Vizuālās valodas dažādība "RIGA IFF" Baltijas mūzikas video konkursā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

19. oktobrī kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies viens no neparastākajiem un nepieradinātākajiem Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) notikumiem – Baltijas mūzikas video konkursa skate, kas seansā pulcēs ne tikai skatītājus, bet arī mūziķus un videoklipu veidotājus. Konkursā par RIGA IFF apbalvojumu un 1000 EUR godalgu sacentīsies 16 mūzikas videoklipi no Baltijas valstīm, savukārt tos vērtēs piecu mūzikas, kino un radošās nozares profesionāļu žūrija.

RIGA IFF Baltijas mūzikas video konkurss ir Baltijas valstu mērogā unikāls notikums, kura ietvaros tiek izvērtēti spilgtākie aizvadītā gada pieteikumi mūzikas videoklipu jomā. Mūziķiem un klipu veidotājiem tā ir iespēja satikties un veidot jaunas saiknes reģionā, kā arī gūt vērtīgus iespaidus no žūrijas dalībniekiem. Tikmēr skatītājiem – pieredzēt filmveides formātu, kas kalpo par arēnu drosmīgiem eksperimentiem, pārdefinē formātā iespējamo un atklāj negaidītu attēla un mūzikas mijiedarbību.

Formāta pieredzi papildinās arī sarunas ar klipu veidotājiem un žūriju, sniedzot ieskatu mūzikas videoklipu veidošanas aizkulisēs. Programmā iekļautie pārstāv plašu mūzikas žanru un vizuālās valodas dažādību, taču tos vieno kinematogrāfiskas ambīcijas un neapslāpēta vēlme eksperimentēt, tā rodot arvien jaunas audiovizuālās valodas izteiksmes līdzekļu kombinācijas un formulas.

Kadrs no apvienības "The Ofiss" videoklipa dziesmai "Runča dziesma" 
Kadrs no apvienības "The Ofiss" videoklipa dziesmai "Runča dziesma" Foto: Publicitātes foto

No lielbudžeta līdz pilnīgam bezbudžetam, no lielām komandām līdz darbiem, kas tapuši ar ļoti ierobežotiem resursiem – 2023. gada Baltijas mūzikas video konkursā iekļauti Latvijas grupu “alejas”, “P.S. PMS”, “Sudden Lights” un “The Ofiss” klipi, kā arī mūziķu Ūga, Fiņķis un Patrisha skaņdarbu vizuālās pasaules.

Tāpat konkursa programmu papildinās latviešu mākslinieces Katrīnas Neiburgas radītais klips dāņu grupas “MØR” singlam, kā arī darbi no Igaunijas un Lietuvas videoklipu veidotājiem, tostarp pērnā gada uzvarētājiem, grupas “punktò” un režisora Jona Šarkus. Ar pilnu konkursa programmu var iepazīties festivāla mājaslapā.

Šogad konkursa darbus vērtēs piecu ekspertu žūrija: latviešu publiciste, kino scenāriste un režisore Liene Linde, Dovile Butnorjūte – kultūras pasākumu un mūzikas grupu menedžere no Lietuvas, kas strādājusi Lietuvas Kino centrā, attīstotr kino izplatīšanu, atpazīstamību un Lietuvas filmu programmu izveidi un izrādīšanu ārvalstīs, – un kultūras un izklaides pasākumu rīkotājs, festivālu un svētku producents Mārtiņš Mielavs. Žūrijas sastāvā darbus vērtēs arī latviešu mūzikas kritiķis, mediju eksperts un vairāku godalgotu muzikālu projektu dalībnieks Jānis Žilde un Sanders Jons – igauņu animācijas filmu režisors, kura īsfilma “Sierra” 2021. gadā tika godalgota SHORT RIGA Test Screenings skatē, bet pērn kvalificējās ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars”.

Biļetes uz Baltijas mūzikas video konkursa īpašo seansu 19. oktobrī plkst. 21.00 k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē, kā arī citiem RIGA IFF desmitās sezonas programmas filmu seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

Kadrs no mūziķu apvienības "OXO" videoklipa
Kadrs no mūziķu apvienības "OXO" videoklipa Foto: Publicitātes foto

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas” Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu