Jau rīt! Valmiermuižā norisināsies mūsdienu etnomūzikas festivāls un liesmos grandioza uguns skulptūra

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Jau rīt, 15. jūlijā, Valmiermuižas parkā notiks gada vērienīgākais mūsdienu etnomūzikas pasākums Latvijā – Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, uz divām skatuvēm pulcējot izcilus žanra pārstāvjus no Latvijas, Itālijas, Ukrainas un Norvēģijas. Kā ierasts, festivāla teritorijas centrālais objekts būs uguns skulptūra un tās iededzināšana, ko pavadīs cirka un muzikāla performance, tā kļūstot par pasākuma kulmināciju.

Uguns skulptūru Valmiermuižā jau sesto reizi veido spāņu mākslinieks Jordi NN, un šogad tai dots nosaukums “Pretstati pievelkas”. Uguns skulptūras veidošanā jau ierasti piedalās arī dažādi skaņu mākslinieki, bet šogad pretstatus – statiskumu un kustību, gaisu un zemi – caurvīs cirka elementi.

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls ir vērienīgākais mūsdienu etnomūzikas notikums Latvijā, kura galvenais vēstījums šogad ir pretstatu pievilkšanās – pretstati nevis kā nesamierināmi kontrasti, bet gan kā iespēja piešķirt dzīvei krāsas, daudzveidību un jēgu gan mākslā un arhitektūrā, gan kulinārijā, ainavā un cilvēku attiecībās. Festivāla ietvaros ik gadu jau tiek veidota uguns skulptūra, pieskaņojoties festivāla tēmai, un festivāla kulminācija ir šīs skulptūras ceremoniāla iededzināšana.

“Mēs dzīvojam sarežģītā pasaulē, kurā viss ir saistīts. Līdzsvars ir trausla realitāte, un pastāvīgi mainīgā pasaule ir likums. Šajā visumā visas būtnes pārvietojas un nekas nepaliek uz vietas. Neviena būtne nekad neiekāpj vienā upē divreiz, jo tā nav tā pati upe un tā nav viena un tā pati būtne. Pretstati ir pretrunīgi, bet fizika mums izskaidro, ka katram grūdienam ir pretējs spēks, kas velk. Tad mēs saprotam, kāpēc šķiet, ka pretstati piesaista viens otru. Starp pretējiem spēkiem pastāv līdzsvars, un pretējā iznīcināšana tikai rada nelīdzsvarotas sekas. Jo, kad pastāv līdzsvars, pat iznīcināšana kļūst par alķīmisku transmutācijas un radīšanas vibrāciju,” stāsta Jordi NN.

Šogad piecus metru augstās un vairāk nekā astoņus metrus platās uguns skulptūras iededzināšanu papildinās priekšnesums, kuru veido cirka mākslinieki Aleksejs Smolovs no Latvijas un Lizete Volka (Lizeth Wolk) no Igaunijas, bet muzikālo noformējumu veidos kontrabasists Staņislavs Judins. Šādas skulptūras uzbūvei nepieciešamais laiks ir četras nedēļas. Cirka mākslinieki savu uzvedumu veido uz un ap skulptūru ciešā sadarbībā ar tās autoru.

Valmiermuižas etnomūzikas festivālā šogad viesosies izcilākā tarantellas grupa no Itālijas Canzoniere Grecanico Salentino, folkroka grupa Joryj Kloc no Ukrainas, Torgeir Vassvik Band ar saknēm seno sāmu tautu mūzikā, pašmāju Jauno Jāņu Orķestris, Jacob Noiman Festival Band, Rāva, Kārlis Rudra Jirgens, etnodisko duets – Dīvs Reiznieks un Kaspars Zaviļeiskis, būs iespēja piedzīvot mākslu, teātri, jaunāko latviešu kino, somu un latviešu dzeju, ilgtspējīgas un tradicionālas meistarnīcas, baudīt izcilu alu, garšīgus dažādu tautu ēdienus un vasarīgu atmosfēru. Valmiermuižas etnomūzikas festivālu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs “Lauska”. Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Valmieras novada pašvaldība, Valmiermuižas alus darītava, Vidzemes plānošanas reģions, Gardu muti zelteri, LKA Nacionālā Filmu skola, ZAAO, Ramirent un citi.

Plašāku informāciju meklē šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu