Klajā nāk fotogrāmata par izsūtīto likteņiem un Sibīrijas pilsētu Igarku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: www.mildabooks.lv

Pirmdien, 3. jūlijā, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā, Uzvaras bulvārī 2A, plkst. 16:00 notiks izstādes un grāmatas "Motherland. Far Beyond the Polar Circle" (Mātes zeme. Tālu prom aiz polārā loka) atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz 2. augustam.

​​"Strauji apstājās vagoni. Ārā atskanēja skaļas balsis, tika rīkots un kārtots. Pēkšņi atveras durvis, un te nu mēs bijām, beidzot atvestas tālajā Sibīrijā – 2. jūlija naktī, pēc trīs nedēļu ilgas braukšanas... Otrā rītā sākās dalīšana pa mājām. Mana dzīves vieta tika nozīmēta pie sovhoza klētnieka, kopā ar Markus Mildu – lubānieti. Mājiņa atradās uz mazas upītes krasta pakalnītē, kura atgādināja dzimtenes upīti Liedi, apaugušu ar krūmiem un ieviņām."

Šis ir citāts no Valijas Kampiņas dienasgrāmatas, kurā viņa apraksta 2. jūlija nakti, kad visi izsūtītie pēc nogurdinoša trīs nedēļu ilga brauciena pēc izsūtīšanas 1941. gada 14. jūnijā sasniedza Sibīriju.

Foto: Jānis Škapars, TVNET

"Mātes zeme. Tālu prom aiz polārā loka" ir stāsts par ceļojumu uz Sibīrijas ziemeļiem, kur caur dokumentu pētniecību un vietējo atmiņām atklājas izsūtīto ģimeņu un vietējo iedzīvotāju stāsti. Grāmata ir vizuāls un pētniecisks ceļojums laikā ar mērķi izprast pagātnes tumšākos noslēpumus.

Izmantojot padomju laikā ražotu vidējā formāta fotokameru Salut, fotogrāfs un pētnieks Georgs Avetisjans ir dokumentējis stāstu par Igarku – pilsētu, kas reiz celta uz padomju ieslodzīto kauliem 163 kilometrus aiz polārā loka. Uzskatīti par PSRS ienaidniekiem, viņi tika aizvesti uz Gulaga nometnēm un atstāti nomirt badā un aukstumā.

Foto: Georgs Avetisjans

Autors stāsta, ka grāmatas veidošanai pievērsies, personisku iemeslu vadīts: “Igarkā 1952. gadā dzimusi mana mamma, bet 1941. gadā deportētā vecmāmiņa (Milda Markuse) izsūtījumā pavadījusi veselus 15 gadus savas dzīves. Izpētes procesā iepazīti arī daudzi citu Sibīrijas ģimeņu stāsti, no kuriem daļa iekļauti grāmatā.”

Lai veiktu pagātnes izpēti un fotografētu Igarku mūsdienās, ar Transsibīrijas ekspresi 2019. gada nogalē Georgs devās no Maskavas uz Krasnojarsku, kur pēc tam ar nelielu lidmašīnu mēroja ceļu tālāk uz Igarku:

“Tas bija ceļojums no tagadnes uz nākotni pa pagātnes izsūtīto dzelzceļa sliedēm... Vēlējos apskatīt pilsētu, kurā reiz dzīvoja mana vecmāmiņa, atrast māju, kurā dzimusi mana mamma, apskatīt Jeņisejas upi, kas ieskauj pilsētu, un satikt tās iedzīvotājus. Šķietami bezgalīgās Ziemeļsibīrijas ainavas starp Krievijas iedzīvotājiem bieži tiek romantizētas, taču šie plašumi un stepes glabā daudzas jo daudzas skaudras atmiņas, no kurām daļu varēs sastapt grāmatā.”

Georgs atgādina, ka šis nav stāsts vienīgi par pagātnes šausmām, jo Krievijas režīms turpina izmantot tās pašas metodes arī mūsdienās: ”Vairāk nekā miljons cilvēku jau ir deportēti no īslaicīgi okupētajām teritorijām uz Tālo Austrumu reģioniem Sibīrijā.”

Grāmatas atklāšana un personālizstāde tiks iekārtota un kūrēta sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”.

Fotogrāmata "Motherland. Far Beyond the Polar Circle" ir otrā daļa triloģijā, kurā dziļi personiskā un autobiogrāfiskā skatījumā fotogrāfs atklāj jēdzienu “Dzimtene”, “Tēvzeme” un “Mātes zeme” jēdzienu un nozīmi.

Autors izsaka pateicību atbalstītājiem Pīteram Ragaušam, Valsts kultūrkapitāla fondam, AS “Antalis”, Eiropas fotogrāfiju platformai “Parallel”, Latvijas Universitātes Akadēmiskajai bibliotēkai, “Lost Horizon Films”, “Tet”, “Green Print”, “Cīrulīšu” mājas vīnam, fondam “Mākslai vajag telpu” un visiem atsaucīgajiem “Kickstarter” pūļa finansēšanas kampaņā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu