Latvija tiks pārstāvēta arī tādos pasaules mēroga festivālos kā "Sziget" un "Burning Man"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

10. augustā Budapeštā sākas "Sziget" - ikgadējs mūzikas, kultūras un mākslas festivāls, kas ir piektais lielākais festivāls pasaulē. Šogad tas svin savu 30. gadadienu, un prognozēts, ka vairāk nekā 400 tūkstoši cilvēku apmeklēs "Sziget" festivālu tā ilggadējā norises vietā uz Donavas salas.

Festivāls ilgs sešas dienas, un apmeklētāji varēs izbaudīt ļoti plašu mūzikas spektru: no tradicionālām dziesmām līdz trakajam industriālam, no brutāla hārdkora līdz populāriem dīdžejiem. "Sziget" ietvaros notiek arī daudzi kultūras pasākumi, tai skaitā filmu seansi, sporta sacensības, mākslas izstādes un galerijas, teātra un cirka izrādes.

2023. gadā festivālā ir aicināti arī mākslinieki no Baltijas valstīm – Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. 13. augusta vakarā notiks Drag'n'Roll Baltic Ball pasākums ar pārstāvjiem no visu trīs valstu kvīru kopienām: Latviju pārstāvēs Mētra Saberova un Vencheska Baltique, naktī spēlēs dīdžeji Köster (Igaunija), MIJU (Lietuva) un Ksenia Kamikaza (Latvija).

"Sziget" nav vienīgais lielais pasākums, kurā šajā vasarā piedalīsies Ksenija. Augusta beigās latviešu dalībnieki dosies uz leģendāro "Burning Man" pasākumu ASV Black Rock tuksnesī. Pasākuma organizatori definē to nevis kā festivālu, bet gan kā eksperimentu, veidojot radikālās pašizpausmes kopienu, kura ir pilnībā pašatbalstīta. Šogad 11 drosmīgie latvieši dodas uz Plaju, kā dalībnieki sauc pasākuma vietu, un tie pacels Latvijas karogu pār nometni, kuru viņi nosauca par SAULI. Dienas laikā nometnē varēs iepazīties ar Latvijas vēsturi un kultūru, nobaudīt mūsu valstij raksturīgus dzērienus, klausīties mūziku un iegūt nacionālos suvenīrus. Latviešu "bērneru" sastāvā ir uzņēmēji no visas valsts, kā arī Rīgas dīdžeji Waxid un Ksenia Kamikaza, kuri projekta ietvaros uzstāsies uz dažādām skatuvēm, kuru skaits Burning Man pārsniedz vairākus desmitus. Kopumā tuksnesī pulcēsies ap 70 tūkstošu cilvēku, uz nedēļu veidojot pilsētu, kurā ir viss nepieciešamais dzīvei, bet nauda netiek izmantota.

Dalība tik lielos festivālos viennozīmīgi ir Latvijas kultūras sasniegums un pierādījums tam, ka mūsu mākslinieki un alternatīvā māksla attīstās un ir interesanti citu valstu organizatoriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu