Gleznotāja Inga Jurova: “Tikai Venēcijā un Maskačkā var gleznot visu pēc kārtas”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

No trešdienas, 2. augusta, tirdzniecības centra “Mols” otrā stāva mākslas galerijā Bazar't būs novērtējama gleznotājas Ingas Jurovas izstāde “Forštate un citas valstis”.

Gleznotāja Inga Jurova ir Latgales priekšpilsētas iedzīvotāja un savu iemīļoto rajonu uztver kā unikālu un iemīlētu kultūrvēsturisku parādību Latvijas un Rīgas kontekstā. Izstādītajos darbos māksliniece dokumentāli fiksē šīs Rīgas apkaimes, kuru vietējie iedzīvotāji vēsturiski dēvē par Maskačku, arhitektūru un vidi.

Foto: Publicitātes foto

“Tikai Venēcijā un Maskačkā var gleznot visu pēc kārtas,” saka Inga. Ar Forštatei veltīto darbu ciklu māksliniece vēlas akcentēt šī rajona īpašo kultūrvēsturisko situāciju, pievērst uzmanību pozitīvajām apkaimes attīstības tendencēm un kliedēt stereotipus par degradēto un kriminogēno vidi.

Foto: Publicitātes foto

Otru izstādes daļu veido ceļojumu iespaidu cikls – Portugāle, Francijas rivjēra, Venēcija un Liepāja. Arī šajos darbos nozīmīgs ir personisks vērojums, izvairoties no tūrisma objektu attēlošanas, bet rādot svešas vides īpatnības, kuras ar svaigu aci uztvēris ceļotājs, tātad ar svešinieka skatījumu.

Inga Jurova pārstāv maģiskā reālisma virzienu glezniecībā. Gleznojot reālistiskus motīvus, mākslinieci interesē metafiziskais un aiz ārējās formas slēptais lietu saturs. Viņu aizrauj darbos atainotā situācija, patīk ainavās iekļaut figūras.

Foto: Publicitātes foto

Gleznotāja dzimusi Rīgā, 1972. gada 16. martā. No 1996. gada viņa piedalās mākslas projektos kā gleznotāja un kuratore, kā arī ir sarīkojusi vairākas personālizstādes. Izglītojusies Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) – 1998. gadā absolvējusi Glezniecības nodaļu, iegūstot mākslas bakalaura grādu. 2000. gadā iegūts mākslas maģistra grāds un gleznotājas specialitāte, absolvējot Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa glezniecības meistardarbnīcu.

2020. gadā Inga Jurova Ģederta Eliasa balvas konkursa izstādē Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā ieguvusi gleznotāja vārdā nosaukto balvu par lauku tēmas atspoguļojumu mūsdienu glezniecībā. Godalgotais darbs ”Dindiņu saimnieki. Alfrēds un Elfrīda” konkursa žūriju uzrunājis ne vien ar savu tehnisko izpildījumu, bet arī dziļi personisko stāstu.

Savukārt no 2020. līdz 2023. gadam māksliniece par saviem darbiem nominēta Jāzepa Pīgožņa piemiņas balvai konkursa izstādēs ”Latvijas ainava” Sv. Pētera baznīcā Rīgā.

Ingas Jurovas personālizstāde “Forštate un citas valstis” mākslas galerijā Bazar’t, tirdzniecības centra “Mols” otrajā stāvā, Krasta ielā 46, Rīgā būs skatāma no 2. augusta līdz 31. augustam katru dienu plkst. 10.00 – 21.00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu