Muzeju nakts norises Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šīgada izvēlētā Muzeju nakts tēma “Radīšana” ietver jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu. Tā sasaucas gan ar Starptautiskās Muzeju dienas rāmējumu “Muzeji, ilgtspēja un labbūtība”, gan ar 2023. gadu kā Eiropas prasmju gadu.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM), kā allaž, arī šim vakaram un naktij ir sagatavojis īpašu piedāvājumu, ko gatavs izrādīt ikvienam interesentam. 

LNVM ekspozīcijas un izstāžu telpas (Brīvības bulvārī 32)

Muzeju nakts programmā “Pasaules radīšana: tradicionālās prasmes, pamatlikums, nacionālā valūta” ikviens aicināts izsekot tam, kā esam radījuši un saglabājuši savu pasauli – savu Latviju. Apmeklētāji LNVM Brīvības bulvārī 32 gaidīti no plkst. 19.00 līdz 24.00.

Kartupeļu lasīšana Siguldā. 20.gs. sākums, fotogrāfs Mārtiņš Buclers.
Kartupeļu lasīšana Siguldā. 20.gs. sākums, fotogrāfs Mārtiņš Buclers. Foto: LNVM krājums

Gan sadzīves, gan arī saimniecības balsts gadsimtiem ilgi bija tradicionālās amatu un rokdarbu prasmes. Kādas tās bija, varēs aplūkot pirms 100 gadiem uzņemtās unikālās Pieminekļu valdes fotogrāfijās, kā arī stendu izstādē “Kūlainis, pērstainis un delnainis”.

Ko no senajām prasmēm vēl prot mūsdienu cilvēks, varēs skatīt un pārbaudīt, darbojoties līdzi meistariem: adot, tinot kamolu, grebjot karotes, pūšot stabules, atpazīstot augus un to pielietojumu.

Vējdzirnavas pie Cēsīm. 20.gs. sākums, fotogrāfs Mārtiņš Buclers.
Vējdzirnavas pie Cēsīm. 20.gs. sākums, fotogrāfs Mārtiņš Buclers. Foto: LNVM krājums

Iemūžināt sevi pagātnes ainu inscenējumos ar dažādiem tradicionālās amatniecības rīkiem varēs fotostūrītī. Aizrautīgākie apmeklētāji varēs iepazīt muzeja izstādes, pildot uzdevumus darba lapās, spēlējot meklēšanas spēli. u. c.

Izstādē “Satversme 100+”, ko muzejs izveidoja valsts pamatlikuma simtgadei, varēs uzzināt, kā Satversmes autori diskutēja par Latvijas pamatvērtībām un pilsoņu tiesībām, kā arī piedalīties improvizētā balsošanā par aktuālām tēmām.

Izstāde “100 gadi: lits, lats, krona” ir veltīta Baltijas valstu nacionālajām valūtām. Tajā varēs uzzināt, kā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā nacionālās valūtas tika radītas un atjaunotas, aplūkot apritē bijušās un arī līdz cilvēku maciņiem nenonākušās naudaszīmes un monētas.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat būs apskatāmas starptautiski godalgotās naudas vienības un pat sevišķi retumi, no kuriem daudzi izstādīti pirmoreiz. Šīs starptautiskas autoru komandas veidotās izstādes apmeklētāji arī varēs nodarboties ar naudas puzles likšanu, izveidot savu dizainu naudaszīmēm.

LNVM nodaļā Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15)

Tautas frontes muzejs
Tautas frontes muzejs Foto: publicitātes

Muzeju nakts programmā “Brīv-radīšana” Tautas frontes muzejs no plkst. 19.00 līdz 22.00 apmeklētājiem piedāvās radīt ar vārdu – izmantot Brīvā mikrofona piedāvājumu akcijā “Ieskandini Vecpilsētas laukumu!”, skaļi lasīt grāmatu, ierakstīt savu brīvības vārdu “Brīvības mozaīkā” vai nofilmēties īsā tiešsaistes video, stāstot par savu brīvības izpratni un izjūtu, tāpat muzejā būs iespējams pārbaudīt savu vērību fotoorientēšanās spēlē.

LNVM Dauderu nodaļā (Zāģeru iela 7)

Muzeju nakts LNVM Dauderu nodaļā Sarkandaugavā, Zāģeru ielā
Muzeju nakts LNVM Dauderu nodaļā Sarkandaugavā, Zāģeru ielā Foto: Zane Bitere / LETA

Muzeju nakts programmā “Radi labsajūtu “Dauderu” dārzā!” muzejs Sarkandaugavā aicina apmeklētājus rast un pašiem radīt labsajūtu skaistajā 19. gs. villai pieguļošajā dārzā. Visu dienu dārza fotostūrītī “Miers un prieks” apmeklētāji varēs iemūžināt Muzeju naktī valdošo pavasarīgo noskaņojumu. Plkst. 18.00, 19.30 un 21.00 “Dauderu” dārzā muzeja gida vadībā notiks tematiskas ekskursijas, bet plkst. 19.00 sāksies pavasara zupas vārīšana, lai pēc pāris stundām to kopīgi baudītu.

Savukārt “Dauderu” namā no plkst. 10.00 līdz 22.00 varēs iepazīt savrupnama vēsturi; azartiskākie viesi varēs izvēlēties fotoorientēšanās spēli “Atrodi mani muzejā!”.

“Dauderu” Lielajā salonā būs skatāma stikla mākslinieces Andas Munkevicas un stikla dizaina studijas “AM studio” vitrāžu un stikla skulptūru izstāde “Attēla gaisma”. No plkst. 19.00 līdz 21.00 māksliniece un “AM Studio” vadīs divas meistarklases: “Radi savu vitrāžu” un “Izdaiļo savu vitrāžu”.

Ar plašāku Rīgas un citu pilsētu muzeju piedāvāto programmu šajā vakarā iespējams iepazīties Memoriālo muzeju apvienības tīmekļa vietnē

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu