VIDEO Noskaties! Klajā laistas LMT īsfilmu seriāla “Kolektīvs” jaunākās sērijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Epizode no Mārtiņa Grauda īsfilmas "Kristīne"
Epizode no Mārtiņa Grauda īsfilmas "Kristīne" Foto: Publicitātes foto

1. jūlijā pirmizrādi piedzīvo īsfilmu seriāla “Kolektīvs” kārtējās divas sērijas, kas tapušas “fon Films” sadarbībā ar XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku lieldraugu LMT. Jauno sēriju režisori ir Marta Elīna Martinsone un Mārtiņš Grauds, un tās bez maksas būs skatāmas lietotnē “LMT Viedtelevīzija” un internetā.

Seriāla pievienoto vērtību novērtē LMT prezidents Juris Binde:

“Jau gandrīz mēnesi seriāls “Kolektīvs” ļauj iejusties svētku noskaņās ar devu humora, fantāzijas, smeldzes un, protams, patiesības, jo nekur tā neiet kā dzīvē. Šis ir viens no neparastākajiem un interesantākajiem pēdējā laika kino projektiem – gan tāpēc, ka katru sēriju veidojis cits režisors, gan arī sēriju neatkārtojamā rakstura dēļ. Ir patiess gandarījums, ka LMT var būt daļa no šī projekta.”

Jaunāko sēriju režisori ir Marta Elīna Martinsone un Mārtiņš Grauds.

“Cūkas driķos” ir daļēji patiesos notikumos balstīts stāsts Martas Elīnas Martinsones režijā par to, kā mainās pilsēta Dziesmu svētku laikā un kā to jūt tie, kas paši nav iesaistījušies svētku kustībā. Galvenā varone Anete dzīvo pie Daugavas stadiona, kas nozīmē, ka viņas ikdienas skaņu celiņš uz kādu laiku ir dejas “Cūkas driķos” pavadījums. Pēc strīda ar draugu Anete atklāj, ka ir nonākusi bezizejas situācijā. Karstajā vasaras dienā, pavadot laiku uz balkona, Anete iepazīstas ar dejotājiem, kuri dodas uz mēģinājumu stadionā. Tas ir rotaļīgs un sapņains veltījums tautas dejai “Cūkas driķos”, kā arī visiem, kuri ir dzīvojuši vai dzīvo pie Daugavas stadiona. Lomās – Anta Aizupe, Daiga Kažociņa, Mārcis Lācis, Jānis Grūtups un citi, dejo TDA “Zalktis”.

Savukārt “Kristīne” ir mūzikls par koru, diriģentu un pagastu attiecībām. Tikko augstskolu absolvējusī kordiriģente Kristīne dodas uz darba interviju divos vīru koros – “Akmins” dziedātāji ir sirsnīgi kungi gados, bet koris “Bāliņš” ir stilīgu un mazliet iedomīgu jauniešu kolektīvs. Katrs koris sola savus labumus un priekšrocības. Edgara Šubrovska mūzika un režisora Mārtiņa Grauda cilvēcīgais humors pievērš uzmanību Dziesmu svētku kustības zūdošajai vērtībai – vīru koriem: 1990. gadā vīru koru bijis vairāk nekā simt, bet šajos Dziesmu svētkos piedalīsies vien 22 vīru kori. Lomās – Mārīte Junita Apsīte, Aivars Špariņš, Linards Kalniņš un citi.

Pirmās četras īsfilmu seriāla komēdijdrāmas sērijas uzņēmuši režisori Aiks Karapetjans, Edgars Kaupers, Oskars Rupenheits un Papa Chi. Visu sēriju darbība risinās Dziesmu un deju svētku kustības kolektīvos, galvenie varoņi ir šo kolektīvu dalībnieki, un notikumu pamatā ir patiesi stāsti, ko iesūtījuši kori un deju kolektīvi. Vienlaikus seriāla veidotāji uzsver, ka tas nav stāsts par Dziesmu un deju svētkiem, svētki ir tikai šo notikumu fons.

Sērijas saņēmušas gan skatītāju, gan kino kritiķu atzinību. "Mums ir gandarījums, ka "Kolektīvs" tiešām šķiet interesants gan tiem, kuriem Dziesmu un deju svētku kustība ir ikdiena, gan tiem, kuri par svētkiem atceras reizi piecos gados," saka producents Māris Lagzdiņš. "Sevišķs prieks arī par to, ka seriāla sižeta līnijas un joki jau izkāpuši ārpus ekrāniem un dzīvo savu dzīvi," piebilst producente Zane Ozoliņa.

Seriāla "Kolektīvs" sērijas ir skatāmas "LMT Viedtelevīzijā" un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu