FOTO Vilhelma Purvīša muzejs atklāj jauno mākslinieku balvas “Pavasaris” izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Purvīša muzejs Vecjaužos, Taurupes pagastā atklāj jauno mākslinieku balvas “Pavasaris” izstādi, kur 21 lielformāta darbs izstādīts brīvdabā – aptuveni divu kilometru garajā ainavu takā “Purvīša acīm”. Pirmo reizi jauno mākslinieku konkursu Purvīša muzejs organizē kopā ar MIKC NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Cēsu pilsētas Mākslas skolu.

Purvīša muzejs iedvesmo jaunos māksliniekus ar Purvīša paustajām vērtībām: būt izciliem, mākslā neremdināmiem un ar tieksmi uz pasaulīgumu. Mākslas skolu audzēkņu plenērs un iedvesmu rosinošas lekcijas Purvīša muzeja teritorijā notika piecas dienas. Šo dienu laikā jaunieši radīja savu interpretāciju par Vilhelma Purvīša ainavu. Visus jauno mākslinieku darbus iespējams apskatīt, pastaigājoties pa ainavu taku, kas ved caur Purvīša muzeja gleznaino teritoriju.

Par izstādi stāsta Purvīša muzeja vadītāja Žanete Grende:

“Šo jauno mākslinieku balvu dibinājām, jo arī Vilhelms Purvītis pats reiz saņēma stipendiju par izcilu veikumu. Mūsu muzejam ir svarīgi nodrošināt skaistas, gleznotāja iedibinātas tradīcijas turpinājumu – pēcāk, būdams LMA dibinātājs un pasniedzējs, viņš meklēja līdzekļus, lai studenti varētu apceļot Eiropu un bagātināties mākslā. Plenērā tapušie un brīvdabā izstādītie lielformāta darbi noteikti pārsteigs ikvienu muzeja ciemiņu. Izstāde ir piemērota apmeklēšanai jebkuros laikapstākļos un jebkurā diennakts stundā.”

Foto: Publicitātes foto

Jauno mākslinieku darbus vērtēs pieredzējusi žūrija, un viens mākslinieks vai mākslinieku apvienība saņems balvu 1000 EUR apmērā ceļojumam uz kādu no lielākajiem Eiropas mākslas muzejiem kā Vilhelma Purvīša laikos. Savukārt balsojums par skatītāju simpātiju noris mājaslapā www.fondsviegli.lv un arī klātienē Purvīša muzejā šī gada 14. oktobrī, kad norisināsies “Pavasaris” galvenās balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts par godu muzeja sezonas noslēgumam. Plašāk ar jaunajiem māksliniekiem un viņu redzējumu par plenēru var iepazīties stāstu platformā radiožurnāls.lv.

Darbu vērtēšanas žūrijas sastāvā ir kino un izstāžu mākslinieks Jurģis Krāsons, gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) mākslas zinātnes docents Ansis Rozentāls, gleznotāja, ainaviste, LMA docente Sandra Strēle, Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” valdes priekšsēdētājs Ants Grende, Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” izglītības iniciatīvas “Ziedoņa klase” vadītāja Elizabete Pavlovska, mūziķis, Purvīša muzeja valdes loceklis Jānis Holšteins-Upmanis un mākslinieks, scenogrāfs, LMA asociētais profesors, glezniecības katedras vadītājs Kristians Brekte.

Foto: Publicitātes foto

MIKC NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skolas pasniedzēja, māksliniece Patrīcija Brekte-Pannetjē iepazīstina: “Kopā ar pasniedzēju Ievu Putniņu bijām kopā ar jauniešiem piecas dienas, kuru laikā tapa radoši eksperimenti un ļaušanās dabas vērojumiem. Katrs audzēknis izvēlējās visuzrunājošāko formātu, sākot no viena līdz trim metriem, un iespaidojās no redzamā skata, kurā Purvītis reiz vadījis savas dienas. Jaunie mākslinieki meistarīgi strādāja ar lielajām otām, veidojot triepienu dinamiku, gleznoja gan pastozi, gan lazējoši, pielāgojot skolā apgūtās tehnikas paņēmienus.”

Izstādes “Pavasaris” tapšana Purvīša muzejā notiek, pateicoties Kultūras ministrijai, MIKC NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skolai un mācībspēkiem, Cēsu pilsētas Mākslas skolai un mācībspēkiem, Cēsu novada pašvaldībai, uzņēmumam “Latvijas Finieris” un “Vivacolor”. Plašāk par jauno mākslinieku balvu “Pavasaris” un Purvīša muzeju iespējams uzzināt Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” sociālo mediju profilos Facebook, Instagram un mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu