Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāmas aktiera un režisora Džona Malkoviča pārvērtības (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sandro Millera parafrāze par fotogrāfa Berta Stērna veidoto aktrises Merilinas Monro portretu.
Sandro Millera parafrāze par fotogrāfa Berta Stērna veidoto aktrises Merilinas Monro portretu. Foto: Publicitātes foto

No 26. augusta līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē būs skatāma starptautiski pazīstamā amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija “Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”.

Izstāde rīkota sadarbībā ar Madrides kultūras projektu kompāniju diChroma photography. Unikālā fotomākslas ekspozīcija ir divu radoši spilgtu personību – kubiešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) – kopdarbs. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis.

Parafrāze par modes mākslinieka Žana Pola Gotjē portretu
Parafrāze par modes mākslinieka Žana Pola Gotjē portretu Foto: Publicitātes foto

Darbu sērijā Sandro Millers pārfrazē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus – gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni, pateicoties konkrētām fotogrāfijām.

Variācija par Ernesto Če Gevaras portretu
Variācija par Ernesto Če Gevaras portretu Foto: Publicitātes foto

Parafrāzēs ir rekonstruētas oriģinālo, ikonisko fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojums, modeļu pozas un ietērps. Uzņēmumos attēlotās personas – Ērvinga Penna stūrī iedzītais rakstnieks Trūmens Kapote, Bērta Stērna izģērbtā aktrise Merilina Monro, Dorotejas Langes klasiskā imigrantu māte, Ričarda Avedona vīrs ar bitēm, Roberta Mapltorpa pašportrets un daudzas citas – ir aizstātas ar vienu pašu… Džonu Malkoviču.

Endija Vorhola veidotā Merilinas Monro portreta apspēle. 
Endija Vorhola veidotā Merilinas Monro portreta apspēle. Foto: Publicitātes foto

Mākslinieku tandēms veido aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Parafrāze par amerikāņu fotogrāfes Diānas Arbusas fotoportretu "Dvīnes". 
Parafrāze par amerikāņu fotogrāfes Diānas Arbusas fotoportretu "Dvīnes". Foto: Publicitātes foto

Sandro Millers (1958) ir guvis izcilus panākumus reklāmas un portretu fotogrāfijā, sadarbojoties ar ietekmīgiem zīmoliem un žurnāliem. Paralēli viņš attīsta mākslas projektus foto un kino jomā. Autora personālizstādes rīkotas Atlantijas okeāna abās pusēs – sākot no mājām Čikāgā līdz Eiropas un Āzijas muzejiem un izstāžu zālēm.

Džons Malkovičs britu trilleru meistara Alfrēda Hičkoka ampluā.
Džons Malkovičs britu trilleru meistara Alfrēda Hičkoka ampluā. Foto: Publicitātes foto

Rīgā aplūkojamā darbu sērija izpelnījusies plašu atzinību – bijusi daudzkārt izstādīta, reproducēta un recenzēta. Tagad, deviņus gadus pēc pirmās eksponēšanas Katrīnas Edelmanes galerijā Čikāgā (Catherine Edelman Gallery, 2014) un spožas prezentācijas nozīmīgajā Arlas foto festivālā (Les Rencontres d’Arles Photographie, 2015), tā būs pieejama arī interesentiem Latvijā. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību visiem projektā iesaistītajiem, īpašu paldies sakot uzņēmējam Dmitrijam Krupņikovam par dalību izstādes norises organizēšanā un virzībā.

Sandro Millera pārlikums Rīgā dzimušā amerikāņu fotogrāfa Filipa Halsmana portretam, kurā viņš tvēris spāņu gleznotāju Salvadoru Dalī. 
Sandro Millera pārlikums Rīgā dzimušā amerikāņu fotogrāfa Filipa Halsmana portretam, kurā viņš tvēris spāņu gleznotāju Salvadoru Dalī. Foto: Publicitātes foto

Jāatgādina, ka 15. septembrī Dailes teātrī pirmizrāde britu dramaturga lugai "Leopoldštate", kuras režisors ir Džons Malkovičs. Teātrim sadarbība ar amerikāņu režisoru un aktieri aizsākās aizvadītajā gadā, kad viņš kopā ar lietuviešu aktrisi Ingeborgu Dapkunaiti spēlēja titullomu Timofeja Kuļabina veidotajā Bernāra Marī Koltesa lugas "Kokvilnas lauku vientulībā" iestudējumā. 

Sandro Millera pašportrets. 
Sandro Millera pašportrets. Foto: Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu