiks uzņems plkst. 19.00 pie Liepājas muzeja Kūrmājas prospektā 16/18.

Foto: Kārlis Volkovskis

Citviet pilsētā vilcieniņa pieturvietas būs Čakstes laukums, Siena tirgus autobusa pietura, Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” un Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars.” Iegādātā biļete būs derīga visu nakti. Ieeja muzejos un dalība sadarbības partneru organizētajos pasākumos 13. maijā ir bez maksas.

Plašāka informācija par Liepājas “Muzeju nakts” norisēm “Dzīvo radoši!” un pasākuma programma pieejama šeit, kā arī “Muzeju nakts Liepājā” Facebook lapā.

Nepalaid garām!

Uz augšu