Autoru un izpildītāju organizācijas: jāsakārto autortiesības un blakustiesības mākslīgā intelekta darbībā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Vadošās pasaules autoru un izpildītāju organizācijas ar atklātu vēstuli vērsušās pie politikas veidotājiem un tehnoloģiju uzņēmumiem, lai rastu risinājumu problēmai par autortiesību un blakustiesību atlīdzību piemērošanu autoru un izpildītāju darbu izmantošanā, ko veic mākslīgais intelekts (MI).

Kā uzskata organizācijas, autoru un izpildītāju darbu izmantošana MI vajadzībām notiek nepārtraukti bez autoru un izpildītāju atļaujas, turklāt nemaksājot par to pienākošos atlīdzību.

Pasaules autori un izpildītāji pieprasa atzīt autortiesības mākslīgā intelekta (MI) radītu materiālu izplatīšanā. Arī Latvijas izpildītājus un producentus pārstāvošā organizācija – Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) – kā starptautiskās kolektīvās pārvaldības organizāciju konfederācijas (SCARP) biedrs pievienojas vēstulē paustajam, aicinot arī Latvijas politikas veidotājus ņemt vērā vēstulē pausto un sākt veidot normatīvo bāzi, lai arī MI laikmetā nostiprinātu radošās kopienas tiesības.

“Līdz ar mākslīgā intelekta attīstību un tā arvien lielāko lomu katra cilvēka ikdienas dzīvē arī likumdošanai ir jāseko līdzi laikam. Tostarp katram autoram, māksliniekam, izpildītajam vai jebkuram citam radošās jomas pārstāvim ir jābūt pārliecinātam, ka tehnoloģiju attīstība neradīs radošo cilvēku tiesību ierobežošanu,”

uzskata LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa. “Tādēļ kopā ar citām autortiesību un blakustiesību aizstāvošām starptautiskajām organizācijām arī LaIPA iestājas par autoru un izpildītāju tiesībām saņemt taisnīgu atlīdzību un noteikti vērsīs Latvijas likumdevēju uzmanību uz šo problēmu: mākslīgā intelekta attīstību un autortiesību jautājumiem.”

Foto: Shutterstock

SCAPR un citu pasaules autortiesību un blakustiesību organizāciju parakstītajā vēstulē teikts:

“Arvien aktīvāk mūsu dzīvēs ienākot mākslīgajam intelektam (MI), kultūras nozare un starptautiskā radošā kopiena aicina politikas veidotājus cienīt cilvēka radošumu nodrošināt efektīvu autoru un izpildītāju tiesību aizsardzību, kā arī īstenot godīgu licencēšanas praksi. Tajā pašā laikā radošā kopiena aicina pieņemt globālus risinājumus, lai nodrošinātu, ka MI uzņēmumi maksā autoratlīdzību tiem izpildītājiem un autoriem, kuru darbi tiek izmantoti.”

Parakstījušās organizācijas un apvienības, kas pārstāv vairāk nekā 6 miljonus mākslinieku, autordarbu radītāju, izpildītāju un izdevēju visā pasaulē, aicina valdības un lēmumu pieņēmējus apņemties izstrādāt un pieņemt politikas un tiesību aktus, kas atbilst šādiem septiņiem principiem:

Autoru un izpildītāju tiesības ir jāievēro un jāaizsargā, ja tās izmanto MI sistēmas.

MI sistēmas analizē, apstrādā un izmanto milzīgu datu apjomu, diemžēl parasti bez tiesību īpašnieku atļaujas. Šīs datu kopas sastāv no muzikāliem, literāriem, vizuāliem un audiovizuāliem darbiem un izpildījumiem, kurus aizsargā autortiesības. Šiem autortiesību darbiem un datu kopām ir vērtība, un to radītājiem vajadzētu būt iespējai atļaut vai aizliegt savu darbu izmantošanu, kā arī saņemt taisnīgu atlīdzību par šādu darbu izmantošanu.

Licencēšana ir jāiespējo un jāatbalsta.

Licencēšanas risinājumiem jābūt pieejamiem jebkurai ar autortiesībām aizsargātu darbu, izpildījumu un datu izmantošanai MI sistēmās. Tas veicinātu atklātu informācijas apmaiņu starp inovatoriem, kuriem nepieciešami dati, un darbu radītājiem, kuri vēlas saprast, kā un cik lielā mērā viņu darbi tiks izmantoti.

Foto: Shutterstock

Tekstizraces un datizraces izņēmumi likumdošanā ir jāprecizē atbilstoši datu izmantojumam.

Jāizvairās no izņēmumu ieviešanas likumdošanā, tostarp attiecībā uz teksta un datu ieguvi, kas ļauj mākslīgā intelekta sistēmām bez atļaujas vai atlīdzības izmantot ar autortiesībām aizsargātus darbus un izpildījumus. Būtu jāprecizē daži esošie autortiesību izņēmumi, lai nodrošinātu juridisko noteiktību esošo datu radītājiem un izpildītājiem, kā arī MI sistēmām, kas vēlas gūt labumu no šādiem datiem.

Personisko tiesību atzīšana.

Autoriem un izpildītajiem ir jānodrošina personisko tiesību atzīšana, tiesības uz vārdu un atpazīstamību, ja darbus ir izmantojušas MI sistēmas.

Informācijas sniegšanas pienākums.

Jānoregulē juridiskie noteikumi attiecībā uz informācijas sniegšanas pienākumu. Tiem būtu jāattiecas uz informāciju par darbu un izpildījumu izmantošanu mākslīgā intelekta sistēmās izmantotajiem darbiem tādā apjomā, lai nodrošinātu darbu izsekojamību un licencēšanu, kā arī MI sistēmu radīto darbu un izpildījumu identificēšanu kā tādu.

MI operatoru atbildība.

Pret MI uzņēmumiem jāpastāv juridiskām prasībām attiecībā uz datu uzglabāšanas pienākumu. MI operatoriem jānosaka atbildība par darbībām un rezultātiem, kas pārkāpj autoru un izpildītāju tiesības.

MI ir instruments, kam būtu jākalpo cilvēka radošās potences stiprināšanai.

MI modeļi būtu jāuzskata par instrumentu, kas kalpo cilvēka radošās potences stiprināšanai. Lai gan pastāv dažādi iespējamie cilvēku un mākslīgā intelekta mijiedarbības līmeņi, definējot autoru darbu un izpildījumu aizsardzību, politikas veidotājiem būtu skaidri jānorāda, ka pilnībā autonomi mākslīgā intelekta radīti darbi nevar būt aizsargāti tādā pašā līmenī kā cilvēku radīti darbi.

Pilns pasaules autoru un izpildītāju organizāciju atklātās vēstules teksts, kā arī saite uz oriģinālo vēstuli atrodama šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu