FOTO Ar emocionālu dziedātājas Džamalas uzstāšanos izskanējis mūzikas festivāls “Porta”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Džamala (Ukraina).
Džamala (Ukraina). Foto: Kaspars Teilāns

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā krāšņi izskanējis mūzikas festivāls "Porta”, kurā ar vienīgo koncertu Latvijā uzstājās dziedātāja un dziesmu autore no Ukrainas – Džamala (Jamala). Mākslinieces uzstāšanās bija spilgta un emocionāla, tādēļ likumsakarīgi, ka daudzu skatītāju acīs bija asaras.

Festivāla dienu ieskandināja jaunu skaņu radītājas ar vienu cītaru – “Duo Ruut” no Igaunijas. Pēc tam ar jaudu dalījās elektrofolka apvienība “Okra Playground”. Vakara gaitā uz ambient skatuves apmeklētājiem bija iespējams baudīt franču akordeonista Žuliena Sertina (Julien Certin) dzīvespriecīgos miniatūrstāstus.

"Duo Ruut" (Igaunija). 
"Duo Ruut" (Igaunija). Foto: Kaspars Teilāns

Tāpat klausītājus aizrāva mūziķis, kurš pārkāpj mūzikas instrumenta tubas izpildījuma robežas – Daniels Herskedāls (Daniel Herskedal) no Norvēģijas. Daniela mūzikas kinematogrāfiskais vēriens ir acīmredzams, proti, viņš savās kompozīcijās uzbur dabas ainavas. 2019. gadā Herskedāls debitēja kā filmu mūzikas komponists, sacerot mūziku režisora Džo Talbota filmai “Pēdējais melnais vīrs Sanfrancisko” (The Last Black Man in San Francisco), kuras producents ir Breds Pits.

Daniels Herskedāls (Norvēģija). 
Daniels Herskedāls (Norvēģija). Foto: Kaspars Teilāns

Apmeklētāji varēja izbaudīt īstenu festivāla noskaņu – daudzveidīgu mūziku un brīvdabas gaisotni. Laikapstākļi festivāla viesus lutināja ar skaistu vakara sauli.

Festivāls “Porta” šogad notika no 27. līdz 29. jūlijam trijās dažādās norises vietās Kuldīgā un Rīgā.

Kuldīgas pils parkā atklāšanas koncertā uzstājās Somijas roķīgi dinamiskā powerhouse grupa “Okra Playground”, pēc kuras īstenu vasaras ballīti iegrieza “Le Diable à Cinq” no Kanādas.

Rīgā, K. K. fon Stricka villā aizraujošs ceļojumu dažādu valstu kultūrā notika kopā ar franču akordeonistu Žulijenu Sertinu, pašmāju pasaules mūzikas un visneiedomājamāko mūzikas instrumentu daudzinātājiem “Rahu The Fool”, spēcīgās balss īpašnieci Peivi Hirvonenu (Päivi Hirvonen) no Somijas un enerģiskajiem multiinstrumentālistiem “Le Diable à Cinq” no Kanādas.

Festivālā “Porta” novembrī Latvijā – Valmierā, Rīgā un Saldū – uzstāsies kubiešu mūziķe Ana Karla Maza (Ana Carla Maza). Čellisti un dziedātāju sevišķi iedvesmojuši dzimtenes ritmi, jo īpaši “Buena Vista Social Club”. Savā daiļradē Ana Karla apvieno džezu, klasisko mūziku un Latīņamerikas skanējumu krāsas.

Kopš 1999. gada festivāls “Porta” nodarbojas ar pasaules mūzikas popularizēšanu Latvijā, uz Rīgu un citām Latvijas pilsētām aicinot uzstāties dažādu valstu mūziķus, kuri savā skanējumā savij tradicionālo un mūsdienīgo, autentisko, atšķirīgo un nepieradināto.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu