Ko Tu liktu čemodānā, ja piespiedu kārtā būtu jāpamet mājas?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ko Tu paņemtu līdzi jaunajā dzīvē? Kas ir tās lietas, kuras Tu ieliktu somā, kā mantojumu saviem pēctečiem? Ja Tev ir mēnesis laika izdomāt, ko Tu ņemtu? Bet, ja tās ir piecas minūtes?

Ideja par izrādes "Bagāžas stāsti" veidošanu radās 2022. gada maijā, strādājot pie lasījuma "Bēgļu kaķi" videoversijas, kad Rīgā ieradās trīs ukraiņu aktrises no Viļņas un aktieris no Tallinas, lai ierakstītu lasījumu ukraiņu valodā. Viena no aktrisēm bija Višņa Višņevaja, kura pavasarī pēc kara sākuma dalījās ar saviem stāstiem par aizbraukšanu no Kijevas. Producente Jevgēņija Šermeņeva ieteica apvienot pašas Višņas stāstus ar citu bēgļu pieredzēm. Latviešu aktieri vairākkārt tikās ar ukraiņu bēgļiem, lai uzzinātu viņu bagāžas stāstus.

Lugas lasījums ir dokumentāli stāsti par ukraiņu bēgļiem 2022. gada pavasarī - vasarā. Pašas Višņas, viņas draugu un kolēģu pierakstītie stāsti, kā arī Latvijā nonākušo ukraiņu bēgļu stāsti, ar kuriem sarunājās aktieri Jana Herbsta, Marija Daņiļuka un Mihails Širjajevs.

Lugas pirmais publiskais lasījums tika prezentēts Rumānijā festivālā Piatra Neamta pilsētā. Pēc tam ar Gētes institūta atbalstu sekoja lasījums Latvijā Ģertrūdes ielas teātrī ar viesaktrisi Gunu Zariņu. Jevgeņija Šermeņeva sadarbībā ar Ukrainas jaunās dramaturģijas kustības vadītājiem dramaturgu Maksimu Kuročkinu no Kijevas uzrakstīja pilnvērtīgu lugu “Bagāžas stāsti”. Latviešu valodā to tulkojis dzejnieks un tulkotājs Arvis Viguls.

2023. gada 24. augustā programmas "Ukraine. Residence of Freedom." ietvaros notiks lugas jaunās versijas pirmais publiskais lasījums Rīgas domes sēžu zālē. Lasījumā piedalīsies aktieri Jana Herbsta, Marija Daņiļuka, Andis Strods, Mihails Širjajevs un īpašs uzaicinātais viesis, kas tiks atklāts vēlāk.

Jevgeņija Šermeņeva

“Man bija svarīgi, ka šajā izrādē apvienoti stāsti par ukraiņu aktrisi Višņu, kuru pirmo reizi satiku pirms vairāk nekā 12 gadiem, kad viņa strādāja Kijevas teātrī «Dah», ar kuru mani saista ilga draudzība un profesionālā sadarbība, kā arī stāsti no sarunām ar citiem bēgļiem, ar kuriem tikās latviešu aktieri. Šis ir mūsu kopīgs darbs, un par spīti tam, ka karš sagrauj savstarpējo saskarsmi un kontaktus, mums ir izdevies apvienot ļoti dažādus cilvēkus šī projekta ietvaros.”

Višņa Višņevaja

"Esmu ļoti lepna, ka 24.augustā, visiem ukraiņiem nozīmīgākajā dienā, mūsu valsts neatkarības dienā, Rīgā notiks izrādes "Bagāžas stāsti" lasījums. Es atgriezos Kijevā, jo vēlos būt kopā ar savu valsti šajos grūtajos laikos un vēlos būt šeit, kad Ukraina uzvarēs.”

Jana Herbsta

“Kad pagājušajā vasarā aktīvi tikāmies ar ukraiņiem un runājām par viņu pieredzēm, atceros, cik katra cilvēka stāsts bija unikāls un īpašs, gluži kā atsevišķa luga ar savu attīstību, kulmināciju un atrisinājumu. Tobrīd likās, cik ļoti aktuāli ir tas, ko darām. Patiesībā tieši šis brīdis ir tas, kad par to runāt. Laikā, kad esam jau apraduši ar situāciju Ukrainā un pieraduši pie kara šausmām, ir būtiski runāt un atgādināt, ka visu šo notikumu epicentrā ir dzīvi cilvēki, kuru lielākā vēlme ir atgriezties mājās. “

Tev ir unikāla iespēja šos stāstus dzirdēt projekta “Ukraine. Residence of Freedom” ietvaros.

Izrādes lasījums norisināsies 24. augustā plkst. 19.00 Rīgas domes sēžu zālē.

Ieeja par brīvu (ar obligātu iepriekšēju reģistrāciju) pret ziedojumiem, kuri ar ziedot.lv starpniecību nonāks karā cietušo psihosociālās reintegrācijas programmai.

Rezervēt ieejas karti var šeit - https://bagazasstasti.youcanbook.me

www.freedomua.world #ukraineresidenceoffreedom #freedomuaworld

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu