Noskaties! XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku nedēļa vienā elpas vilcienā

CopyDraugiem X Whatsapp

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki norisinājās no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, un to galvenais akcents bija Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētku laikā notika vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti daudzās vietās Rīgā. Ar noslēguma koncertu "Kopā augšup" Mežaparka lielajā estrādē – Sidraba birzī – svētki oficiāli ir noslēgušies. TVNET komanda bija klātesoša ne tikai lielākajos Dziesmusvētku notikumos, bet arī ikdienišķos koru un deju mēģinājumos, garajās pusdienu rindās un skolās, kur kolektīvi ir apmetušies. Dziesmu un deju svētku 150-gades lozungs – "Kopā būt. Kopā just" – ne tikai vārdos, bet arī darbos! Vēl uzkavējies svētku atmosfērā kopā ar mums, atceroties skaistākos mirkļus nepilnās 3 minūtēs. Skaties video!

Foto: XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās"

Jau vēstījām, ka svētkos kopumā piedalījās 1604 kolektīvi. 343 kori, 602 deju kolektīvi, 56 pūtēju orķestri, 64 koklētāju ansambļi, 74 vokālie ansambļi, 29 tautas mūzikas ansambļi, 112 tautas lietišķās mākslas studijas, 190 folkloras kopas, 59 amatierteātru kolektīvi un 75 mazākumtautību kolektīvi.

Jaunākajiem pieciem dalībniekiem šobrīd ir viens gads, un viņi visi savu pienesumu svētkos deva folkloras kopu koncertos. Svētkos aktīvi piedalījās 21 seniors vecumā 90+: vecākajam ir 96 gadi (tautas lietišķās studijas dalībnieks), bet lielākā daļa šo senioru ir koru dalībnieki. Svētkiem reģistrējās 40 892 dalībnieki, no tiem 15 809 ir koristi un 16 848 dejotāji. Ap 3500 cilvēku darbojas vairākos kolektīvos, no tiem 400 cilvēki savienoja savu dalību koros un deju kolektīvos.

Svētkos piedalījās 1790 kolektīvi – 268 no Kurzemes, 250 no Latgales, 53 no Sēlijas, 599 no Vidzemes, 152 no Zemgales, 377 no Rīgas un 91 no diasporas.

Daudzskaitlīgāko kolektīvu vidū ir jauktais koris “Cantus Fortis” no Rīgas ar 100 dziedātājiem, Rīgas Lutera draudzes koris ar 98 dalībniekiem, Zemessardzes pūtēju orķestris ar 90 mūziķiem, Rīgas valsts 2. ģimnāzijas jauktais koris ar 88 un Bostonas latviešu koris ar 85 koristiem.

Foto: Latviešu tautastērpu skate "Mēnesnīcā"

Foto: Latvijas novadu krāsas koši iemirdzas deju lieluzvedumā "Mūžīgais dzinējs"

Vecākie un tradīcijām bagātākie kolektīvi darbojas Vidzemē – Straupes pagasta jauktais koris, kurš dibināts 1864.gadā, jauktais koris “Trikāta” (dibināts 1865.gadā) un jauktais koris “Lāčplēsis” (dibināts 1865. gadā). Dziesmusvētku vienaudzis ir jauktais koris “Ērgļi”, kas dibināts 1873. gadā. Svētkos piedalījās arī visjaunākie kolektīvi, kas dibināti 2020.gadā, – Valkas pilsētas pūtēju orķestris un tautas deju kolektīvs “Pastalnieki” no Ropažu novada.

Foto: Grandiozi izskanējis koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" Mežaparka Lielajā estrādē

Foto: Pūtēju orķestru dižkoncerts "Laiks iet pāri" un zaļumballe

Pēdējie Dziesmu un deju svētku dalībnieki Mežaparka estrādi pēc noslēguma koncerta "Kopā augšup" un Sadziedāšanās nakts pameta vien ap plkst. 8 pirmdienas, 10. jūlija, rītā, pastāstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte.

No mākslinieciskā viedokļa tāds svētku noslēgums sagādā patiesu prieku, atzina Pujāte.

Viņa izteica pateicību dziedātājiem un mūziķiem, kuri uzturēja augsto un emocionālo līmeni, jo ar pāris stundām miega ir spējuši gan piepildīt skatītāju vēlmes, gan sasmelties spēku un motivāciju arī turpmākajam.

Foto: Emocijas sit augstu vilni! Ieskats leģendārajā sadziedāšanās naktī

Foto: Ar vērienu izskanējuši XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu