Ar brīvdabas izrādi Dzegužkalnā atklās starptautisko teātra festivālu "Homo Novus"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristas Burānes, Jēkaba Nīmaņa un "Dirty Deal Teatro" muzikālā īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied"
Kristas Burānes, Jēkaba Nīmaņa un "Dirty Deal Teatro" muzikālā īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied" Foto: Aivars Ivbulis

Ar Kristas Burānes, Jēkaba Nīmaņa un "Dirty Deal Teatro" muzikālo īpašvietas izrādi "Visi putni skaisti dzied" un projektu "GuČi fabrika" šodien atklās 19. starptautisko teātra festivālu "Homo Novus", kas noritēs līdz 9. septembrim. 

Izrādes autori norāda, ka muzikālā izrāde "Visi putni skaisti dzied", kas šodien plkst. 18:00 būs skatāma Dzegužkalna parkā, sniegs skatītājiem citādāku skatupunktu uz kultūras un dabas robežām, kurās notiek "cīņa starp kultivēto un dabisko, cilvēka kārtību un dabas savvaļu".

Izrādes režisore Krista Burāne atzīmē, ka latviešu mitoloģijā cilvēku un putnu dziesmas palīdz sakārtot pasauli. Dzeltenajai cielavai, zvirbulim, mežirbei, griezei, dzenim un cīrulim tajā ir nozīmīgas lomas, tomēr patlaban tie piedzīvo strauju populācijas samazināšanos. Režisore akcentē, ka putnu balsis intensīvās lauksaimniecības un mežizstrādes dēļ ir apklusušas vai apklust visā Eiropā, arī Latvijā.

"Ko tas nozīmē Latvijas cilvēkiem, kuri dzied koros? Vai mūsu dziesma un dziedāšana spēj sakārtot pasauli tā, lai tajā nepazustu mazāk aizsargātās balsis? Es gribu dot iespēju cilvēkiem, kurus aizrauj dziedāšana, apzināties, ka mūsu balsīm ir spēks ne tikai lielajā Dziesmu svētku kopkorī, ka mūsu balsis var ne tikai skaisti skanēt, bet arī aizstāvēt citus dziedātājus - putnus,"

pauž režisore.

Savukārt festivāla centrā, bijušajās "Casino Latvia" telpās, Kaļķu ielā 24 Vecrīgā, no plkst. 12:00 līdz 15:00, kā arī no plkst. 15:00 līdz 19:00 notiks pop-up ražotne, bezjēdzīgu suvenīru veikals, ballīte un lēnās modes skate "GuČi fabrika".

Festivāla rīkotāji norāda, ka projekts "GuČi" radās 2021.gada festivālā. Trīs gadu laikā "GuČi fabrika" ir izveidojies par kolektīvu, kuru veido mākslinieki Kote Haņa Zuniga, Klinta Šinta, Anta Pole un Marta Rubene.

Rīgā pēc ilgāka laika atkal viesosies mūsdienu teātra leģendas, Lielbritānijas un Vācijas mākslinieku grupa "Gob Squad" ar izrādi "Rietumu sabiedrība". Uzstāsies britu komiķis Kims Noubls, šoreiz ar savu jaunāko darbu "Šūpuļdziesma maitēdājiem". 

Būs skatāms teātra trupas "Kvadrifrons" jaunais darbs “Kad gulošais mostas” un “LAUKKU” kolektīva performance "Izsapņot ārthausu". Atkārtotai dalībai festivālā aicināta britu māksliniece Klēra Kaningema ar izrādi–lekciju “Četras kājas labi” par kruķu pareizu un nepareizu izmantošanu.

Šī gada festivālā iekļauta mākslinieka Džahas Kū triloģijas otrā daļa “Cuckoo”, kas vēsta par bezpalīdzības un atstumtības sajūtu pēc krīzes Dienvidkorejas sabiedrībā. 2022. gada festivālā skatītājiem bija iespēja redzēt triloģijas pirmo daļu “Lallināt un trallināt”.

Plašāka informāciju par festivāla programmu iespējams atrast tā tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu