Publiskots tīzeris filmai “Mana brīvība” par Atmodas laika zvaigzni Itu Kozakēviču

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Rudenī pie skatītājiem nonāks režisores Ilzes Kungas-Melgailes pirmā spēlfilma “Mana brīvība”, kas vēsta par pārmaiņu laiku Latvijā, kad brīvdomīgā un harismātiskā varone Alīcija aktīvi iesaistās Tautas frontē un kļūst par Atmodas laika zvaigzni. Tomēr sasniegumi nes līdzi arī sarežģījumus un skarbas izvēles privātajā dzīvē.

Filma ir balstīta uz vēsturiskiem notikumiem, kas vēsta par pagājušā gadsimta 80. gadu beigām Latvijā, kad gaisā jaušamas pārmaiņu vēsmas. Galvenās varones prototips ir viena no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm – žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča, filmā Alīcija.

Foto: Publicitātes foto

Brīvdomīgā, sabiedriski aktīvā un harismātiskā poļu izcelsmes trīsdesmitgadniece tikko laimīgi apprecējusies ar divdesmit gadus vecāku, konservatīvu matemātikas profesoru Ilgvaru. Ignorējot vīra bažas, Alīcija, tuvu draugu un līdzgaitnieku mudināta, aktīvi iesaistās Tautas frontes darbībā un kandidē uz Augstākās Padomes deputāta amatu. Taču sasniegumi nes līdzi arī sarežģījumus – Alīcija saņem anonīmu vēstuli un nonāk skarbas izvēles priekšā.

Režisore Ilze Kunga-Melgaile atklāj, ka viņas sapnis par pirmo lielo spēlfilmu sākās pirms septiņiem gadiem: “Kā režisore, protams, domāju, ka man jāvirzās uz lielo pirmo filmu. Domāju, ka filmai ir jābūt kaut kam, kas mums kā valstij, sabiedrībai nestu labumu, liktu pārdomāt un apzināties. Itas stāstā ir ietverts viss – gan valstisks, gan dziļi personisks vēstījums. Domājot par viņu, es jautāju sev, vai es tā varētu, vai man pietiktu drosmes skaļi paust savu varas ešeloniem nepopulāru viedokli. Iet pret represīvu režīmu. Un tā patiesuma un taisnības izjūta, ka var dzīvot citādāk! Nevis pielāgoties un izdzīvot, bet cīnīties par to, lai būtu citādāk. Lai mēs dzīvotu labāk. Es kā režisore vēlos kalpot sabiedrībai, vēlos, lai Latvija nebeidzas.”

Foto: Publicitātes foto

Filmas producente Aija Bērziņa stāsta par savu satikšanos ar režisori: “Mana pirmā sadarbība ar Ilzi Kungu-Melgaili notika pie viņas īsfilmas “Gaismas zīmes” tapšanas. Jau tad viņu kā režisori interesēja tieši spēcīgas personības liktenis, cilvēka izvēle un dzīves piepildījums lielāku notikumu kontekstā.

Taču interesantākais šajā stāstā ir nevis tā laika dokumentēšana un vēsturisko notikumu atstāstīšana, bet tieši šī pretrunīgā personība – Ita Kozakeviča. Sieviete, kas pati sevi primāri uzskatīja par polieti, taču dedzīgi aizstāvēja latviešu kā pamatnācijas pastāvēšanas tiesības.

Šis ir stāsts par sievietes likteni un izvēlēm, kas viņai jāizdara starp politiskajiem ideāliem un ģimeni, starp pienākumiem un mīlestību, starp piedošanu un savu iekšējo pārliecību.”

Filmas galvenajās lomās ir Ērika Eglija-Grāvele, kura filmā tēlo Alīciju, lietuviešu aktieris Darjus Meškausks (Ilgvars), kā arī Gints Grāvelis (Normunds). Citās lomās: Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Dita), Andris Morkāns (Smilkstiņš), Egons Dombrovskis (Kurts), Sandra Kļaviņa (Astrīda), Velta Žīgure (Lidija) un Timurs Ibraimovs (Jureks).

Foto: Publicitātes foto

Filmu veido studija “Tasse Film” ar producenti Aiju Bērziņu priekšgalā, kopproducenti ir Lietuvas kolēģi “M-Films” (producente Marija Razgute). Filmas operators – Maksims Efross, mākslinieks – Jurģis Krāsons, kostīmu māksliniece – Līga Krāsone, grima māksliniece – Ilze Trumpe, skaņu režisors – Juļus Grigeļonis, montāžas režisore – Silvija Vilkaite. Filmu kinoteātros izplatīs “Baltic Content Media”.

Foto: Publicitātes foto

Ilze Kunga-Melgaile ir vairāku īsmetrāžas filmu autore – “Priežu bērni”, “Randevu”, “Gaismas zīmes”. Režisores rokrakstu raksturo arī dokumentālās filmas: "Brāļi Varslavāni"," Mūzika, mans Credo", "Latvijas volejbola leģendas" un "Kinorežisors Aloizs Brenčs”.

Foto: Publicitātes foto

Filmas “Mana brīvība” tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ES audiovizuālās attīstības programmas "Radošā Eiropa" centrs MEDIA, Lietuvas kino centrs, Latvijas Televīzija un Latvijas Mobilais Telefons.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu