45 gadu vecumā mūžībā devies mākslas zinātnieks Roberts Diners

Atvadīšanās notiks 28. jūnijā
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Mākslinieku savienība

Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS) nākusi klajā ar sēru vēstīm - pagājušajā nedēļā, 15.jūnijā, 45 gadu vecumā mūžībā aizgājis mākslas zinātnieks un tēlnieks Roberts Diners.

Atvadu svētbrīdis no tēlnieka Roberta Dinera (24.12.1977. - 15.06.2023.) notiks Rīgas Lutera baznīcā 2023.gada 28.jūnijā (Torņakalna iela 5, Rīga) plkst. 14:00.

Ģimene lūdz ņemt nelielus ziedus, atvadoties no Roberta Dinera.

Pēc bēru ceremonijas draudzes centra Lielajā zālē piemiņas brīdis (Torņakalna iela 3, Rīga).

"Es klejošu zvaigznēs gadu tūkstošiem ilgi, visās formās un valodās tērpšos, lai tikai kādu dienu atkal sastaptu Tevi." /Fridrihs Helderlīns/

Diners radošajā daiļradē strādājis savpatnā, mitoloģijā strāvotā tēlainības stilistikā, informē LMS, radītajos tēlos mākslinieks veidoja savu filozofiski mītisko pasauli, paplašinot tēlniecības valodu.

Tēlnieks veidoja mazās formas darbus, sīkplastiku un medaļas bronzas, koka, akmens, vaska, māla materiālos.

Diners no 1996.gada studēja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Mākslas zinātnes nodaļas Mākslas vēstures un teorijas apakšnozarē. Studējot LMA Mākslas zinātnes nodaļā, viņš piedalījās plenēra izstādē "Sešas istabas" 2000.gadā un simpozijā "2.Starptautiskais Skārda simpozijs" 2001.gadā.

Piedaloties simpoziju darbā, Diners guva ierosmi bakalaura darba tēmai. 2002.gadā mākslinieks absolvēja LMA un ieguva humanitāro zinātņu bakalaura grādu mākslās par darbu "Ojārs Feldbergs un Pedvāle". Viņš maģistra studijas turpināja LMA Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas Tēlniecības apakšnozarē.

Izstādēs Diners sāka piedalīties studējot LMA, pirmā izstāde notika 1998.gadā un tā bija 2.Vispārējā Latviešu mākslas izstāde. Vēlāk mākslinieka darbi bija eksponēti "Latviešu mākslinieku darbu izstādē" 2009.gadā un izstādē "Skolotājs - Skolēns" 2022.gadā.

Diners piedalījās tēlnieku kopas "Latvijas Tēlnieku centrs" izstāžu aktivitātēs Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā, Tēlniecības mazo formu izstādē 2001.gadā, izstādē "Dolomīts" 2004.gadā un citās. Mākslinieks no 2005.gada bija Starptautiskās Medaļu mākslas organizācijas (FIDEM) biedrs un piedalījās Latvijas medaļu triennālē 2003.gadā, Baltijas medaļu triennālē 2006.gadā. Mākslinieks piedalījās arī LMS rīkotajās izstādēs "Rudens" no 1998.gada.

Diners rīkoja personālizstādes un nelielas grupu izstādes, veidojis noformējumus grāmatām. No 2015.gada sabiedrībā kļuva atpazīstami Dinera kopā ar Kristapu Strautu veidotie brīvdabas izstāžu tēlniecības projekti Jūrmalas pludmalē pie Dzintaru koncertzāles: "Atradumi" 2015.gadā, "Mākslas mols" 2016.gadā, "Jūrmalas leģendas" 2017.gadā un citas.

Diners bija LMS biedrs no 2001.gada un tika uzņemts ar tēlnieku Tālivalža Gaumiga, Bruno Strautiņa, Ojāra Feldberga, keramiķa, arhitekta Pētera Martinsona, mākslas zinātnieces Anitas Vanagas rekomendācijām, LMA personāldaļas vadītājas, mākslas zinātnieces Renātes Bļodones parakstītu izziņu un LMS valdes priekšsēdētāja, tekstilmākslinieka Egila Rozenberga parakstītu lēmumu.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu