Latvijas straumēšanas topa virsotnē nokļuvusi 1992. gada dziesma (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rihards Bukarts
Rihards Bukarts Foto: Edijs Pālens/LETA

“Zelta Mikrofons” sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā iknedēļas topa “Straumētākais ieraksts ar Elektrum” apskatu. Hokejs tiek mīlēts it visur - arī mūzikas straumēšanas vietnēs. Prezentējam topa 22. nedēļas rezultātus un par mūzikas un hokeja attiecībām jautājam mūsu medaļniekam, Latvijas izlases hokejistam Rihardam Bukartam un DJ Stockai, kura bija dīdžeja Pasaules hokeja čempionāta spēlēs un fanu zonā.

Grupas “Jauns Mēness” dziesma “Kad mēness jūrā krīt” ir hokeju fanu dziesma cauri desmitgadēm un Latvijas straumētāko dziesmu desmitniekā tā ir nonākusi divas reizes. Pirmajā vietā ir “Jauns Mēness” oriģinālā versija, bet devītajā vietā Jura Kroiča kaverversija. Arī kombinētajā dziesmu topā “Kad mēness jūrā krīt” ir virsotnē, apsteidzot somu Karja ar “Cha Cha Cha” - iepriekšējās nedēļas līderi, bet trešajā vietā ir Deivids Kušners ar “Daylight”.

Foto: publicitātes.
Foto: publicitātes.

“Dziesma “Kad mēness jūrā krīt” ir gadiem ilga tradīcija. Ierasti dj-s spēles laikā to atskaņo, kad Latvijas izlase paliek mazākumā jeb saņem noraidījumu. Fani dzied līdzi arī tad, ja dziesma netiek atskaņota.

Manuprāt, tā ir tradīcija, kuru neviena paaudze neizmainīs, jo dziesmu pazīst gan jaunieši, gan, protams, ilggadējie hokeja fanāti.

Kā spēļu laikā, tā arī fanu zonās “Kad mēness jūrā krīt” fani gribēja dzirdēt vairākkārt un vienmēr dziedāja tai līdzi. Kad tūkstošiem cilvēku dzied vienu dziesmu - tās ir neaprakstāmas sajūtas, kāda pozitīva enerģija virmoja gaisā! Čempionāta laikā šī dziesma neapnika. Lai arī es ieturu principu nevienu dziesmu sava seta laikā neatskaņot divreiz, šis bija īpašs gadījums - un izņēmuma kārtā tā skanēja vairākas reizes! Visticamākais, ka nevienam latvietim tās nebija par daudz,” atklāj DJ Stocka.

Jautāts par mūzikas gaumi un mūzikas nozīmi hokeja laukumā, hokejists Rihards Burkarts saka: "Mani uzlādē dinamiska un aktīva mūzika. Nav svarīgi, kurā gadā tā ir radīta, man patīk un es klausos gan astoņdesmito, gan deviņdesmito gadu mūziku, mūsdienu elektronisko mūziku un popmūziku. Spēlējot Latvijas izlasē, patīk patriotiskā mūzika, un mana mīļākā dziesma ir Haralda Sīmaņa "Agni".”

Latvijas straumētāko dziesmu topa 22. nedēļā otrajā vietā ir “Bermudu Divstūris” un “Apvedceļš” ar dziesmu “Brāl, ar dzīvi nekaulē”, bet trešo vietu ieņem “Olas”, Misters Krūmiņš un “heywhosthatkid” ar “Dzīvot kaifs”. Kombinētajā albumu topā pirmo vietu joprojām saglabā “Måneskin” albums “RUSH!”. Savukārt otrajā vietā ir jaunums dažādu izpildītāju dziesmu izlase “Lielā hokeja ballīte”, kurā ietilpst tādas dziesmas kā “Vella kalpu dziesma”, “Slidotava”, “Dzelzgriezējs”, “Zīlīte”, “Lidmašīnas” un citas. Trešo vietu ieņem producenta “Metro Boomin” albums “HEROES & VILLAINS”.

Zane Stocka.
Zane Stocka. Foto: LETA/Edijs Pālens

Par dziesmu izvēli hokeja spēļu laikā un starplaikos DJ Stocka stāsta: “Šis bija otrais pasaules čempionāts hokejā, kurā biju DJ, un šoreiz spēlēju pilnām tribīnēm. Mūzika ir neatņemama spēles sastāvdaļa. Katrai dziesmai, ko esmu izvēlējusies atskaņot, spēlē ir jāiedod pareizā enerģija. Manuprāt, mūzika nedrīkst būt drūma, skumja, tāda, kas apstādina spēles tempu. Mūzikai ir jābūt uz priekšu velkošam elementam. Latvijas spēlēs liela nozīme ir latviešu dziesmām. Noteikti izskan arī latviešu dziesmas, ko džeki klausās pirms spēles. Esmu apkopojusi šādu info. Papildus pielieku no sevis, to, kas, manuprāt, iederas spēles ritmā.

Pirms katras spēles es veicu dziesmu atlasi un apdomāju piemērotāko dziesmas brīdi, kad to atskaņošu spēles laikā. Savā galvā mazliet iztēlojos spēles scenāriju, iekļaujot traumas, kautiņus un citus neparedzamus gadījumus. Piemēram, filmas “Mission: impossible” tēma vai grupas “Queen” dziesma “The Show Most Go On” nekad neskanēs spēles sākumā. Bieži vien dažām dziesmām izmantošu jaudīgu remiksa versiju, nevis oriģinālo vai radio versiju. Daudzi pēc spēles jautā, kas tā par dziesmu, jo vietne “Shazam” neatpazīst daudzas manis izmantotās dziesmas. Tās ir pērles, ko esmu atradusi!

Dziesmu izvēle ir smalks un laikietilpīgs process, bet es to vienmēr izbaudu. Un katru reizi gribu piedāvāt kaut ko vēl nedzirdētu. Visas dziesmas DJ programmā veidoju mapēs: pirmais periods, otrais periods, trešais periods, kā arī traumas, kautiņi, kiss cam, dance cam, warm up, tiesneši uz ledus, intro un pauzes un tamlīdzīgi.

Spēle ir ātra - strādāt ar acīm ciet nav iespējams. Esmu prasīga pret sevi un nepieļauju, ka pēc tiesneša svilpes nezinu, kuru dziesmu atskaņot. Tādēļ sagatavošanās procesā salieku visu iespējamo “pa plauktiņiem”, lai spēles laikā varu ērti orientēties.”

Foto: publicitātes.
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu